Вт, 2024-03-19, 09:47
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:44
Україні – зброю, а за агресію Росії – нові санкції - євродепутати
Інші останні Новини Європейського Союзу

З огляду на продовження російської агресії, треба переглянути та посилити санкції щодо Москви, закликали у вівторок, 23 вересня, в Європарламенті. Депутати виступили із ініціативою створити свою групу щоденного контролю за ситуацією в Україні та впровадженням положень Угоди про асоціацію із ЄС. Парламентарі зі східних та центральноєвропейських держав ЄС також висловили занепокоєння продовженням Росією воєнних приготувань на Донбасі та в Криму і рекомендували допомогти українцям озброєнням, пише Радіо Свобода.

"Росія хоче повернути під свій контроль всю Україну, тому на сході й немає нічого схожого на режим припинення вогню. Там йде війна", – констатує доповідач із питань України, польський євродепутат Яцек Саріуш-Вольський.

Він закликає Євросоюз до послідовного подальшого тиску на Кремль, відкинувши ідею пом’якшення санкцій.

"Стратегія ЄС – це "більше – за більше", – каже він. – Тому, за "більше війни" має бути більше санкцій. Окупацію слід карати. Як свідчать джерела, гідні довіри, а не російська брехня, ми можемо стати свідками нових "сюрпризів": коридору з Донбасу до Криму, далі – Херсон, Одеса, Придністров’я. Зрештою, росіяни опиняться аж у гирлі Дунаю".

Польський депутат порадив, з одного боку, збільшити чисельність делегації спостерігачів Європарламенту на жовтневих виборах до Верховної Ради. З іншого – закликав "продовжувати дестабілізацію Росії санкціями, інакше вона окупує та дестабілізує Україну та її ходу в бік ЄС. А ми, європейці, – програємо". Саріуш-Вольський резюмує: пора надати українцям зброю для захисту.

Європарламент хоче моніторингову групу для України

Водночас, група європейських депутатів виступила з ініціативою створення групи контролю за ситуацією в Україні.

Британський парламентар Чарльз Таннок на основі досліджень експертів висловив занепокоєння тим, що Росія має намір прокласти шлях материковою Україною, щоб встановити сухопутний зв’язок із Кримом.

"Вірогідно, вона спробує це зробити до настання холодів, тому нам треба тримати під контролем розвиток ситуації", – наголосив Таннок.

Євродепутат від Литви Петрас Ауштрявічус додає, що "слід ретельно стежити також за імплементацією Угоди про асоціацію, бо Росія невпинно чинить тиск на Київ, аби там відмовилися від цієї стратегії". На думку парламентаря, для цього "слід створити спеціальну моніторингову групу Європарламенту".

"Практично щодня ця група має спостерігати за політичною, економічною та соціальною ситуацією в Україні", – заявляє Ауштрявічус, додаючи, що для збору та аналізу інформації моніторинговій групі Європарламенту треба буде тісно співпрацювати з Комісією ЄС та Європейською службою зовнішніх дій.

Йде війна цінностей, вторгнення й загарбництво, – естонський депутат

Ще одна представниця держав Балтії, європарламентар від Латвії Сандра Калнієте, зі свого боку зауважує: ми повинні розуміти ситуацію та усвідомлювати потреби українців у військовій допомозі.

"Росія своїм "гуманітарним конвоєм" надіслала до України радіоелектронне військове устаткуванння та зброю. Відомо, що поки що їх ще не передали сепаратистам. Тим часом, держави-члени ЄС повинні підтримати Україну воєнною технікою чи експертною допомогою, щоб вона могла себе захистити", – заявила латвійський депутат.

Водночас, директор з питань Росії та "Східного партнерства" Європейської служби зовнішніх дій Ґуннар Віґанд зі свого боку зауважив, що процес реформування в Україні загальмувався. Дипломат закликав євродепутатів принагідно на зустрічах із представниками України звертати на це увагу.

Представник Естонії Тюнне Келам наголосив: "військові експерти доводять, що Росія в Україні вже застосовує найновішу тактичну зброю, хоча сама Москва заперечує свою участь у конфлікті". Тому, каже він, це не є війна Росії з Україною чи Заходом. Це – війна цінностей, неповага до міжнародних угод, вторгнення та загарбництво".

"Ми раніше багато балакали про необхідність оцінки та категоричного засудження злочинів комунізму в часи СРСР. Якби ми це вчасно довели до кінця, то, вочевидь, не мали б сьогодні клопоту з Путіним та російською агресією", – припустив євродепутат.

Раніше голова фракції Зелених в Європарламенті Ребекка Хармс заявила, що ЄС піддався тиску Росії і тепер несе відповідальність перед Україною.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 823 | Додав: adminA | Теги: санкції, Україні, агресію Росії, євродепутати, зброю | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]