Пт, 2024-03-29, 01:18
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

08:17
Україні ЄБРР пропонує підтримку з постачанням газу з ЄС і в питаннях приватизації
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Європейський банк реконструкції та розвитку готовий надати підтримку Україні в організації поставок газу з Європейського Союзу і в питаннях приватизації державного майна.

Про це повідомив журналістам президент Європейського банку реконструкції та розвитку Сума Чакрабарті, передає УНІАН.

"Торік ми надали підтримку в організації реверсу зі Словаччини. Цього року ми зацікавлені взяти участь у таких проектах спільно з іншими міжнародними інституціями, наприклад, Світовим банком, щоб допомогти організувати поставку газу з ЄС", – сказав він.

Банкір також підкреслив, що ЄБРР має великий досвід у напрямку приватизації у багатьох країнах регіону, тому його допомога в цій сфері буде ефективною.

"Ми готові надати Україні підтримку в питанні приватизації, як я і сказав президенту. Але ми повинні чітко розуміти, що продаватиметься, як це відбуватиметься і в який час", – зазначив Чакрабарті.

Чакрабарті також сказав, що український уряд робить необхідні кроки, щоб реформи в країні стали реальністю, але потрібно прискорити проведення реформ у напрямі боротьби з корупцією і поліпшення інвестиційного клімату.

"Багато зроблено в цьому напрямі, але потрібно зробити набагато більше і негайно, наприклад, у напрямі боротьби з корупцією й поліпшення інвестиційного клімату. Уряд продовжує вживати необхідних кроків, і реформи стають реальністю в банківському й енергетичному секторі", - сказав Чакрабарті.

За словами Чакрабарті, українська банківська система потребує подальших реформ, включаючи консолідацію, реструктуризацію і рекапіталізацію банків.

"Українська банківська система потребує продовження реформ. Вже ряд банків виведено з ринку, їхня кількість скоротилася з 170 до 140-150, це дуже добрий показник. Тепер потрібно реалізувати плани щодо консолідації, реструктуризації та рекапіталізації банків", - сказав банкір.

Він зазначив, що банки мають реально брати участь у кредитуванні бізнесу, для чого потрібно позбутися банків, котрі контролюються олігархами, та банків для відмивання грошей.

"Я думаю, що є можливість безпосередньої участі ЄБРР у реформуванні банківського сектору, включаючи участь у капіталі. Покажіть нам, що реформи стають реальністю, і уряд, і центральний банк можуть розраховувати на підтримку ЄБРР в цьому напрямі", - сказав він.

При цьому банкір наголосив, що нинішній український уряд більше прихильний до реформ, ніж це було за всі роки незалежності.

Як повідомлялося, 1 липня президент України Петро Порошенко обговорив з президентом ЄБРР Сумою Чакрабарті реалізацію реформ в Україні та подальше співробітництво, і в ході зустрічі співрозмовники погодилися з необхідністю донесення інформації до інвесторів про хід реформ в Україні.

Також 1 липня керівник ЄБРР зустрівся з прем`єр-міністром України Арсенієм Яценюком, і за підсумками цієї зустрічі глава українського уряду заявив, що розраховує на посилення та розширення співпраці з ЄБРР як одним з ключових інвесторів у розвиток приватного сектору економіки України.

ЄБРР є найбільшим міжнародним фінансовим інвестором в Україні. Станом на 1 травня 2015 року загальний розмір зобов`язань банку з надання коштів в Україні досягнув 10,94 млрд євро в рамках 343 проектів.

Раніше президент ЄБРР закликав українську владу до кінця року провести низку важливих перетворень у банківському секторі та енергетиці, які не дозволили б повернутися до старих методів управління цими сферами, і заявив про готовність банку надавати нашій країні консультаційну та фінансову підтримку.

При цьому ЄБРР заявляли про намір збільшити обсяг інвестицій, який у 2014 році становив 1,2 млрд дол, незважаючи на погіршення макропрогнозів для України. Зокрема, в червні ЄБРР слідом за Міжнародним валютним фондом погіршив прогноз для економіки України, очікуючи падіння ВВП на 9% за підсумками 2015 року.

Фонд державного майна України затвердив список з 30 підприємств, частки держави в яких підлягають приватизації в 2015 році.

Що стосується постачання природного газу, то з 1 липня "Нафтогаз України" припинив закупівлю газу в російської компанії "Газпром" через завершення 30 червня дії додаткової угоди між сторонами та неузгодженням умов подальшої поставки в ході тристоронніх переговорів у Відні за посередництва Єврокомісії.

Згідно з даними держкомпанії "Укртрансгаз", станом на 2 липня Україна продовжує імпорт вуглеводнів лише зі Словаччини, звідки природний газ імпортується в режимі 13,9 млн куб м на добу. За минулу добу до газотранспортної системи України надійшло близько 54 млн куб м від газодобувних компаній, а загальне добове споживання природного газу становить 32,6 млн куб м.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 914 | Додав: adminA | Теги: україна, підтримка з постачанням газу з ЄС і, ЄБРР | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]