Пт, 2024-04-19, 21:07
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:42
Україна відзначає День скорботи за жертвами Другої світової
Інші останні Офіційні новини

Президент України Петро Порошенко взяв учать у церемонії покладання квітів до могили Невідомого солдата у Києві у зв’язку з Днем скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні.

У церемонії також взяли участь прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, голова Верховної Ради Андрій Парубій, представники уряду та народні депутати України.

Учасники церемонії пройшли жалобною ходою від площі Слави до могили Невідомого солдата та поклали квіти до пам’ятника, після чого вшанували жертв війни хвилиною мовчання.

У зверненні президента до українського народу у зв’язку з Днем скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні йдеться, що подвиг ветеранів Другої світової війни надихає українців, які сьогодні захищають державу, повідомляється на сайті глави держави.

"Трагедія Другої світової війни, розв’язаної гітлерівським та сталінським режимами, опалила українців ще у вересні 1939-го, але з 22 червня 1941 року Україні судилося надовго стати великим полем бою, землею, що фактично спливала людською кров’ю. У цей скорботний день 75 років тому на нашу землю прийшла війна, що не оминула жодної родини, спричинила незліченні жертви, руїни та спустошення", - зауважив президент.

За його словами, піднявшись проти ворога, "наші земляки мужньо боролися на фронтах та у підпіллі. Тільки у лавах Червоної армії воювали близько 9 мільйонів вихідців з України, майже половина з них віддала своє життя за Вітчизну та свободу народів Європи".

Порошенко підкреслив, що невід’ємною складовою цієї боротьби був український визвольний рух, учасники якого самовіддано боронили свою землю від нацистської навали, реалізовуючи споконвічне прагнення до державної незалежності.

"Вічна і світла пам’ять усім, хто поліг у битвах із загарбниками, хто загинув від терору окупантів, хто передчасно помер від ран, хвороб і голоду. Вічна слава і шана усім, хто зі зброєю в руках здолав нацизм", - наголосив президент.

Він зауважив, що ратний подвиг ветеранів надихає українських військових та добровольців, які сьогодні, наражаючись на постійну небезпеку, боронять суверенітет України від агресії Російської Федерації.

Президент подякував захисникам України усіх поколінь за незбориму силу духу, мужність і патріотизм.

Він висловив переконання, що спільними зусиллями українці неодмінно відновлять цілісність держави, встановлять мир на своїй землі.

"Це священний обов’язок кожного перед жертвами Другої світової війни та героями, які полягли за волю і європейський вибір українського народу", - підкреслив президент.

Гройсман звернувся до українців з нагоди Дня скорботи і вшанування пам`яті жертв війни

Прем`єр-міністр Володимир Гройсман звернувся до українців з нагоди Дня скорботи і вшанування пам`яті жертв війни в Україні. Текст звернення оприлюднив Департамент інформації та комунікацій з громадськістю секретаріату КМУ.

"Сьогодні ми згадуємо про всіх загиблих на фронтах, закатованих у неволі, померлих у тилу від голоду та поневірянь, а також тих, кого примусово було вивезено з Батьківщини для важкої праці. Ми сумуємо за всіма, хто віддав своє життя у цій війні. Важко уявити усі випробування, біль і горе, які випали на долю минулих поколінь. Нечуваний героїзм та єднання народу, який піднявся на бій і переміг у жорстоких боях, навіки залишаться у наших вдячних серцях", - зазначив прем’єр.

"У День скорботи ми пам’ятаємо, сумуємо, молимося та віримо. Віддаємо данину пам’яті тим, хто не повернувся з війни, сивочолим ветеранам, що здолали нацизм, вдовам, дітям війни", - додав він.

Сьогодні в Україні, продовжив Гройсман, знову "вирує війна, ворог зазіхає на державний суверенітет та територіальну цілісність нашої держави".

"Наш святий обов’язок – не забувати уроки історії, захищати майбутнє українського народу, пам’ятати тих, хто ціною свого життя йшов до великої перемоги. Вічна і світла пам’ять полеглим за майбутнє нових поколінь!" - йдеться у зверненні глави уряду.

Сьогодні, 22 червня, в Україні проходять заходи до Дня скорботи і вшанування пам`яті жертв війни. Пам`ятна дата була встановлена указом президента України від 17 листопада 2000 року.

Вранці 22 червня 1941 року солдати гітлерівської Німеччини без оголошення війни вдерлися на територію СРСР. Вторгнення супроводжувалося нанесенням масованих ударів по військових і стратегічних об`єктах, а також населених пунктах.

У перші ж години на захист Батьківщини піднялися тисячі осіб. У кровопролитній війні Україна зазнала великих втрат, серед загиблих - понад 5,5 млн мирного населення, 2,5 млн - солдати.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Офіційні новини | Переглядів: 844 | Додав: adminA | Теги: україна, День скорботи за жертвами Другої св | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]