Пт, 2024-04-19, 10:35
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:50
Україна створить зону вільної торгівлі з Африкою
Інші останні Економічні новини
Україна почала переговори про створення зони вільної торгівлі з Марокко. Це перша африканська країна, з якою Київ планує спростити торговельний режим. За оцінками експертів, це має збільшити експорт зерна в регіон Північної Африки, оскільки нині, наприклад, Марокко закуповує здебільшого паливно-мастильні матеріали та продукцію хімічної промисловості, пише Коммерсантъ-Украина.

Україна робить перші кроки з лібералізації торгівлі з країнами Африки. За підсумками дев'ятого раунду українсько-марокканських політичних консультацій Київ запропонував Рабату спростити візовий та торговельний режими.

"Українська сторона запропонувала розглянути можливість проведення експертних консультацій щодо початку переговорного процесу про зону вільної торгівлі (ЗВТ) та спрощення візового режиму для громадян України", - заявили вчора, 21 лютого, в МЗС.

У Мінекономрозвитку ще рік тому підрахували, що торговельна лібералізація приведе до прискорення зростання ВВП на 0,13 в.п. Проте досі в уряді не хотіли проводити переговори з третіми країнами до закінчення аналогічних переговорів з ЄС.

Але оскільки підписання договору про ЗВТ з ЄС затягнулося, Київ ще торік почав переговори про створення такої зони з Туреччиною і Сербією. Тривають переговори з Канадою, а в найближчій перспективі вони можливі з В'єтнамом та Ліваном. Підготовка договору з Сирією перебувала на фінальному етапі, але громадянська війна в цій країні завадила двостороннім планам.

Зазвичай Україна пропонує відразу почати переговори про створення ЗВТ, тоді як тепер пропонується лише "розглянути можливість проведення експертних консультацій".

Статистика двосторонньої торгівлі з Марокко показує перспективність лібералізації. Згідно з даними Держстату, позитивне сальдо двосторонньої торгівлі в 2012 році становило 298,4 млн дол. Обсяг експорту українських товарів до Марокко (363 млн дол) майже вшестеро перевищував імпорт (64,5 млн дол).

У посольстві України в Марокко повідомляють, що в українському експорті переважають паливно-мастильні матеріали і продукція хімічної промисловості, а зернові займають менш як 2%. У заяві МЗС наголошується, що створення ЗВТ дозволить Україні піднятися на друге місце за обсягами постачань пшениці до Марокко.

"Досі закріпитися на ринку Марокко українським виробникам заважали дуже сильні коливання попиту в цій країні. Однак створення ЗВТ справді повинно допомогти нашим аграріям", - вважає директор аналітичного агентства "Украгроконсалт" Сергій Феофілов.

Марокканські компанії постачають в Україну фосфати і рибопродукти. При цьому імпортована з Марокко риба не є конкурентом для вітчизняної рибної галузі, вважають в Мінекономрозвитку. Водночас, за словами пана Феофілова, створення ЗВТ з Марокко дозволить Україні спростити доступ товарів у сусідні країни Африки - одні з небагатьох держав, де торік спостерігалося зростання попиту на український експорт. Обсяг постачань українських товарів до країн Африки зріс на 68,6%, до 5,63 млрд дол. Частка постачань в цей регіон у структурі українського товарного експорту ставновила 8,2%. При цьому ключовим партнером України на цьому континенті є Єгипет - в минулому році йому було продано товарів на 2,89 млрд дол.

За словами одного з експертів, це пояснюється тим, що закупівлею зерна в Єгипті займається держава.

"У країнах, в яких закупівлі провадяться приватними компаніями, нам важче закріпитися", - зазначає він.

ЗВТ покликана розв'язати цю проблему.

Раніше повідомлялося, що всупереч санкціям Заходу, Україна продає вугілля Ірану.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 996 | Додав: adminA | Теги: зона вільної торгівлі, україна, африка | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]