Чт, 2024-03-28, 10:19
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

08:23
Україна знайшла собі чергового "адвоката" в ЄС: Румунія ладна підписатися
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Румунія сподівається на якнайшвидше завершення переговорів між Україною та Європейським Союзом щодо Угоди про асоціацію, заявив міністр закордонних справ цієї країни Теодор Баконскі.

"Підтримка Румунією європейських прагнень України є постійною і надалі буде тільки посилюватися", - сказав він на брифінгу після переговорів з главою Міністерства закордонних справ України Костянтином Грищенком.

Баконскі також зазначив, що Бухарест сподівається на якнайшвидше завершення переговорів між Україною та ЄС щодо підписання Угоди про асоціацію, включаючи створення зони вільної торгівлі, передає "Інтерфакс-Україна".

"Виходячи зі своєї історії та культури, Україна є державою, яка належить до європейського простору. А через поглиблення українсько-румунських відносин ця мета стане більш реальною", - підкреслив голова МЗС Румунії.

Міністр також зазначив, що на зустрічі з Грищенком сторони домовилися зміцнювати двостороннє співробітництво. "Ми вирішили посилити співпрацю у напрямку євростратегії Дунаю. Ми також запропонували розвивати надалі транскордонне співробітництво, надаючи можливість фінансувати ці проекти в майбутньому", - підкреслив Баконскі.

Він запевнив, що Румунія налаштована на подальшу розробку договірно-правової бази з Україною.

У свою чергу, голова МЗС України Грищенко висловив вдячність румунській стороні за підтримку євроінтеграційних прагнень України. "Ми вдячні румунській стороні за послідовну підтримку євроінтеграційних прагнень", - сказав Грищенко.

Голова МЗС України також поінформував, що на зустрічі сторони підписали протокол про співробітництво між зовнішньополітичними відомствами двох країн у сфері євроінтеграції.

Як повідомлялося, на 19 грудня планується саміт Україна-ЄС, на якому, як очікується, буде оголошено про завершення переговорів щодо Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі.

20-й раунд переговорів щодо Угоди про асоціацію (УА) між Україною та Європейським Союзом завершився провалом. Київ не відступив від вимоги фіксації в документі перспективи членства в ЄС і не пішов на компроміс з інших суперечливих моментів. Єдиним питанням, в якому досягли успіху, стала відмова від терміну "довгостроковий" щодо скасування візового режиму.

27 жовтня Європарламент ухвалив резолюцію, в якій висловлюється необхідність надати Україні перспективу членства в Євросоюзі за умови повного дотримання всіх критеріїв, включаючи принципи демократії, поваги прав людини, фундаментальних свобод і верховенства права.

Важливим є те, що Київ отримав офіційну ноту Брюсселя з пропозицією провести саміт Україна-ЄС 19 грудня поточного року. У свою чергу, українська сторона направила ноту про свою згоду.

Заступник міністра закордонних справ Павло Клімкін у Брюсселі заявив, що українська сторона впевнена, що немає потреби парафувати договір про асоціацію і торгівлю з ЄС на грудневому саміті в Києві.

Разом з тим питання про асоціацію з ЄС ще не узгоджені на 100 відсотків, раніше визнав Грищенко. Каменем спотикання на шляху України до ЄС може стати судове переслідування екс-прем'єра Юлії Тимошенко. Багато лідерів Європи побачили в ньому політичні мотиви, яким не місце в європейській системі цінностей.

Зазначимо, що кілька країн Європи обіцяли сприяти зближенню України з Євросоюзом. Так, Польща, яка нині головує в ЄС, вважається "адвокатом" України в Європі. Раніше Литва теж обіцяла підтримати Україну. Однак польський президент раніше розглядав справу Тимошенко як перешкоду євроінтеграції України.

Проте напередодні саміту президент Віктор Янукович має намір відвідати Польщу. Неофіційною метою візиту може бути можливість порадитися з лідерами Польщі і Німеччини з приводу справи Тимошенко в світлі інтеграції України в Європу.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 1176 | Додав: nowyny | Теги: Європейський союз | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]