Пт, 2024-04-19, 08:55
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:46
Українці не вірять у чесність виборів і зміни на краще після них
Інші останні Політичні новини

Українські виборці не очікують особливих позитивних зрушень у парламенті після виборів у цьому році. Про це повідомив директор соціологічної служби Центру Разумкова Андрій Биченко, який представив результати соціологічного та експертного опитування, повідомляє прес-служба Центру.

На запитання, чи зміниться суспільно-політична ситуація після виборів, за його словами, 41% респондентів відповіли, що не зміниться, а 28% взагалі не мають відповіді на це питання. При цьому поліпшення очікують лише 23%, натомість погіршення - 7%.

За його словами, від нового парламенту громадяни все ж очікують поліпшення в економіці в цілому і добробуту окремих домогосподарств зокрема, а також наведення ладу в державі. При цьому єдина сфера, де переважають позитивні очікування, - це зближення України з Росією, показує дослідження.

Експерт також пояснив, що негативна оцінка роботи нинішнього парламенту громадянами пояснюється їхніми переконаннями, що парламент насамперед захищає інтереси представників великого капіталу, керівників органів державного управління і тіньовий бізнес. "Лише 17% вважають, що ця діяльність спрямована на захист інтересів громадян України в цілому", - повідомив Биченко.

Биченко зазначив, що на запитання, хто найбільше впливає на рішення парламенту, 30,5% опитаних громадян відповіли, що це олігархи. Також він підкреслив, що на формування негативного іміджу парламенту має вплив і імідж партій.

Нагадаємо, що президент України Віктор Янукович, перебуваючи у США, висловив свої сподівання, що після парламентських виборів до України не буде претензій в плані дотримання демократичних стандартів.

27 серпня повідомлялося, що до парламенту впевнено проходять чотири партії - Партія регіонів, ВО "Батьківщина", "УДАР" і Компартія. Про це свідчать дані соцопитування, проведеного Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва разом із соціологічною службою Центру Разумкова з 10 по 15 серпня. Наступні за календарем вибори народних депутатів України мають відбутися 28 жовтня 2012 року.

Вибори в Україні будуть вільними або частково вільними, але напевно не чесними - експерт

Майбутні вибори народних депутатів України будуть вільними або частково вільними, але напевно не чесними. Таку думку висловив заступник генерального директора - директор політико-правових програм Центру Разумкова Юрій Якименко під час круглого столу "Україна напередодні парламентських виборів: чи справдяться очікування громадян?".

"Влада почала моделювати ці вибори більше року тому", - зазначив він і як приклад навів, зокрема, звуження поля політичної конкуренції, позбавлення опозиції її лідерів та питання виборчого закону.

Юрій Якименко зазначив, що перехід до змішаної виборчої системи має на меті компенсацію голосів, яких бракувало за партійними списками, через мажоритарні округи.

Також експерт відзначив відродження схеми виборів, яка ґрунтується на регіональному поділі за соціально-культурними критеріями.

"Невдоволення соціально-економічними діями влади і їхніми результатами сприяло відтоку голосів від Партії регіонів і певному зростанню запиту на ліві політичні сили", - сказав Юрій Якименко і пояснив, що така ситуація була не вигідна для влади, тому цей конфлікт розформували у соціо-культурний, який чітко ділить мешканців за регіонами, передусім на підставі мовного питання.

Наразі в Україні не створено загальних об’єктивних передумов для проведення вільних, чесних і конкурентних виборів, натомість наявні: недосконалість виборчого законодавства; відсутність незалежного правового реагування на його порушення; високий рівень тіньової економіки та корумпованості державного апарату; ігнорування принципу поділу влади та фактична концентрація всієї державної влади в руках президента; політична заангажованість багатьох провідних ЗМІ; залежність суду; згортання демократичних процесів. Усе це створює широкі можливості для використання адміністративного ресурсу та інших зловживань у виборчій сфері, неправомірного впливу на суб’єктів виборчого процесу та спотворення реального волевиявлення громадян, підкреслюється у представленому дослідженні суспільно-політичної ситуації в Україні.

"Вільними чи частково вільними вони (парламентські вибори) можуть ще бути, але чесними в таких умовах повністю ці вибори назвати не можна", - сказав Якименко.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 960 | Додав: nowyny | Теги: вибори, україна, чесність виборів | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]