Пт, 2024-03-29, 14:14
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:38
Україна святкує Різдво - 6 січня. Огляд преси
Інші останні Релігійні новини

Сьогодні, 6 січня, коли на небі з'явиться перша зірка, православні та греко-католики зберуться своїми сім'ями на тиху урочисту трапезу - очікування народження Сина Божого. У Святий вечір на стіл подають 12 пісних страв, головними з яких вважаються солодка пшенична кутя та узвар. Цим вечерею закінчується 40-денний піст - Пилипівка, - що тривав з 28 листопада.

А наступного ранку, 7 січня, коли прийде Різдво, можна вирушати в гості з подарунками, чекати колядників, влаштовувати багаті застілля з м'ясними стравами і ворожити на суджених...

Святий вечір - свято домашнє. У цей день за одним столом збираються всі члени родини. Причому спізнюватися до трапези не заведено.

Готуючись до торжества, наші предки наводили лад у хаті й на подвір'ї. Трудилися завжди дружно, всією сім'єю. Перед Різдвом сім'я їздила на ярмарок по покупки. За старих часів існував звичай напередодні Різдва викидати всі надбиті або тріснуті миски, глечики й горщики, а натомість виставляти на полиці нове начиння. Крім того, на ярмарку купували подарунки й солодкі ласощі для дітвори.

У парубків і дівчат теж було багато турбот. Молоді люди не тільки допомагали батькам по господарству, а й готувалися до колядування: вчили нові пісні, шили для вистав костюми і майстрували зірку на жердині. Молоді та дітворі належало потрудитися, щоб прикрасити оселю. Вони вирізали з паперу витинанки, а також плели з соломи своєрідну конструкцію - павука.

У Святий вечір на стіл подавали 12 пісних страв. Головною стравою Святого вечора була кутя - пшенична каша з медом, маком та горіхами. За віруваннями, всі інгредієнти в куті мають символічне значення. Ну, а в цілому кутя - символ порятунку, який Христос приніс своїм народженням у Вифлеємі. Тому протягом усіх свят аж до Водохреща (19 січня) ця страва посідала на столі почесне місце. Її навіть ставили в невеликій мисочці біля образів. На Святий вечір також випікали спеціальний хліб - книш. Книш замішували з кращого борошна на принесеній до світанку воді, зверху на буханець викладали маленький хлібець, який називали душею.

Напередодні Різдва віряни весь день нічого не їли, дотримувалися суворого посту. Годували тільки маленьких дітей. Нарешті, коли сонце сідало і дітвора помічала на небі першу зірку, господар урочисто заносив до хати Святки. Батько брав за руку старшого сина і йшов з ним до стодоли, несучи святу воду. Там вже стояв приготовлений дідух (сніп пшениці, жита або вівса, що символізував родючість і достаток) і 12 в'язочок запашного сіна. Все це кропили водою і промовляли молитву: "Милостивий Боже, і ти, Святе Різдво! У минулому році дали врожай, дали добро та здоров`я. Подайте ще краще і в цьому році!" Потім брали дідух і сіно та несли до хати, де господиня зустрічала їх із книшем та запаленою свічкою. Усі разом встановлювали дідуха на покутті під образами.

Спати в ніч перед Різдвом не випадало, особливо господарям. Бажаючи подрімати, вони могли прилягти біля печі в одязі, щоб міцно не заснути. Батьки відпочивали, а діти починали колядувати, адже перші слова про народження Христа повинні прозвучати у своїй хаті. Заспівавши у себе, вирушали до кумів і родичів. За старих часів вірили: що більше колядників загляне до хати у Святий вечір і на Різдво, то щасливіше і багатше буде сім'я в наступному році.

Різдвяним ранком сім'я врочисто вирушала до церкви на літургію. З цього дня (7 січня) і до Водохреща (19 січня) заведено було вітати один одного словами: "Христос народився!" - і відповідати: "Славiмо його!", пишуть Тетяна Сагула, Ганна Висоцька в статті "Перш ніж сісти за стіл, наші предки промовляли особливу різдвяну поминальну молитву" в газеті "Факты и комментарии".

Мабуть, наймасштабніші гуляння намітили в західних областях. Наприклад, у Львові обіцяють встановити дідуха, провести парад вертепів і ходу зореносців. Найбільше дивуються особливостям свята переселенці з Донбасу.

"Для нас було незвично, що на різдвяний стіл укладається солома, що символізує тепло і достаток у домі, а зверху - нова скатертина. Потім ставлять 12 пісних страв. Перед вечерею вся сім'я молиться перед іконами. Потім кожен з членів сім'ї дістає по соломинці зі столу. У кого буде найдовша - того, за повір'ям, очікує найбільша удача в новому році. А кутя тут теж вариться інакше: якщо на Сході використовують часто рис, заправлений варенням, то тут - зерно з медом. Крім того, колядники, одягнені в яскраві костюми, обсипаючи вас зерном, можуть подарувати вельми незвичайні речі: наприклад, стару підкову на щастя або ж болт з гайкою на ньому. Таке Різдво нам дуже подобається", - розповіла переселенка, нині мешканка Івано-Франківська Віра Рененкова.

У Запоріжжі проведуть фестиваль їжі, а в селі Диканька на Полтавщині влаштують театралізовані сценки за участю гоголівських героїв.

Не залишили без свята й українських ув'язнених. "У Менській колонії (тут відбуває покарання за хабар і суддя-"колядник" Ігор Зварич - авт.) заплановано конкурс снігових фігур, - розповідає речниця Чернігівського облуправління ДПтС Ксенія Ісаєнко. - Не виключено, що засуджені будуть ліпити сніговиків, автомобілі і різноманітні снігові будівлі". За словами спікера Київського облуправління ДПтС Тетяни Шулімової, в деяких колоніях в'язням заспівають благодійники. "Ув'язнені привітають своїх гостей також пісенними виступами", - каже Шулімова.

Щоб відзначити Різдво правильно, у церкві радять думати про хороше і не надягати яскравого одягу цього дня.

"Церква готує християн до Різдва 40 днів (Різдвяний піст, або ж Пилипівка - авт.). У Святвечір 6 січня піст особливо суворий, бо стриманістю в їжі ми готуємо себе до того, щоб яскравіше сприйняти радісну звістку про народження Спасителя, - каже прес-секретар УПЦ МП владика Климент. - Потрібно сходити на святкову службу до храму. Найголовніша молитва - прохання про мир на землі. У храм потрібно йти у святковому, але не в яскравому і не в зухвалому одязі. Увечері на столі повинні бути 12 пісних страв. Вони можуть бути різними, але обов'язково пісними. Їсти ці страви покладено після того, як всі прийшли з храму. За столом потрібно подякувати Богові за його милості, і в такому настрої провести вечір".

За словами священиків, різдвяна служба відрізняється від інших тим, що після неї, аж до свята Хрещення, українці співають колядки з побажаннями здоров'я, гараздів один одному, пише Ігор Сєров у статті "Різдво: зеків перевиховають ліпленням сніговиків, а в містах пройдуть вертепи" в газеті "Сегодня".

Кияни та гості столиці зможуть 7 січня відсвяткувати Різдво на всіх центральних локаціях Києва.

Як повідомляє прес-служба Київської міської державної адміністрації, "з нагоди святкування Різдва Христового у Києві заплановані святкові заходи на всіх центральних локаціях міста - Софійській, Михайлівській, Поштовій, Троїцькій, Контрактовій площах, на Співочому полі і в парку імені Тараса Шевченка".

На Софійській і Михайлівській площах пройде "Новий рік між двома дзвіницями". О 15.00 на Софійській площі стартує "хода Дідуха" за участю дитячого колективу "Веселий ярмарок" і хору "Гомін". Далі в програмі: колядки на інтерактивній сцені, вертеп, а о 18.00 з різдвяного флешмобу - масового виконання колядки - стартує святкова програма.

На Поштовій площі пройде "Європейська зима", яка відкриється о 13.00 інтерактивною програмою для дітей з квестами та іншими розвагами. Далі розважальна різдвяна програма доповниться танцями і різними конкурсами, під час яких гості зможуть познайомитися з різними святковими традиціями України, скуштувати традиційні різдвяні страви та придбати сувеніри.

На Троїцькій площі "Святкове олімпійське містечко" розпочнеться з 12.00. Крім колядок, конкурсів та куті о 18.00 вечірню музичну програму відкриє виступ дитячого хору "Веснянка", яке продовжиться фестивалем джазових виконавців. Гостями вечора стануть учасники популярних телевізійних талант-шоу "Х-фактор" і "Голос країни" Дмитро Бабак і Дмитро Іващенко.

На Контрактовій площі можна буде насолодитися концертом Тараса Чубая і гурту "Плач Єремії" в рамках фестивалю "Наше Різдво" та фестивалю "Made in Ukraine".

"Зимова казка" пройде на Співочому полі, де з 15.00 пройде фестиваль-телезйомка новорічних, різдвяних пісень. Для гостей свята будуть представлені світлові інсталяції і новорічна ялинка.

У парку Шевченка в рамках фестивалю "Сімейне Різдво" будуть проводити інтерактивні ігри для дітей. З 15.00 триватиме концертна програма за участю творчих колективів, повідомляється в статті "У Києві підготували культурну програму на Різдво" в газеті "Дзеркало тижня".
 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Релігійні новини | Переглядів: 921 | Додав: adminA | Теги: преса, 6 січня, Україна святкує Різдво | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]