Пт, 2024-03-29, 08:10
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:12
Україна ще не готова до ринку землі - потрібен пакет законів. ВІДЕО
Інші останні Економічні новини

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк вважає неприпустимим зняття мораторію на продаж землі з 1 січня 2016 року без відповідної законодавчої бази.

"Або пакет законів і формування реальної бази для повноцінного ринку земельних відносин і тільки після цього ми запускаємо цей ринок, або іншого виходу не буде, нам буде неможливо впровадити з 1 січня реальний відкритий ринок", - сказав він на виїзному засіданні Кабміну в Полтаві в середу.

Яценюк виступає за проведення експерименту з публічного і прозорого продажу державних земель сільськогосподарського призначення на аукціонах.

"До зняття мораторію вам потрібно провести експеримент, який я категорично підтримую - виборчий експеримент з приводу публічного та прозорого продажу державних земель на аукціонах. Ми побачимо і ринкову кон'юнктуру, і механізм, і вартість", - сказав він.

Прем'єр-міністр також виступає за створення державного агента на ринку земель сільськогосподарського призначення.

"Повинен бути бенчмарк, тобто вартість землі. Якщо людина захоче продати землю, держава через державну установу готова викупити цю землю і продати її далі. Такий механізм був у Чехії", - сказав Яценюк.

Тобто, за його словами, має бути державний агент на ринку землі.

Україна не зможе запустити повноцінний ринок землі з 2016 року на нормативній базі, яка існує, тому Міністерство економічного розвитку і торгівлі України спільно з Міністерством аграрної політики та продовольства та Державною службою Геокадастр повинні сформувати пакет законопроектів, що сприяють запуску земельного ринку, заявив Яценюк.

"У законодавчій базі, що існує, у нас з 2016 року запрацює не ринок землі, а базар землі, - сказав Яценюк. - Однак розбазарити землю ми не маємо права".

Яценюк підкреслив, що поряд з розробкою законопроектів необхідно провести інвентаризацію землі, а також переговори з інвесторами та громадськістю, щоб з'ясувати найбільш гострі і болючі питання земельних відносин, один з яких - інвентаризація землі і фактичне заповнення інформацією Держгеокадастру, який зараз заповнений лише на 11%.

"Пакет законів і формування реальної бази для повноцінного ринку земельних відносин - і тільки після цього ми впроваджуємо ринок. Іншого виходу немає", - сказав Яценюк.

При цьому він підтримав проведення експерименту з аукціонного продажу земель державної форми власності. "Нам треба до зняття мораторію (на продаж землі - ред.) вирішити кілька запитань. Перше - інвентаризація землі, - сказав Яценюк. - Друге завдання - обмеження права власності на землю в одних руках, прямо або опосередковано. Не може бути нових земельних олігархів. Третє завдання - право власності на землю на даному етапі, і це моя політична позиція, має бути закріплено за громадянами України".

Яценюк підкреслив, що земля - ​​це невідновний ресурс, який можна "тільки втратити". "Саме тому я звертаю увагу, що ключовий національний актив України - це земля", - резюмував глава уряду.

Нагадаємо, в грудні 2012 року набув чинності Закон "Про внесення змін до Земельного кодексу України", який продовжує мораторій на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення до 1 січня 2016 року.

Міністерство аграрної політики та продовольства протягом декількох років пропонувало різні форми обігу земель, засновані переважно на орендних відносинах.

Наприкінці березня поточного року президент України Петро Порошенко закликав політичні сили та громадськість обговорити питання формування ринку землі в Україні. Скасування мораторію на продаж земель сільгосппризначення є однією з вимог ключового кредитора України - Міжнародного валютного фонду та прописана в коаліційній угоді.

Експерти розділилися в думці з приводу скасування мораторію. Одні вважають, що продовження мораторію створює тіньовий ринок землі, інші вказують на те, що скасування мораторію призведе до обезземелення селян і скупки землі закордонними компаніями.

У Держгеокадастрі вважають, що скасування мораторію на продаж сільгоспземель можливе в 2018 році

Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру (Держгеокадастр), враховуючи ініційований експеримент з продажу земель сільськогосподарського призначення державної форми власності на аукціонах, оцінює можливість скасування мораторію на продаж сільгоспземель приблизно в 2018 році.

"Тоді (після експериментальних аукціонів - ред.) вже можна буде громадянам знімати мораторій, десь у 2018 році, наприклад, у 2019 році", - сказав голова Держгеокадастру Максим Мартинюк на виїзному засіданні уряду в Полтаві в середу.

За його оцінкою, проведення таких аукціонів дозволить Держгеокадастру отримати бенчмаркінг і вивчити поведінку покупців і продавців, а також нівелювати безсумнівне "просідання" ціни через вихід на ринок сільгоспземель значної кількості учасників.

"Навіть за умови прийняття законів ми не готові повномасштабного впровадження ринку, тому наша ініціатива - це проведення економічного експерименту щодо продажу через аукціони земель сільськогосподарського призначення державної форми власності", - сказав Мартинюк.

Нагадаємо, торік Держземагентство ініціювало відмову від ідеї відкриття ринку земель сільськогосподарського призначення, перейшовши до довгострокової оренди сільгоспугідь, оскільки це має забезпечити інтереси і власників земель, і держави, і інвесторів.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 900 | Додав: adminA | Теги: україна, ринок землі, пакет законів | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]