Чт, 2024-03-28, 15:54
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:11
Українці збільшують "заначки" і скуповують побутову техніку
Інші останні Економічні новини
Жителі України витрачають на товари та послуги до 80% своїх доходів, тоді як у Європі лише 30-40%, йдеться в дослідженні консалтингової компанії Jones Lang LaSalle. При цьому українці традиційно відкладають більше грошей, ніж європейці. Економічна нестабільність в країні змушує населення збільшувати кількість заощаджень, що не може не стримувати розвитку роздрібної торгівлі в країні, передає "КоммерсантЪ-Украина".

За обсягом річних споживчих витрат Київ посідає останнє місце з-поміж 57 міст Європи, йдеться в повідомленні консалтингової компанії з нерухомості Jones Lang LaSalle (JLL). У середньому на рік житель української столиці витрачає на товари та послуги 3,6 тис. євро (38,6 тис. грн). Жителі Москви (46-те місце) і Санкт-Петербурга (54-те) витрачають 11 тис. євро і 6,3 тис. євро відповідно.

Експерти JLL зазначають, що лідерами за купівельною спроможністю населення є жителі таких невеликих міст, як Цюрих (38,6 тис. євро), Осло (35,3 тис. євро) і Люксембург (27,2 тис. євро). Виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко зауважує, що кияни все ж витрачають більше зазначеної суми.

"Середня заробітна плата жителя столиці становить близько 6,3 тис. грн, враховуючи показники Держстату і тіньову економіку, яка, за різними підрахунками, становить до 45-50%. Тобто річний дохід становить 63 тис. грн, з яких він витрачає приблизно 50 тис. грн", - зазначає пан Устенко.

При цьому жителі країн, що розвиваються, витрачають на товари та послуги більше грошей, аніж жителі в розвинених країнах, зазначають у JLL. У Києві цей показник у загальній структурі доходів населення становить 80% і вище, у містах Росії - до 75%, тоді як у Європі - 30-40%.

"Такий розподіл пов'язаний зі звичками споживачів. У європейських містах значна частина заробітку населення йде на накопичення, тоді як у містах СНД жителі воліють витрачати "тут і тепер", - пояснили JLL. Втім, пан Устенко стверджує, що ситуація йде з точністю до навпаки.

"У європейських містах населення відкладає меншу частину свого доходу, ніж в Україні. Останнє характерно для економіки ринків, що розвиваються. Норма заощадження в Україні зараз становить 10-20%, тоді як у Європі всього близько 10%", - каже пан Устенко. За його словами, наприклад, у США американці до фінансової та економічної кризи 2008-2009 років практично не робили заощаджень. Але після цього вони стали відкладати більше.

"Зараз українці також почали збільшувати накопичення. Згідно з опитуванням, споживчі настрої почали знижуватися. Населення не розуміє, чого очікувати в майбутньому", - додає пан Устенко. За десять місяців загальний депозитний портфель банків збільшився на 13%, досягнувши до листопада рекордних 642 млрд грн.

У мережах побутової техніки та електроніки відзначають реальне зростання продажів. "За підсумками десяти місяців ринок зріс на 13%, незважаючи на те, що найоптимістичніші прогнози були близько 5%. Однак за підсумками IV кварталу ми очікуємо нульове зростання, як і минулого року", - розповідає генеральний директор мережі "Ельдорадо" Сергій Цибульський.

Наступного року ринок побутової техніки та електроніки, за оптимістичними прогнозами, зросте на 4%, передбачає пан Цибульський.

Зазначимо, українці залишаються одним з найбідніших народів світу разом з більшістю держав Африки. Про це свідчить останнє дослідження про світове багатство Global Wealth Report, підготовлене аналітиками швейцарської Сredit Suisse.

Раніше в "Звіті про світове багатство 2012 року" німецької страхової компанії Allianz, яка оцінювала країни за рівнем доходів їхніх громадян зазначалося, що українці бідніші за росіян і литовців. Для складання рейтингу аналітики компанії відібрали 52 країни світу, чий ВВП разом сягає 90% загального світового ВВП. Україна, опинившись на 49-му місці, увійшла до десятки країн з найменшими доходами громадян.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 833 | Додав: adminA | Теги: побутову техніку, українці, заначки | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]