Пт, 2024-03-29, 12:59
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:38
Україна шукає газ у Європі, щоб не залежати від Росії
Інші останні Економічні новини
Україна продовжує диверсифікувати постачання газу з європейських країн, але Росія залишається основним партнером країни в цьому питанні. Про це запевнив міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький, передає "Інтерфакс-Україна".

"Відкривши третій маршрут через Словаччину, ми зможемо повністю диверсифікувати постачання до України природного газу, але це не говорить про те, що ми не будемо працювати з нашими російськими колегами. Ми працюватимемо, і для нас це є на сьогодні пріоритетним напрямом, оскільки основний обсяг газу йде через територію Росії", - сказав Ставицький.

Міністр укотре спростував закиди російського "Газпрому" щодо сумнівності схем України із реверсу газу з європейських країн.

Як повідомлялося, Україна у зв'язку з планами і заявами "Газпрому" про істотне зниження транзиту російського газу до Європи через українську газотранспортну систему і небажанням знизити ціну російського газу почала використання своїх газотранспортних потужностей у реверсному режимі.

Україна з листопада 2012 року почала імпорт природного газу з Німеччини через територію Польщі за домовленостями з підприємством RWE Supply & Trading GmbH (Німеччина). З квітня 2013 року почалися постачання природного газу з боку Угорщини. Крім того, ведуться переговори з газотранспортними операторами Словаччини та Румунії про можливість подачі природного газу в ГТС України.

Ставицький: Україна розглядає нові маршрути постачань скрапленого газу

Україна розглядає маршрут постачання скрапленого газу не тільки через Босфор, а й через Чорне море. Про це заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький.

"Ми розглядаємо поставки не тільки через Босфор, а й усередині Чорного моря. Ми відпрацьовуємо це з нашими грузинськими, азербайджанськими і туркменськими колегами", - сказав він.

Нагадаємо, 1 березня президент Віктор Янукович заявив, що Київ вивчає можливість будівництва терміналу для скрапленого газу в басейні Середземного моря перед Босфором з подальшою поставкою отриманого ресурсу через наявну трубопровідну мережу.

Як відомо, проект LNG-терміналу є ключовим для реалізації намірів уряду України щодо диверсифікації поставок газу.

Раніше Україна уклала угоду з Азербайджаном про імпорт 10 млрд кубометрів газу в рік на першому і до 20 млрд кубометрів на другому етапі співпраці.

Джерело в Міненерговугілля розповіло, що Туреччина перешкоджає не тільки проходженню танкерів через Босфор, а й постачанням каспійського газу.

"У Азербайджану були плани з будівництва газопроводу і перевалочного терміналу на березі Чорного моря для експорту свого газу по морю. Але Туреччина не погоджується на проходження суден через Босфор в обох напрямках", - сказав співрозмовник видання.

За його словами, перспективи будівництва азербайджанського трубопроводу і терміналу на березі Чорного моря видаються дуже примарними.

У свою чергу прем'єр-міністр України Микола Азаров зазначив, що на сьогодні "у нас є проблеми з будівництвом LNG-терміналу для прийому скрапленого газу. Пов'язані вони насамперед з тим, що Туреччина не дуже охоче розглядає можливість проходження танкерів зі скрапленим газом через свої протоки". За словами прем'єра, у зв'язку з цим Україна розглядає інші варіанти розміщення терміналу.

Як повідомлялося, українська сторона підписала контракт з Жорді Сарда Бонвеї, який нібито представляв іспанську компаніюGas Natural Fenosa щодо інвестицій в LNG-термінал в Україні. Однак пізніше в іспанській компанії спростували підписання контрактів щодо інвестицій в LNG-термінал в Україні.




Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 944 | Додав: adminA | Теги: україна, газ у Європі, Росії | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]