Сб, 2024-04-20, 18:25
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:43
Українцям обіцяють, що бензин не дорожчатиме - до виборів
Інші останні Економічні новини
Експертно-аналітична група (ЕАГ) з опрацювання питань функціонування ринку нафти і нафтопродуктів та розвитку нафтопереробної промисловості при Кабінеті міністрів України ухвалила рішення про збереження поточних цін на бензин і дизпаливо в Україні щонайменше до листопада 2012 року.

"Учасники ЕАГ прийняли консолідоване рішення про те, що всі учасники ринку зберігають як мінімум до листопада 2012 ціни на паливо в мережах на тому рівні, який зафіксований за станом на 10 вересня 2012 року", - йдеться в прес-релізі за підсумками засідання ЕАГ, що відбулося в Міненерговугілля в понеділок, пише "Інтерфакс-Україна".

Згідно з ним, учасники засідання розглянули цінову ситуацію на ринку нафтопродуктів і його ресурсне наповнення і відзначили, що вона залишається стабільною, конкурентоспроможної і прогнозованою.

"Ринок працює в звичайному режимі. Весь необхідний попит на паливо задоволено в повному обсязі", - наголошується в документі.

Як повідомлялося, на минулому тижні після кількох місяців стабільності бензин і дизпаливо в провідних мережах АЗС подорожчали в середньому на 0,15-0,2 грн за літр, або приблизно до 2%.

За словами учасників ринку, причинами зростання цін стали короткостроковий стрибок курсу долара і євро до гривні, а також подорожчання нафти на світовому ринку з початку липня.

Парламентські вибори в Україні пройдуть 28 жовтня цього року.

Бензин подорожчав через дозвіл Кабміну

Уряд фактично дозволив нафтотрейдерам підвищити ціни на бензин на 3-5%.

10 вересня експертно-аналітична група (ЕАГ) встановила граничні ціни на нафтопродукти, що виявилися вищі за їхню середню вартість на ринку, пише "КомерсантЪ-Україна".

Учасники ринку називають рішення нелогічним - якщо ціни на нафтопродукти на біржах підуть вгору, їх навряд чи можна буде втримати.

А якщо паливо почне дешевшати, трейдери не стануть його знижувати за нинішніх граничних цін.

"Нафтотрейдери зобов'язані будуть продавати своє пальне в рамках цих граничних цін", - розповів один з учасників засідання ЕАГ при Кабміні, аналітик консалтингової компанії UPECO Олександр Сіренко.

Джерело в Міненерго уточнило, що розмір цін залишиться на колишньому рівні: А-95 має коштувати не вище за 11,2 гривні за літр, а дизпаливо - не більше ніж 10,18 гривні за літр.

У зв'язку з надією інвесторів на стимулюючі заходи центробанків Європи і США вартість нафти почала зростати, починаючи з 1 вересня.

Так, на 10 вересня ціна нафтового кошика ОПЕК з початку місяця збільшилася з 109,52 долара до 114 доларів за барель.

Зростання цін на нафту і нафтопродукти, за прогнозами аналітичного агентства Bloomberg, триватиме мінімум до кінця вересня.

У прес-службі ВАТ "Галичина" зазначають, що нинішнє зростання цін на паливо пов'язане з надмірною залежністю України від імпортних нафтопродуктів, які, згідно з котируваннями Platt`s, зростають з початку вересня.

"У цих умовах неможливо обмежити ціни", - зазначають у прес-службі підприємства.

"Якщо ціна на нафтопродукти піде вгору, то, звичайно, її ніхто не зможе зупинити, і я думаю, що в Міненерго це чудово розуміють. Для всіх також очевидно, що якщо гривня "просяде", то всі ці домовленості автоматично обнуляться", - заявив директор "Донецькойлсервісу" Віктор Мартиросян.

Як повідомлялося, за даними компанії UPECO, великі мережі АЗС з 10 вересня підвищили роздрібні ціни на бензини усіх марок в середньому на 10-20 копійок за літр у порівнянні з цінами 7 вересня.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 904 | Додав: adminA | Теги: виборів, Українцям, Бензин | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]