Пт, 2024-04-19, 22:58
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:05
Україна відзначає День пам'яті й примирення
Інші останні Офіційні новини

Україна сьогодні, 8 травня, разом з країнами Європи відзначає День пам'яті та примирення. Ця дата встановлена указом президента України "Про заходи з відзначення у 2015 році 70-ї річниці Перемоги над нацизмом в Європі і 70-ї річниці закінчення Другої світової війни" та ухвалою парламенту.

В цей день Верховна Рада збереться на урочисте засідання, аби скласти данину пошани всім, хто боровся з нацизмом. Участь візьмуть ветерани, котрі воювали у лавах Червоної армії, національно-визвольного руху, зокрема УПА, а також арміях країн - членів антигітлерівської коаліції.

Україна зазнала надзвичайних втрат унаслідок війни. Під час бойових дій та в полоні загинуло 3-4 млн військовиків, підпільників і цивільних, 4-5 млн цивільних загинуло через окупаційний терор та голод у тилу, 5 мільйонів жителів були евакуйовані або примусово вивезені до Росії та Німеччини, частина з цих людей не повернулася.

Символом відзначення Дня пам'яті та примирення і Дня перемоги став червоний мак. В українській міфології мак має дуже багато значень. Це символ сонця, волі, гордості, оберегу від нечистої сили, крові. В українських народних піснях та думах мак пов'язаний із війною та військом, він символізує козака, що героїчно загинув, боронячи Україну.

Данину пам'яті всіх жертв Другої світової війни віддають у всьому світі. Генеральна Асамблея ООН у 2004 році ухвалила Резолюцію, в якій проголосила 8 і 9 травня Днями пам'яті та примирення. Нею державам-членам ООН, неурядовим організаціям, крім святкування своїх днів перемоги чи визволення, рекомендовано також щороку відзначати один або два дні як данину пам'яті всім жертвам Другої світової війни. Так, у Великій Британії та країнах Співдружності відзначається День перемоги в Європі; у Вірменії - День Миру; у Норвегії - День визволення; у Словаччині - День перемоги над нацизмом; у США - День Пам'яті; у Франції - День перемоги; у Чехії - Національний день тощо.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Офіційні новини | Переглядів: 917 | Додав: adminA | Теги: Україна відзначає День пам'яті й пр | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]