Вт, 2024-04-16, 12:48
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:11
Україна пропонує ЄС розділити "Східне партнерство"
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Європейський Союз має диференціювати ставлення до України, Грузії та Молдови з Вірменією, Азербайджаном, Бєларуссю, вважає представник України при ЄС Костянтин Єлісєєв, передає "Інтерфакс-Україна".

"По-перше, ми можемо забезпечити політику диференціації в рамках "Східного партнерства". Мені здається, що чвс відокремити ці три країни (Грузію, Молдову і Україну - ред) від Вірменії, Азербайджану і Бєларусі", - сказав Єлісєєв на VIII Київському форумі безпеки в п'ятницю.

Він зазначив, що така спроба була на Ризькому саміті. "У нас була узгоджена тристороння заява в кишені", - сказала Єлісєєв.

Крім того, він вважає необхідним поновити регіональне співробітництво між цими трьома країнами, зокрема, відродити ГУАМ. "Ми маємо відновити наші транскордонні зв'язки і бути більш жорсткими в обстоюванні наших національних позицій на міжнародних форумах, таких як ОБСЄ, Рада Європи, ООН та інших", - наголосив К. Єлісєєв.

Як повідомлялося, з січня 2015 року до України перейшло головування в ГУАМ. Україна головуватиме в організації до кінця поточного року.

Довідка

Організація за демократію та економічний розвиток ГУАМ - регіональне об'єднання Грузії, України, Азербайджану та Молдови - була створена в 1999 році. Спочатку організація іменувалася ГУУАМ (в неї входив також Узбекистан, який покинув альянс в 2005 році). Вона об'єднала країни, які орієнтувалися в зовнішній політиці на Європу і США, і стала однією з альтернатив СНД.

Ключовими завданнями представники ГУАМ вважали позбавлення від енергетичної залежності від Росії, а також врегулювання територіальних конфліктів, у які були втягнуті три з чотирьох країн-учасниць (грузинсько-абхазький і грузинсько-осетинський, молдовсько-придністровський і азербайджансько-карабаський). Загальні економічні інтереси держав ГУАМ більше сконцентровані навколо питань транспортування прикаспійських енергоносіїв та прокладання нових транзитних маршрутів через Кавказький регіон.

Водночас останніми роками участь України в ГУАМ звелася до фактичної формальності. Москва вважає ГУАМ "антиросійським блоком".

Намагання РФ заветувати впровадження Угоди про асоціацію України з ЄС провалилися – Єлісєєв

Костянтин Єлісєєв заявляє, що намагання РФ зветувати запровадження Угоди про асоціацію України та ЄС провалилися. Про це він сказав під час дискусії "Російські привиди минулого: ревізіонізм, омана чи відродження?" в рамках 8-го Київського безпекового форуму, передає УНІАН.

"На щастя, російська ідея фікс - накладати вето на реформування моєї країни через розширення і відтягування періоду впровадження Угоди про асоціацію - провалилася. Росія нічого не змогла зробити проти широкого впровадження реформ у моїй країні, і це досить яскравий показник того, що в нас є консенсус з європейськими партнерами і є чітка позиція, якій Росія не може протидіяти", - наголосив Єлісєєв.

У цьому зв`язку він нагадав, що за останній рік Євросоюз надав Україні досить значну фінансову підтримку.

Нагадаємо, Україна і Євросоюз підписали політичну частину Угоди про асоціацію 21 березня 2014 р., відклавши підписання її економічної частини, яка включає положення про створення зони вільної торгівлі, до президентських виборів в Україні.

Президент Порошенко підписав Угоду про асоціацію з ЄС в повному обсязі 27 червня 2014 року.

16 вересня Верховна Рада і Європарламент синхронно ратифікували Угоду про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

22 травня у Ризі президент Порошенко повідомив, що "вісімнадцять країн сьогодні повністю завершили процес ратифікації, і Україна отримала вже усі ратифікаційні грамоти.

Ще у двох країнах після голосування у парламенті документи заходяться на підписи. Ще чотири країни ратифікували цю Угоду в одній із палат парламенту, і ми переконані, що найближчим часом ратифікація буде завершена. І лише чотири країни залишилися, від яких ми чекаємо рішучих кроків", - розповів Порошенко.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 887 | Додав: adminA | Теги: україна, Східне партнерство, ЄС | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]