Чт, 2024-04-25, 01:26
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:06
Українці вважають, що країна рухається неправильним шляхом
Інші останні Офіційні новини
69% українців вважають, що в цілому справи в Україні йдуть у неправильному напрямі, при цьому лише 16% – у правильному, ще 16% не змогли визначитися з відповіддю. Про це свідчать результати опитування, проведеного соціологічною групою "Рейтинг" 14-28 травня 2013 року.

Порівняно з аналогічними дослідженнями за 2011-2012 роки, оцінки майже не змінилися. Винятком є лише вересень 2012 року, коли чверть вважали, що справи в Україні йдуть у правильному напрямі, а майже 60% – у неправильному. "Це говорить про те, що напередодні парламентських виборів очікування громадян покращилися (додалась емоційна складова), проте вже за півроку зафіксовано аналогічний показник, що був у 2011-2012 роках", - вважають соціологи.

Протягом 14-28 травня 2013 року опитано 1200 респондентів, віком старших за 18 років. Статистична похибка для національної вибірки не перевищує 2,8%. Фінансування здійснено The National Endowment for Democracy (NED), дослідження проведено Baltic Surveys/The Gallup Organization від імені The International Republican Institute (IRI), польові дослідження проводила Rating Group Ukraine.

Половина українців вважає найважливішими проблемами безробіття і корупцію у владі

Половина українців вважає найважливішими проблемами в державі безробіття і корупцію у владі. За даними дослідження, більшість опитаних вважають, що найважливішими проблемами для України є безробіття (53%), корупція у державних органах (51%) та низький рівень виробництва (45%). Крім того, респонденти відзначили контроль за ростом цін (26%), соціальний захист бідних (25%), некомпетентність уряду (22%), політичну нестабільність (21%) та злочинність (15%).

Порівняно з вереснем минулого року, найбільше зросла кількість опитаних, які серед основних проблем країни виокремили корупцію в державних органах (з 37 до 51%), низький рівень виробництва (з 40 до 45%), некомпетентність уряду (з 13 до 22%) та політичну нестабільність (з 16 до 21%).

Серед проблем, які турбують громадян особисто, опитані відзначили контроль за цінами (54%), безробіття (50%) та соціальний захист бідних (37%). Також особисто громадян турбують корупція у державних органах (27%), низький рівень виробництва (22%), затримки з виплатою зарплат чи пенсій (21%).

Значно менше сьогодні громадян турбують злочинність (12%), некомпетентність уряду (12%), нестача або ймовірність відключення газу, електроенергії, води (10%), падіння курсу гривні (9%), політична нестабільність (9%), питання права власності на землю (7%). Варто зазначити, що порівняно з вереснем минулого року відчутно зросла кількість опитаних, які з-поміж основних персональних проблем відзначили корупцію в державних органах (з 23 до 27%) та некомпетентність уряду (з 6 до 12%). Натомість з решти показників змін практично немає.

Отже, опитування показує, що основні проблеми, які хвилюють українців, пов`язані з економікою, наголосили у соціологічній групі "Рейтинг".

Разом з тим, громадяни чітко розділяють проблеми на ті, які турбують їх особисто, і ті, які є важливими для країни. Зокрема, опитані вважають, що контроль за ростом цін, затримки з виплатою зарплат чи пенсій, соціальний захист для бідних, падіння курсу гривні, ймовірність відключення газу та інших комунальних послуг є більш важливішими проблемами для них особисто, ніж для країни. Натомість низький рівень виробництва, корупція, політична нестабільність, некомпетентність уряду є більш важливими проблемами для країни, ніж особисто для громадян.

При цьому безробіття є однаково важливою проблемою як для громадян, так і для країни. Цікавим є також регіональний розріз. Так, безробіття та некомпетентність уряду є більш важливими проблемами для мешканців Заходу; контроль за ростом цін, корупція, відносини з Росією – для мешканців Півдня та Сходу; соціальний захист бідних – для мешканців Центру країни.

Жінки більш гостро відчувають проблему росту цін та соціального захисту, чоловіки – корупції, низького рівня виробництва, безробіття та злочинності. Молодь більше відчуває проблеми корупції, некомпетентності уряду, політичної нестабільності; люди середнього віку – безробіття, низького рівня виробництва; старші – росту цін та соціального захисту малозабезпечених.

40% українців відзначають погіршення за два роки у сферах розвитку малого і середнього бізнесу

Понад 40% українців відзначили погіршення за два роки у сферах розвитку малого і середнього бізнесу, забезпеченні соціального захисту, наданні житлово-комунальних послуг. Респонденти не відзначили відчутних позитивних змін за переважною більшістю сфер життєдіяльності країни.

Так, 73% опитаних вважають, що за останні два роки ситуація з цінами погіршилася, 24% – не змінилася і лише 2% покращилася.

Понад половина опитаних відзначили погіршення впродовж останніх двох років у сферах охорони здоров’я, працевлаштуванні, досягненні політичної стабільності, а також у забезпеченні професіоналізму влади, розвитку сільського господарства та економіки країни й у боротьбі з корупцією.

Відносно позитивніше респонденти оцінили зміни у сферах євроінтеграції України, ситуацію з мовами, забезпечення виплат зарплат і пенсій, стабільності гривні, відносини з Росією.

72% підтримали б на референдумі закріплення в Конституції норми про право звільняти депутатів

72% громадян України підтримали б на референдумі закріплення в Конституції і законах норми про право громадян звільняти з посад чиновників, депутатів, суддів, керівників правоохоронних органів всіх рівнів, не підтримали б пропозицію тільки 8%. Згідно з результатами дослідження, ще 10% – не визначилися з цього приводу, а 11% – не брали б участі в такому референдумі.

При цьому 36% опитаних громадян підтримали б обрання президента України тільки в одному турі виборів, стільки ж (37%) – виступили б проти. Ще 17% – не визначилися з цього приводу, а 10% –- не брали б участі в такому референдумі.

33% опитаних громадян підтримали б запровадження мажоритарної системи виборів народних депутатів, чверть виступили б проти. Водночас майже 30% – не визначилися з цього приводу, а 14% – не брали б участі в такому референдумі.

Тільки 16% опитаних громадян підтримали б запровадження двопалатного парламенту, третина проголосували б проти. Водночас третина не визначилася з цього приводу, а 16% – не брали б участі в такому референдумі.

43% громадян підтримали б приєднання України до ЄС, а 40% - до МС

43% громадян України підтримали б приєднання України до Європейського Союзу, а 40% - до Митного союзу. Згідно з результатами дослідження, 43% опитаних громадян підтримали б приєднання України до Європейського Союзу, не підтримали б – 26%. Ще 19% – не визначилися з цього приводу, а 11% – не брали б участі в такому референдумі.

40% опитаних громадян підтримали б приєднання України до Митного союзу Бєларусі, Казахстану і Росії, не підтримали б – 33%. Ще 16% – не визначилися з цього приводу, а 11% – не брали б участі в такому референдумі.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Офіційні новини | Переглядів: 1114 | Додав: adminA | Теги: українці, неправильним шляхом, країна | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]