Сб, 2024-04-20, 00:51
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:36
Українцям експерти радять запастися доларами
Інші останні Економічні новини
У липні найвигідніше купувати долар. Різких стрибків на валютному ринку України експерти не прогнозують, але вважають, що вигідніше все ж тримати заощадження в американській валюті й на короткостроковому депозиті в банку. Про це пише "Фокус".

"Чекати зміцнення курсу євро ми не можемо. Він буде або триматися, або слабшати щодо долара. Що стосується національної валюти США, то вона буде у дефіциті. Тому гривня щодо долара в таких умовах буде слабшати, а якими темпами - залежить від валютної політики НБУ. Так що мої рекомендації очевидні", - відповів президент Центру ринкових реформ Володимир Лановий на питання, у чому українцям вигідніше зберігати свої гроші.

Фінансовий аналітик Ерік Найман також ставить на долар і на короткострокові вклади.

"Залишати дома гроші - це слабкий вибір, тому що втрачається їхня прибутковість. Частково купувати долари вже варто. Про всяк випадок. Аби перестрахуватися", - сказав він.

А ось керівник інформаційно-аналітичного центру Forex Club в Україні Микола Івченко, навпаки, радить українцям тримати свої заощадження в гривні.

"До кінця місяця долар буде стабільний. До деякого збільшення вартості долара може привести закінчення Євро-2012, але тиск на гривню навряд чи буде значним. З погляду математики, депозити в гривні більш привабливі, ніж в США. Тобто зараз ми віддаємо перевагу гривні. Але для тих людей, які схильні до панічних настроїв, можна залишити частину заощаджень у доларах", - зазначив експерт.

Що стосується євро, Івченко не радить українцям поспішати його купувати.

"Стрибок ціни євро в п'ятницю і 2 липня пов'язаний з тим, що лідери єврозони намагаються щось зробити, розширили повноваження фонду європейської стабільності. Одночасно залишаються невирішеними деякі важливі питання. Тому ми припускаємо, що вартість євро ще може знизитися", - припустив Івченко.

"Тому ми віддаємо перевагу гривні. Але не просто гривні, а саме депозиту в національній валюті, тому що просто так тримати гроші в гривні немає сенсу, потрібно, щоб вони працювали", - додав він.

Національний банк, у свою чергу, продовжує боротися з доларизацією економіки України. Постановою №248 він підвищив з 30 червня нормативи обов'язкового резервування по вкладах в іноземній валюті: за короткостроковими депозитами юридичних і фізичних осіб з 8% до 9%, за довгостроковими - з 2% до 3%.

Резерви за вкладами до запитання і за коштами на поточних рахунках збільшаться з 8,5% до 10%, а за валютними коштами нерезидентів (крім російських рублів) - з 2% до 3%. Як і раніше, НБУ зберіг на нульовому рівні резерви за гривневими депозитами, повідомляв "КоммерсантЪ-Украина".

Банкіри сподіваються, що дії НБУ знизять клієнтський попит на валюту.

Раніше повідомлялось, що відповідно до нової постанови центробанку, вітчизняним кредитним установам доведеться відправляти в резерви більше доларів США, ніж раніше. Таким чином регулятор намагається виманити інвалюту у підопічних комерційних банків, чим стабілізує курс гривні, яка недавно розхиталася.

Нагадаємо, цього тижня повідомлялось, що довіра населення до банківської системи знову знизилася. У травні загальний депозитний портфель громадян зріс лише на 38 млн грн, або на 0,011%, повідомили в Нацбанку, тоді як на початку року середньомісячний приріст портфеля становив 6,55 млрд грн. Учасники ринку пояснюють припинення припливу нових вкладів зниженням курсу гривні.

Раніше, глава Нацбанку Сергій Арбузов заявляв, що гривня буде стабільною і після Євро-2012, і після парламентських виборів і додав, що українцям не варто дослухатися прогнозів різних фахівців та псевдоекспертів, які обіцяють обвал нацвалюти.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 966 | Додав: adminA | Теги: експерти, українцям запастися доларами | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]