Ср, 2024-04-24, 06:16
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:01
Україна відповіла Росії: запроваджено збір за утилізацію авто
Інші останні Економічні новини
Україна запроваджує утилізаційний збір з імпортних автомобілів після невдалої спроби домогтися скасування аналогічних заходів проти своєї продукції в Росії. У Мінекології запропонували позбавити цього збору лише вітчизняних виробників, що, на думку імпортерів, загрожує країні розглядом в органах СОТ. При цьому на позицію РФ Україні також не вдасться вплинути цим рішенням - частка українського ринку в постачаннях російських виробників надто мала.

В Україні утилізаційний збір запровадять з імпортованих у країну легкових і вантажних автомобілів, автобусів та спецтехніки. Відповідний проект постанови уряду "Про деякі питання заготівлі та утилізації непридатних до використання транспортних засобів" Міністерство екології та природних ресурсів (МЕПР) опублікувало в середу ввечері, пише "КоммерсантЪ-Украина".

Нині в країні списується близько 100 тис автотранспортних засобів щороку, наголошується в супровідному документі до проекту. При цьому належного механізму їхньої утилізації немає. Утилізувати техніку імпортери повинні будуть самостійно, або підписавши договір з уповноваженими підприємствами. Для фінансування цієї програми з імпортерів автомобілів буде стягуватися збір.

Розмір і терміни введення утилізаційного збору в документі не вказані. У проекті зазначається, що Мінекології та Мінекономрозвитку необхідно у двотижневий термін підготувати мінімальний розмір збору. Але глава уряду Микола Азаров раніше заявляв, що він може становити близько 1 тис дол за одиницю техніки. "Якщо ми теж введемо плату для російських автомобілів за утилізацію, то вони на нашому ринку будуть коштувати на 1 тис дорожче, і українці не будуть їх купувати", - заявляв він.

У документі прямо вказується, що цей захід вживається у відповідь на дії Росії, яка запровадила утилізаційний збір з 1 вересня, що призвело до подорожчання українських автомобілів на 10-12%, наголошується в пояснювальній записці до постанови. В результаті українські компанії ризикують втратити близько 50% продажів - саме стільки тепер експортується в РФ, додають експерти. Річ у тім, що вітчизняна продукція знаходиться в нижньому ціновому сегменті, який чутливий навіть до невеликих змін ціни. А утилізаційний збір становить для легкових автомобілів від 609 до 1,37 тис дол залежно від об'єму двигуна, для вантажівок - 4,5-12,1 тис дол у залежності від тоннажу.

Україна намагалася домовитися з РФ про незастосування збору стосовно своєї продукції. За два дні до набуття чинності цього збору Київ запропонував Москві чотири варіанти компромісу, заявляв раніше міністр економічного розвитку і торгівлі Петро Порошенко (контролює також одного з найбільших автовиробників "Богдан"), але жоден з них не спрацював.

Зараз баланс торгівлі автомобілями між Україною і Росією - на користь останньої. За підсумками I півріччя імпорт автомобілів з РФ в Україну становив 19,5 тис на суму 167, 8 млн дол (автобусів 328 на суму 7,9 млн дол), зазначають у Держстаті. Для порівняння: Україна за цей період експортувала до РФ 13,9 тис автомобілів на суму 108 млн дол і 404 автобуси на суму 18,4 млн дол. "Росія експортує 2-3% автомобілів в Україну із загального обсягу виробництва, тоді як Україна майже 50%", - зазначає гендиректор Всеукраїнської асоціації автоімпортерів і дилерів Олег Назаренко.

Росія не пішла на скасування збору для української продукції, позаяк тоді аналогічних преференцій зажадають й інші імпортери, вважає аналітик російського "ВТБ Капіталу" Володимир Беспалов. Але, на його думку, країни, втім, можуть знайти компроміс у цій ситуації. "РФ може створити умови для відкриття складання українських автомобілів у Росії. Або з українських імпортерів можуть зажадати обов'язкових гарантій щодо утилізації автомобілів після закінчення терміну їхньої експлуатації, який зараз діє стосовно російських виробників", - припустив він.

Запровадження збору тільки з імпортної продукції може трактуватися як порушення норм СОТ, вважає Олег Назаренко. Справляння збору як з імпортерів, так і з виробників передбачала перша редакція постанови. Але цей документ не було ухвалено через позицію Мінекономрозвитку: "Ми відправляли проект у профільні міністерства, але якщо від більшості ми отримували якісь доповнення, то МЕРТ взагалі ігнорував його".

Директор департаменту маркетингу концерну "Ніко" Ярослав Вовк вважає, що в нинішньому вигляді збір чинитиме негативний вплив на ринок і може призвести до скорочення продажів нових автомобілів на 10%. "Незначна частина споживачів переорієнтується на вітчизняні автомобілі, але більшість покупців просто рідше будуть міняти машини", - каже він. За словами пана Назаренка, імпортери будуть просити уряд не стягувати з імпортерів збір, а обмежуватися гарантіями з утилізації автотранспорту після закінчення терміну експлуатації.

Нагадаємо, що в уряді України вважають, що запровадження Росією з 1 вересня утилізаційного збору на автомобілі, що постачаються на її територію, не узгоджується з нормами Договору про Зону вільної торгівлі СНД. Таке одностороннє рішення Росії суперечить Договору Євразійської комісії, згідно з яким саме комісія є єдиним постійно діючим органом регулювання Митного союзу і Єдиного економічного простору.

Президент РФ Володимир Путін 29 липня підписав закон про запровадження в Росії утилізаційного збору на нові і вживані автомобілі.

Прем'єр-міністр України Микола Азаров 16 серпня заявив, що запровадження 30-процентного утилізаційного збору на автомобілі призведе до значного скорочення постачань українських автомобілів до Росії і навпаки.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 998 | Додав: adminA | Теги: Україна відповіла Росії, утилізацію авто | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]