Сб, 2024-04-20, 08:08
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:29
Україні не підходять поради Європи щодо закону про вибори депутатів
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Міністр юстиції України Олександр Лавринович вважає, що два зауваження Європейської комісії "За демократію через право" (Венеціанська комісія) не можуть бути враховані в законопроекті про вибори народних депутатів, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Міністр повідомив, що у своїх зауваженнях Венеціанська комісія вказала на недоцільність норми, яка встановлює право брати участь у парламентських виборах за умови проживання на території України протягом останніх 5 років.

- У Венеціанській комісії застерігають, що справа Тимошенко може перешкодити євроінтеграції України. Єфремов не погоджується
- Лавринович вважає, що законопроект про вибори народних депутатів готовий на 100 відсотків

Крім того, Венеціаньска комісія висловила зауваження щодо статті законопроекту про те, що громадяни, яким було висунуто звинувачення у скоєнні умисного злочину, не можуть брати участь у парламентських виборах, крім випадків скасування вироку.

Міністр зазначив, що Венеціанська комісія рекомендує Україні обмежити цю норму лише особами, яким було висунуто звинувачення в скоєнні тяжких злочинів. За словами Лавриновича, це зауваження також не може бути враховано, оскільки відповідні норми законопроекту відображені в Конституції Україні і для її зміни необхідна складна процедура - референдум.

Голова Мін'юсту зазначив, що більшість зауважень Венеціанської комісії мають технічно-юридичний характер.

"В цілому, абстрагуючись від різних симпатій або антипатій, не можна не побачити, що він має позитивний характер", - сказав міністр.

За його словами, виборча система та відсотковий бар'єр, запропонований у законопроекті, залишаються незмінними.

Нагадаємо, що 14 вересня Міністерство юстиції України оприлюднило попередній висновок Венеціанської комісії щодо законопроекту "Про вибори народних депутатів України". Згідно з попереднім висновком, низка положень законопроекту потребує удосконалень. Під час підготовки законопроекту не були враховані попередні рекомендації Венеціанської комісії і ОБСЄ. Зокрема, залишаються нерозв’язаними такі питання: обмеження на право бути кандидатом для тих, хто осуджений за навмисний злочин, незалежно від тяжкості злочину; відсутність чітких критеріїв і термінів визначення меж виборчих округів; відсутність ясності в питанні про можливість оскаржити результати виборів; відсутність повної інформації про джерела і суми фінансування виборчої кампанії.

Лавринович вважає, що законопроект про вибори народних депутатів готовий на 100 відсотків

Законопроект про вибори народних депутатів Україні буде доопрацьовано і передано президенту країни наступного тижня, повідомив міністр юстиції України Олександр Лавринович.

Міністр зазначив, що пропонуватиме 21 позицію для покращення тексту законопроекту. 14 позицій, за його словами, ще мають дискусійний характер, серед них - зауваження Венеціанської комісії щодо забезпечення гендерної рівності у виборчих комісіях.

За словами Лавриновича, складно уявити, як можна забезпечити гендерну рівність, якщо політичні партії самі пропонують своїх представників до складу виборчих комісій.

В основному, за словами міністр, законопроект готовий на 100 відсотків.

Міністр підкреслив, що якщо президент України внесе у вересні цей документ до парламенту, то можна розраховувати, що в жовтні-листопаді відповідний закон набере чинності.

"Я думаю, що ми на наступному тижні зможемо запропонувати президенту України проект, який вже може бути внесений до Верховної Ради", - сказав він.

Міністерство юстиції 23 червня надіслало на експертизу до міжнародних організацій новий закон про вибори народних депутатів.

Цей законопроект передбачає, зокрема, підвищення прохідного бар'єру для партій до 5% з нинішніх 3%, а також обрання депутатів за змішаною системою.

Зазначимо, голова Верховної Ради Володимир Литвин виступає за обов'язковість голосування на виборах кожної людини, яка має право обирати і бути обраною. За його словами, потрібно визнати, що "немає досконалої виборчої системи і кожна з них має свої позитиви і негативи".

Раніше Литвин заявив, що парламент розпочне розглядати закон про вибори народних депутатів після надходження рекомендацій від Венеціанської комісії.

Зміни до виборчого законодавства можуть бути внесені і через зміну положень Конституції України. Таку думку озвучив депутат Тарас Чорновіл. "Є константа, яка мабуть буде на першому етапі схвалена. Я, наприклад, думаю, що Венеціанська комісія підтримає цей закон і дасть хороші висновки", - зазначив він.

Президент Віктор Янукович пообіцяв особисто прослідкувати, як будуть враховані зауваження Венеціанської комісії до нового закону про вибори.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 1358 | Додав: nowyny | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]