Пт, 2024-03-29, 09:50
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:21
Україна сподівається знизити вартість імпортного газу завдяки співпраці з Європейським енергетичним союзом
Інші останні Економічні новини

Україна має намір співпрацювати з Євросоюзом через представлений Європейською комісією проект Енергетичного союзу, в рамках якого планує запропонувати створити стандартизований контракт на імпорт природного газу. Про це 5 жовтня 2015 року повідомив начальник управління європейської інтеграції Міністерства енергетики та вугільної промисловості Михайло Бно-Айріян, передає УНІАН.

"Ми тут бачимо для себе більшу можливість співпрацювати з Європейським Союзом. Ми сказали, що є спільні точки дотику. Перш за все треба попрацювати над створенням єдиного стандартизованого контракту на імпорт трубопровідного природного газу до країн Енергетичного союзу", - сказав він.

За словами Бно-Айріяна, українська сторона також має намір ініціювати затвердження єдиної формули розрахунку ціни на природний газ для європейських споживачів.

"Потрібно говорити про єдину формулу визначення ціни на природний газ, який постачається за довгостроковими контрактами до ЄС", - підкреслив чиновник.

Як повідомлялося, найбільший в Україні державний енергохолдинг "Нафтогаз України" провадить перемовини з європейськими постачальниками про зниження ціни на імпортований з Євросоюзу газ.

Україна протягом вересня не здійснювала імпорту природного газу з Угорщини, віддаючи перевагу постачанням вуглеводнів зі Словаччини.

За даними угорської компанії FGSZ, Україна в серпні імпортувала лише 40,278 тис. кубічних метрів природного газу за технічної можливості близько 500 млн кубічних метрів на місяць. За даними ж словацької компанії Eustream, Україна у вересні імпортувала з Словаччини близько 800 млн кубічних метрів газу.

Через викликане російською військовою агресією різке погіршення двосторонніх українсько-російських міждержавних відносин від 1-го липня російський газ до України напряму не надходив, лише у вигляді реверсу від європейських партнерів. При цьому угоду щодо постачання російського "блакитного палива" до України у опалювальний сезон'2015-2016 - коли потреби у постачаннях газу різко зростають й реверсу з ЄС недостатньо - ще не підписано. Механізм її підписання планувалося остаточно вирішити у "Нормандському форматі" 2 жовтня у Парижі. Однак, за словами французького президента Франсуа Олланда, остаточне вирішення даного питання перенесено на листопад поточного року.

Розбіжності сторін стосуються українських вимог щодо відмови російського газового монополіста "Газпрому" від умови "бери або плати" (take or pay) під час постачання газу в Україну в період із 1 жовтня 2015 року до 31 березня 2016 року, а також від "політично вмотивованої", як наголошують у Києві, ціни на газ для України, котра зазвичай є більшою, аніж для країн ЄС.

У Москві вже запевняли, що не застосовуватимуть практику "бери або плати" (take or pay). Що ж до ціни за тисячу кубічних метрів російського газу, то, як стверджує, очільник Міненерго РФ Олександр Новак, з урахуванням анонсованої знижки у 20 доларів США вона становитиме 248-252 американських долари.

Євросоюз схвалив український законопроект про ринок електроенергії - Міненерговугілля

Енергетичне співтовариство, створене Євросоюзом для підвищення безпеки поставок енергоресурсів до Європи, схвалило підготовлений Міністерством енергетики та вугільної промисловості законопроект про ринок електроенергії.

"Законопроект було внесено минулого тижня в Кабінет міністрів й драфтовано листа підтримки з боку Енергетичного співтовариства", - сказав Бно-Айріян.

За його словами, міністерство вже працює над створенням вторинного законодавства, яке відповідає новому закону.

Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом", що є оператором усіх діючих атомних електростанцій України, пропонує в розроблюваному законопроекті про ринок електроенергії визначити правонаступника боргів держпідприємства "Енергоринок" перед вітчизняними компаніями.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 747 | Додав: adminA | Теги: україна, Європейський енергетичний союз, співпраця, зниження, вартість імпортного газу | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]