Пт, 2024-04-19, 21:43
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:51
Україна запаслася газом на зиму і очікує зниження ціни від Росії
Інші останні Економічні новини

Україна до кінця року не планує закачувати газ у підземні сховища, а накопичених 17 млрд кубометрів палива вистачить для проходження опалювального сезону. Про це заявив журналістам голова Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" Андрій Коболєв, пише УНІАН.

"До кінця року ми не плануємо більше закачувати газ у сховища", - сказав він.

За словами Коболєва, на сьогодні в ПСГ є понад 17 млрд кубометрів газу, що на 1 млрд перевищує запаси минулого року.

Як повідомлялося, Україна, накопичивши мінімальний обсяг газу для проходження опалювального періоду та гарантування безперебійного транзиту російських вуглеводнів до Євросоюзу, з 30 жовтня почала відбір газу зі своїх підземних сховищ.

За словами прем`єр-міністра Арсенія Яценюка, щоб завершити опалювальний сезон успішно, Україні необхідно імпортувати ще близько 5 млрд кубометрів газу.

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" чекає від російського газового монополіста "Газпрому" пропозицій щодо вартості палива, яке може бути закуплено в Росії в першому кварталі 2016 року, повідомив Коболєв.

"Механізм угод, підписаних із "Газпромом" цього року, такий, що він дозволяє нічого не підписувати для першого кварталу наступного року. Питання цінової пропозиції, яку нам зробить російська сторона, – це питання переговорів. Ми чекаємо й сподіваємося на те, що наші російські продавці газу будуть раціональними і запропонують нам конкурентну ціну, – сказав Коболєв. – Якщо цієї пропозиції не буде, це буде означати, що ми весь газ будемо купувати в Європі".

При цьому голова "Нафтогазу" зазначив, що ціна на європейський газ буде знижуватися і до кінця цього року, і в 2016 році. "Ми очікуємо на досить серйозне зниження ціни газу в Європі з другого кварталу 2016 року", – зазначив Коболєв.

При цьому голова "Нафтогазу" зазначив, що ціна на російський газ 227 дол. за 1 тис. кубометрів діятиме до кінця 2015 року.

Як повідомлялося, за словами Коболєва, Україна в 2016 році зможе обійтися без закупівлі російського газу, обмежившись імпортом з Європи.

Україна, дотримуючись тристоронніх брюссельських домовленостей, 31 жовтня завершила закупівлю у російського "Газпрому" 2 млрд куб. м природного газу за ціною 227 дол. за 1 тис. кубометрів.

З 1 листопада імпорт російського газу було скорочено втричі, при цьому "Нафтогаз" перерахував "Газпрому" 64 млн дол. передоплати для продовження закупівель газу.

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" отримала вже більш як 10 заявок від європейських операторів на постачання газу за кошти Європейського банку реконструкції та розвитку, повідомив Коболєв.

"Багато заявок. Вже є більше десяти", - сказав Коболєв.

Раніше ЄБРР надав Україні 300 млн дол. на закупівлю палива у європейських споживачів. Рішення було ухвалено Радою директорів банку 30 вересня і закріплене кредитними та гарантійними угодами, підписаними під час українсько-німецького саміту в Берліні в середині жовтня поточного року.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 782 | Додав: adminA | Теги: україна, газ, запас, зима, Росія, зниження ціни | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]