Чт, 2024-04-25, 10:42
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:13
Українці дешеві авіаперельоти побачать не скоро. Причина - прогалини в законодавстві
Інші останні Економічні новини
Міністерство інфраструктури України (МІУ) розробило проект постанови уряду, спрямований на стимулювання розвитку бюджетних авіакомпаній на нашому ринку.

Зокрема, для лоу-костерів чиновники планують передати аеропортам повноваження з формування аеропортових зборів. Іншими словами, у разі схвалення даного проекту, аеропорти самостійно зможуть встановлювати розмір таких зборів бюджетним авіакомпаніям.

Нині всі тарифи за зліт/посадку, пасажирський збір, забезпечення авіаційної безпеки, наднормативну стоянку повітряного судна для всіх затверджують в МІУ.

Витративши кілька десятків мільярдів гривень на підготовку аеропортів до Євро 2012, чиновники задумалися над тим, як повертати вкладені кошти. Єдиний спосіб їх повернути - збільшити кількість авіарейсів в Україну. І якщо класичних авіаперевізників, через насиченість ринку, чиновникам буде досить важко залучити, то лоу-костерів зацікавити вітчизняним небом вони ще можуть.

Ринок бюджетних авіаперевезень у нашій країні ще не насичений - польоти за 25-30 євро все ще рідкість для українців.

"Міністерство буде стимулювати зниження вартості авіаційних перевезень шляхом залучення на український ринок низькобюджетних авіакомпаній", - повідомляють в МІУ.

Одним з головних механізмів із залучення бюджетних авіакомпаній має стати вищезгаданий законопроект. За даними прес-служби МІУ, в документі описаний механізм визначення статусу низькобюджетних пасажирських авіаційних перевізників і передбачені положення, що сприяють їхньому залученню.

В МІУ переконані, що вищезгаданий проект приверне ще більше дискаунтерів в Україну, які розширять свою маршрутну мережу, будуть конкурувати між собою, а значить, ще більше знизять ціни на свої квитки. Втім, це тільки теорія. На ділі перспективи масового приходу на українських ринок лоу-костерів досить туманні, і розроблений експертами проект навряд чи сприятиме появі недорогих авіаквитків. Виною всьому нюанси, які прописані в даному документі.

У проекті постанови чиновники дали своє визначення поняттю "лоу-кост". Виявляється, один з головних критеріїв для визначення дискаунтера, - це його флот. Він повинен складатися як мінімум з 10 однотипних літаків не старше десяти років. Також лоу-костери повинні будуть продавати квитки лише з точки в точку без можливості пересадки, мати власну систему бронювання і не мати договорів про визнання перевізної документації (інтерлайн) або про спільне використання кодів (код-шерінг).

"А це проблема. На сьогодні навіть найбільший лоу-костер країни - "Візз Ейр Україна", не може похвалитися таким парком. Також під вищеописані параметри не потрапляють інші бюджетні авіаперевізники, які виконують польоти в Україну: Pegasus Airlines, Flydubai і Air Arabia", - каже експерт, що консультує чиновників з Кабміну з транспортних питань.

До того ж, щоб отримати знижку на аеропортові збори, лоу-костер повинен відкрити свою дочірню компанію в Україні. Поки що на такий крок зважилася тільки угорська WizzAir. Але найголовніше - відповідність даним параметрам ще не дає авіакомпанії гарантії отримання знижки.

"Для підтвердження свого статусу бюджетної авіакомпанії, крім того, що їй потрібно буде виконати низку вимог, необхідно буде повідомити про це Державну авіаційну службу, яка на підставі наданої інформації визначить, чи справді даний перевізник є лоукостером", - каже Сергій, співробітник української авіакомпанії.

А цей державний орган, за його словами, може дуже довго розглядати надану документацію, підвищуючи, тим самим, інвестиційні ризики авіакомпанії. Цілком можливо, що в МІУ розраховують на прихід великих іноземних дискаунтерів.

Нагадаємо, Міністерство інфраструктури має намір залучати на український ринок пасажирських авіаперевезень лоу-кост авіакомпанії з парком не менш як 10 однотипних повітряних суден, що належать їм на праві власності або за договором лізингу (крім лізингу з екіпажем), термін експлуатації яких не перевищує 10 років.

Серед вимог до низькобюджетних авіаперевізників, крім парку повітряних суден, використання відокремленої автоматизованої системи бронювання та продажу послуг перевезень, яка забезпечує сукупність процесів створення, обробки, відправлення, передачі, отримання, зберігання, використання та анулювання електронних перевізних документів і не містить ресурс інших перевізників.

Додамо, у березні минулого року повідомлялося, що в Україні можуть почати літати лайнери шістьох авіакомпаній лоу-кост (low-cost) - тих, які пропонують дешеві квитки на авіарейси.

Тепер в Україні працює близько десяти лоу-костерів. Найбільша мережа у дочірньої компанії угорської WizzAir - "Візз Ейр Україна". В основному дана авіакомпанія літає в напрямку Західної і Східної Європи, але нещодавно цей бюджетник анонсував відкриття нового напряму - Київ-Кутаїсі (Грузія). Мінімальна вартість польоту в один бік становить близько 50 євро (з усіма зборами та податками). Також з України літає в Стамбул кілька турецьких лоу-костерів, дві бюджетні авіакомпанії пов'язують Україну і Арабські Емірати: Flydudai і Air Arabia та ін.

Довідка

Лоу-костер (інша назва - бюджетна авіакомпанія або авіакомпанія дискаунтер) - компанія, що здійснює недорогі авіаперевезення з мінімальними комфортом для пасажирів. Сьогодні в світі працює понад 150 бюджетних авіакомпаній, в Європі понад 50.

Як правило, в літаках таких компаній є тільки один пасажирський клас, там менш зручні сидіння (в порівнянні з літаками класичних авіаперевізників), харчування не входить у вартість квитка, а на борту відсутні розважальні відеопанелі.

Також там діють жорсткі обмеження за розміром ручної поклажі і ваги загального багажу. Щоб заощадити, лоу-костери літають не в дуже зручний для пасажирів час (рано-вранці або пізно ввечері) у невеликі аеропорти, які, як правило, віддалені від великих міст.

Ціна, яка може становити і 20 євро (в дні акцій можна купити квитки навіть за 5 євро), швидко зростає в міру наближення дати відльоту. Гроші, якщо пасажир відмовляється від перельоту, за квиток не повертаються.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1035 | Додав: adminA | Теги: прогалини в законодавстві, не скоро, дешеві авіаперельоти | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]