Пт, 2024-03-29, 03:06
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:02
Україна - в руках спекулянта - Die Welt
Інші останні Іноземна преса про Україну
Суперечки про те, який кредитор врятував Україну від банкрутства, не припинялися протягом кількох місяців, пише Едуард Штайнер на сторінках Die Welt. І ось у понеділок видання Financial Times повідомило про те, що державні облігації України на номінальну суму 5 млрд доларів, що відповідає близько 20% українського зовнішнього боргу, придбав американський інвестиційний фонд Franklin Templeton.

Новина, як йдеться далі, стала справжньою сенсацією в Україні, адже раніше було зовсім невідомо, чому МВФ, який врятував країну від банкрутства на початку кризи, несподівано припинив свою допомогу і хто замість нього давав гроші, якими, між іншим, погашався кредит перед тим-таки МВФ.

І ось тепер, зазначає видання, нарешті стало ясно, хто стоїть за купівлею. До того ж ця звістка підкріплює інформацію про те, що штаб-квартиру фонду Franklin Templeton в Каліфорнії з неофіційним візитом відвідали перший віце-прем'єр України Сергій Арбузов і міністр фінансів Юрій Колобов. Цілком можливо, зазначає видання, вони давали гарантії кредитору.

Взагалі, продовжує Штайнер, Franklin Templeton має досить великий досвід у кредитуванні проблемних країн. Так, напередодні кризи в єврозоні фонд придбав боргові зобов'язання Ірландії - майже 10% держоблігацій Ірландії на 6 млрд доларів - і після надання Дубліну допомоги з боку Євросоюзу і МВФ американці отримали великий прибуток. Також інвестиції фонду окупалися в Південній Кореї та Угорщині.

Проте українська угода, зазначає Die Welt, набагато ризикованіша. Економіка цієї країни є вкрай слабкою, з великим бюджетним дефіцитом і негативним сальдо, яке швидко спустошує валютні резерви Центробанку країни.

Експерти, підкреслює Die Welt, вважають, що Franklin Templeton, купуючи українські держоблігації, керувався очікуванням, що Україна наприкінці листопада підпише Угоду про асоціацію з ЄС і отримає необхідну стабілізаційну допомогу. Інші експерти, у свою чергу, вважають, що фонд сподівається на те, що МВФ незабаром знову надасть підтримку Україні.

Переклад InoPressa

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Іноземна преса про Україну | Переглядів: 920 | Додав: adminA | Теги: україна, Die Welt, руках спекулянта | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]