Чт, 2024-03-28, 22:55
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:20
Україні радять переглянути розуміння презумпції невинності
Інші останні Політичні новини
Успішне застосування нового Кримінально-процесуального кодексу України, який набере чинності в листопаді 2012 року, залежить від перегляду учасниками системи кримінального судоустрою поняття "презумпція невинності", вважає посол США в Україні Джон Теффт.

"Ухвалення нового Кримінального процесуального кодексу дає Україні шанс переглянути розуміння презумпції невинності. Власне успіх нового Кримінального процесуального кодексу залежатиме від нового розуміння цього основоположного принципу права", - написав дипломат у статті для "Дзеркала тижня. Україна".

На думку Теффта, публічний діалог між всіма учасниками системи кримінального судоустрою (включно з адвокатами) повинен призвести до кардинальних змін у підходах. "Звісно, допоможе справі й запровадження надалі правил на заборону прокурорам, правоохоронцям, урядовцям та службовцям суду робити публічні заяви або поширювати інформацію, що порушує презумпцію невинності, - але без засадничого філософського зсуву серед службовців правової системи розв’язання цієї проблеми неможливо очікувати навіть при наявності добре прописаних законів", - зазначив посол.

Дипломат підкреслив, що в Україні презумпцію невинності ігнорують у двох випадках: "під час рутинного затримання людей, підозрюваних і/або обвинувачуваних у скоєнні злочину, та при виголошенні публічних заяв політиками і прокурорами, які якраз повинні краще знати закон, про чиюсь винуватість задовго до закінчення судового процесу".

"Якщо він виконуватиметься як належить, цей кодекс має шанс перетворити систему кримінального судочинства України на таку, що і захищає права людини, і надає правоохоронним органам можливість чесними методами викривати й карати за складні злочини, такі як багаторівнева корупція та змови з відмивання грошей з участю багатьох підозрюваних і міжнародного банківського сектору", - прогнозує Теффт.

Він також вважає, що зменшення кількості утримуваних під вартою в очікуванні суду поліпшить "нинішній прикрий доробок України перед Європейським судом з прав людини".

Нагадаємо, що, 14 травня, Янукович підписав Кримінально-процесуальний кодекс. Президент зазначив, що тепер необхідний час для того, щоб імплементувати кодекс і водночас висловив надію, що невдовзі новий КПК почне діяти.

Верховна Рада ухвалила новий Кримінально-процесуальний кодекс України в ніч на 13 квітня 2012 року. Парламент розглядав у другому читанні КПК чотири дні, починаючи з 10 квітня. Проте, якщо 10 і 11 квітня засідання ВР оголошувалися закритими, то пленарне засідання, яке почалося о 10.00 12 квітня, завершилося тільки 13 квітня близько 4.10 ранку. Всього до кодексу було внесено понад 3700 поправок.

Опозиція заявила, що КПК ухвалено з порушеннями. Громадськість закликала президента не підписувати КПК через порушення процедури його ухвалення.

ПАРЄ просила Януковича не підписувати Кримінально-процесуальний кодекс до висновків Ради Європи про те, чи він повністю відповідає європейським стандартам.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 999 | Додав: adminA | Теги: Україні, презумпції невинності | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]