Пт, 2024-04-19, 16:53
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:49
Українці знайшли альтернативу Кіпру - освоюются на нових островах
Інші останні Економічні новини
Проблеми в банківській системі Кіпру посилили переформатування списку основних інвесторів української економіки. На тлі 13-процентного зниження чистого припливу в Україну прямих іноземних інвестицій змінилася і географічна структура інвестицій. Замість Кіпру ключовою країною, через яку українські бізнесмени оформляють угоди, в I кварталі стали Британські Віргінські острови, пише "Комерсант"

У I кварталі в Україну надійшло $ 1,56 млрд прямих іноземних інвестицій (ПІІ), повідомили вчора в Держстаті. Однак з урахуванням відтоку капіталу і курсової переоцінки приріст накопичених іноземних коштів склав всього $ 736,6 млн.

Примітно, що в аналогічному кварталі 2012 року приплив інвестицій був набагато менше - $ 885,1 млн., але за рахунок низького відтоку капіталу і курсової переоцінки приріст портфеля інвестицій був навіть вищим, ніж зараз, - $ 846,9 млн.

Основна особливість структури ПІІ початку нинішнього року полягає в невеликому обсязі вкладень з Кіпру.

Традиційно саме ця країна є ключовим інвестором в Україну: загальна сума вкладень становить $ 17,6 млрд (31,8% від усього обсягу ПІІ). Однак в I кварталі з цієї держави надійшло лише $ 49400000 (6,7% загального припливу). При цьому кіпрські інвестори вкладалися в основному в операції з нерухомістю ($ 94300000), будівництво ($ 40700000) і торгівлю ($ 43,3 млн), тоді як у промисловість було інвестовано всього $ 7,1 млн. Серед галузей, з яких йшли кіпрські інвестиції, був фінансовий сектор - вилучено відразу $ 202 млн.

На цьому тлі різко зросли вкладення з інших країн. Ключовим інвестором стали Британські Віргінські острови - з них в українську економіку надійшло $ 266 млн.

Значним виявився обсяг інвестицій зі Швеції (+ $ 99100000), Великобританії (+ $ 95,7 млн) і Нідерландів ($ 63900000).

"Проблеми з переказом коштів з кіпрських банків змушують інвесторів шукати нові шляхи для вкладень. Логічно, що найбільш затребуваними були Британські Віргінські острови і Нідерланди - ці країни найбільш зручні для інвестування.

Можливо, що інвестиції з Великобританії в значній мірі представляють собою вкладення з британських спеціальних територій ", - відзначає партнер юридичної фірми AstapovLawyers Олег Мальський.

За його словами, така динаміка інвестиційних вливань триватиме і після скасування Кіпром всіх обмежень на руху капіталів і міжбанківські перекази.

Одночасно зберігається слабка активність російських інвесторів. З РФ було вкладено в українські підприємства лише $ 29,8 млн. А інвестори з Німеччини та Франції і зовсім скорочують свої вкладення - на $ 7,9 млн і $ 4,7 млн відповідно.

Основний обсяг ПІІ в I кварталі був направлений в сектор торгівлі ($ 384 400 000), операцій з нерухомістю ($ 145 млн), будівництво ($ 38900000) і транспорт ($ 24,7 млн).

З фінансового сектора було вилучено $ 107,3 млн. "На відміну від минулих років, не варто очікувати великих угод у фінансовому секторі", - уточнила провідний економіст ІК Dragon Capital Олена Бєлан.

Відтік ПІІ з фінансового сектора почався минулого року (- $ 78900000). При продажу українських "дочок" іноземних банків всі материнські структури в останні роки фіксували збитки через списання своїх інвестицій в Україну.

Що стосується промисловості (відтік ПІІ на суму $ 4,2 млн), то відновлення припливу капіталу в цю сферу залежить від поліпшення бізнес-клімату в країні. "Незважаючи на те що в нинішньому році можливі великі поглинання, договори між офшорними структурами вже не будуть враховуватися в структурі припливу ПІІ. Ситуація з інвестиційним кліматом залишається незадовільною, тому не варто очікувати збільшення припливу іноземних інвестицій", - прогнозує пані Белан.

За підсумками 2012 року, згідно з підрахунками Держстату, приплив ПІІ в Україну склав $ 4,13 млрд. "Інвестори вкладаються з розрахунком отримати прибуток вже за два-три роки. Однак зараз такі вкладення вважаються високоризиковими, а тому без зниження цих ризиків як політичного, так та економічного характеру складно розраховувати на значний приплив ПІІ ", - резюмує директор Інституту економіки та прогнозування НАН України Валерій Геєць.

Нагадаємо, раніше Посол Республіки Кіпр Евагорас Вріонідес розповів що спровокувало фінансову кризу в його країні, скільки українських депозитів в її банках, чому не ввели податок на депозити до 100 тисяч євро і чому українці переїжджають жити на острів.

Також стало відомо що Влада Кіпру має намір запропонувати громадянство тим вкладникам, які в результаті фінансової кризи на острові втратили більше трьох мільйонів євро.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1064 | Додав: adminA | Теги: українці, нові острови, альтернатива Кіпру | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]