Чт, 2024-03-28, 14:37
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:47
Україна знімає санкції з Ірану
Інші останні Економічні новини

   Кабінет Міністрів України схвалив дві постанови про зняття санкцій з Ірану, повідомив голова МЗС України Павло Клімкін.

"Зняття цих санкцій дасть нам додаткові можливості у фінансовій банковій сфері в розвитку відносин з Іраном, а також надасть поштовх для економічних контактів між Україною та Іраном", - сказав Клімкін на засіданні уряду в п'ятницю 29 квітня, передає "Інтерфакс-Україна" .

Міністр запропонував ухвалити дві постанови: одна щодо зняття секторальних обмежень, а інша - персональних, спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів.

За його словами, ці постанови після затвердження урядом будуть винесені на розгляд РНБО. Потім одна з них буде введена в дію указом президента, а друга - рішенням парламенту.

За результатами розгляду цієї пропозиції голови МЗС України Кабінет Міністрів одноголосно проголосував за неї.

Як заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик сьогодні на засіданні уряду, Іран зацікавлений в транспортуванні нафти трубопроводом Одеса-Броди. "Сьогодні о 8:00 за наполяганням посла Ірану відбулася зустріч на рівні міністерства. Висловили величезну зацікавленість у формі транспортування іранської нафти по трубопроводу Південний-Броди (нафтопровід Одеса-Броди), оскільки це - найкраща логістика", - сказав Насалик.

За словами міністра, відповідні угоди можуть бути укладені впродовж найближчих двох місяців.

Нагадаємо, 25 квітня посол Ірану в Україні Мохаммад Бехешті-Монфаред на прес-конференції в Києві заявив, що зняття Україною санкцій щодо Ірану, запроваджених 11 років тому слідом за США, Євросоюзом та іншими країнами через ядерну програму ісламської республіки, може збільшити торговельний оборот між країнами в кілька разів.

Також посол наголосив, що Україна й Іран почнуть реалізацію спільних проектів у агропромисловому комплексі на території України і планують налагодити співпрацю в машинобудуванні. Крім того, Бехешті-Монфаред заявив, що Іран може почати поставки нафти і газу в Україну, а також готовий брати участь у модернізації українських нафтопереробних потужностей. За словами посла, Іран також планує брати участь у модернізації нафтопереробних заводів на території України, в тому числі - для розширення можливостей зберігання нафтопродуктів.

Як повідомлялося, Україна в 2016 році планує відновити співпрацю з Ісламською Республікою Іран в політичній, торговельно-економічній, культурно-гуманітарній та інших сферах після 11-річної перерви у зв`язку з дією санкцій.

У березні Україна й Іран домовилися про співпрацю в енергетичній сфері.

Сторони домовилися про початок роботи над проектами участі українських підприємств у модернізації іранської енергетичної інфраструктури і тепло - та гідрогенерації. Зокрема, йдеться про будівництво і модернізацію електромереж 400 кВ. Також обговорювалася участь українських фахівців в обслуговуванні, модернізації та проектах безпеки Бушерської АЕС.

Іранська сторона висловила готовність до участі в модернізації української газотранспортної системи, організації поставок нафти до Одеси і газу з Південного Парса (район Ірану) через Туреччину і Україну до Європи.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 863 | Додав: adminA | Теги: Україна знімає санкції з Ірану | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]