Чт, 2024-03-28, 16:46
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:44
Українці шаленіють через гривневі депозити - вже поклали 50 млрд
Інші останні Економічні новини
За вісім місяців цього року громадяни розмістили в банках 50 млрд грн, що вдвічі перевищує приріст гривневих заощаджень українців за весь минулий рік. Банкіри пояснюють такий інтерес українців до національної валюти високими ставками за гривневими вкладами. Восени учасники ринку очікують збереження припливу коштів завдяки підвищенню ставок за вкладами на 1-2 процентних пункти, пише "КоммерсантЪ-Украина".

Інтерес українців до національної валюти залишається високим. З початку року вони розмістили на гривневих депозитах 50,03 млрд грн, що вдвічі більше, ніж за весь минулий рік, коли портфель зріс лише на 26 млрд грн, повідомили 10 вересня в Національному банку. Найвдалішим місяцем для банків став червень, коли установам вдалося залучити 10,9 млрд грн. Приріст валютного портфеля на цьому тлі виглядає незначним - з початку року він зріс лише на 2,8 млрд грн. Завдяки цьому частка гривневих депозитів підвищилася до 55,8%.

Банкіри кажуть, що в умовах рецесії, зниження темпів зростання зарплат і постійних валютних ризиків зростання гривневого депозитного портфеля не є ознакою підвищення інтересу громадян до національної валюти. Основна причина високого попиту - приваблива прибутковість вкладів в умовах дефляції. "Залучаючи ресурси в гривні, банки пропонують по них ставки в 2-2,5 раза вище ставок за вкладами у доларах або євро, - зазначає начальник управління роздрібного та малого бізнесу Індустріалбанку Сергій Писаренко. - Цим насамперед зумовлений інтерес громадян до депозитів у гривні". За даними індексу UIRD, банки в середньому платять 17% за річними роздрібними гривневими депозитами та 7% і 6% відповідно за вкладами в доларах і євро.

Виходячи з даних Нацбанку за січень-липень, майже в пропорції 50/50 приріст припав на депозити терміном від року до двох і короткі депозити. "При цьому найбільш затребуваними в національній валюті є депозити на середні терміни від 3 до 9 місяців, а в іноземній валюті - на терміни понад 1 року", - говорить начальник управління організації та супроводу роздрібного бізнесу "Укрексімбанку" Вікторія Грецька.

Валютні депозити менше цікавлять банки, оскільки обсяги такого кредитування обмежені. "Зниження прибутковості валютних вкладів з початку року залежно від банку становило від 0,5% до 2% річних. Оскільки валютний ресурс не надто затребуваний, ставки за вкладами вже давно залишаються на невисокому рівні" , - розповідає директор департаменту розвитку роздрібного бізнесу Банку "Національний кредит" Наталія Аннікова.

Банкіри розраховують на прискорення припливу коштів до кінця року. "У IV кварталі закривається фінансовий рік, і попит на позикові кошти як у підприємств, так і у населення підвищується. У банків може виникнути необхідність залучити додаткові ресурси, і ставки по депозитах поповзуть вгору. Така ситуація традиційна для IV кварталу, тому очікуємо подібного і в цьому році", - зазначає директор з пасивних і комісійних продуктів "ВТБ Банку" Марина Кшініна.

У зв'язку з цим, а також з урахуванням девальваційних ризиків в установах готові піти на деяке підвищення прибутковості депозитів. "До кінця року ставки можуть незначно зрости і повернутися до нинішнього значення вже на початку 2014 року, якщо на ринок не вплинуть зовнішні чинники", - очікує директор департаменту роздрібного бізнесу "Правекс-банку" Семен Бабаєв.

Попит і далі матимуть короткострокові вклади. "Активно будуть просуватися строкові депозити в національній валюті, зокрема депозити з можливістю поповнення. Все більш популярними стануть депозити, оформлені онлайн, накопичувальні рахунки" , - прогнозує заступник голови правління "УкрСиббанку" Костянтин Лежнін.

Зазначимо, нещодавно в НБУ заявили, що в Україні відзначається зростання довіри населення до гривні. Підтвердження цього - з початку року депозити населення в гривні зросли більш ніж на 16%, а депозити у валюті скоротилися.

В НБУ також порадили українським банкам видавати населенню більше гривневих кредитів.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 938 | Додав: adminA | Теги: українці, 50 млрд, гривневі депозити | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]