Вт, 2024-03-19, 12:06
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:43
Україна тисне на ЄС: відтягувати безвіз - неприпустимо
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Заступник міністра закордонних справ України з питань євроінтеграції Олена Зеркаль та голова Представництва Євросоюзу в Україні Юґ Мінґареллі на зустрічі в середу обговорили перспективу якнайшвидшого введення безвізового режиму для українців, а також співробітництво в сфері енергетики. Про це повідомляє прес-служба МЗС.

"Було наголошено, що Україна виконала всі критерії Плану дій щодо лібералізації ЄС візового режиму для України, що підтверджено звітом Європейської Комісії від 18 грудня 2015 р. (...) У цьому зв'язку Україна розраховує, що інституції та держави-члени ЄС докладуть додаткових зусиль для схвалення законодавчої пропозиції щодо надання українським громадянам права на короткострокові безвізові поїздки до країн ЄС вже найближчим часом, безвідносно до процесу узгодження всередині ЄС механізму тимчасового призупинення безвізового режиму", - йдеться в повідомленні.

У ході обговорення співробітництва у сфері енергетики Олена Зеркаль порушила питання щодо нещодавнього рішення Європейської комісії, наслідком якого стало запровадження додаткових виключень щодо доступу третіх сторін до потужностей газопроводу OPAL. Було наголошено, що схвалення такого роду рішень без проведення попередніх консультацій з українською стороною є порушенням статті 274 Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, якою передбачається взаємне врахування сторонами потенціалу та спроможностей енергетичної інфраструктури одна одної, а також проведення консультацій та координації своїх дій у сфері забезпечення безпеки постачань енергетичних ресурсів.

Крім того, Європейська Комісія в процесі підготовки таких рішень має дотримуватися зобов'язань, взятих ЄС в рамках його участі в Договорі про створення Енергетичного Співтовариства, зокрема дотримуватися у відносинах з Україною та іншими державами-партнерами принципу солідарності та уникати ухвалення рішень, які б суперечили антимонопольному законодавству ЄС.

"Під час обговорення завершення процедури ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС з урахуванням результатів квітневого референдуму у Нідерландах було домовлено продовжити активну взаємодію з нідерландською стороною, в тому числі у тристоронньому форматі "Україна-Нідерланди-Рада ЄС", з метою пошуку взаємоприйнятного рішення, яке б уможливило завершити процедуру ратифікації Угоди про асоціацію до засідання Європейської Ради 15-16 грудня 2016 р.", - йдеться у повідомленні.

Як повідомлялося, 20 квітня Європейська комісія запропонувала Європарламенту і Ради Європейського Союзу скасувати візи для громадян України. Ця пропозиція є наслідком позитивної оцінки, наданої Єврокомісією в грудні минулого року. У ній, зокрема, міститься підтвердження того, що Україна виконала всі критерії в рамках плану дій щодо візової лібералізації.

26 вересня комітет Європейського парламенту з питань громадянських свобод, юстиції та внутрішніх справ (LIBE) підтримав доповідь про надання Україні безвізового режиму та надав мандат на початок переговорів між інститутами ЄС.

23 жовтня президент Петро Порошенко заявив, що Україна отримає рішення про запровадження безвізового режиму з боку Європейського Союзу до саміту Україна-ЄС 24 листопада.

У жовтні Климпуш-Цинцадзе повідомила, що "безвіз" для України затримується через дискусії між інститутами ЄС, що виникла навколо "механізму тимчасового призупинення безвізового режиму щодо третіх країн".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 843 | Додав: adminA | Теги: україна, безвіз, ЄС | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]