Чт, 2024-04-25, 15:46
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:42
Українцям до кінця року на чверть підвищать тарифи на світло і газ - ЗМІ
Інші останні Економічні новини
Після схвалення в першому читанні закону, що розширює повноваження НКРЕ, українцям слід готуватися до підвищення тарифів на світло і газ на 20-25%. Про це пише "КоммерсантЪ-Україна", з посиланням на свої джерела в Міненерго.

Як пояснив співрозмовник видання в Кабміні, прийняття законопроекту про розширення повноважень НКРЕ було необхідним у зв'язку із запланованим до кінця року підвищенням цін на електроенергію і газ для населення.

"На нас тиснуть виробники електроенергії та постачальники газу. Насамперед приватні компанії, які зацікавлені в тому, щоб поставляти енергоносії населенню зі значно більш високою нормою рентабельності, ніж сьогодні", - заявило джерело.

За його словами, уряд не міг взяти на себе відповідальність щодо збільшення цін на електроенергію і газ для населення, оскільки це могло викликати соціальне невдоволення.

"Тому було вирішено передати це право НКРЕ - незалежному органу влади, який не несе політичної відповідальності", - пояснив співрозмовник видання.

За даними джерела газети в НКРЕ, вже до кінця року можна чекати зростання цін на електроенергію для населення на 25%, а на газ - на 20%.

Як відомо, підвищення цін на газ для ПЕК та населення є ключовою умовою, висунутою Міжнародним валютним фондом (МВФ) для відновлення співпраці.

15 травня Верховна Рада України ухвалила в першому читанні проект закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення цін (тарифів)". За дане рішення проголосували 293 із 385 народних депутатів, зареєстрованих в сесійній залі.

Проектом закону передбачається внесення змін до законів "Про електроенергетику", "Про засади функціонування ринку природного газу", "Про ціни і ціноутворення", "Про природні монополії", спрямованих на визначення органу, який встановлює ціни і тарифи на електроенергію та природний газ для комунально-побутових потреб населення України та визначає порядок встановлення державних регульованих цін в розмірі, нижчому від економічно обґрунтованого розміру.

Зокрема, змінами до ст.12 закону "Про електроенергетику" пропонується віднести до повноважень Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, "встановлення цін (тарифів) на електричну енергію, що відпускається населенню для побутових потреб, в тому числі і диференційовані за кількістю спожитої електричної енергії та/або за групами споживачів".

Раніше повідомлялось, що уряд не підвищить тарифи для населення, поки Росія не знизить ціну на газ. Про це повідомив прем’єр-міністр Микола Азаров.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1037 | Додав: adminA | Теги: українці, тарифи на світло і газ, чверть | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]