Пт, 2024-03-29, 17:06
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:37
Українкам на Маланку вареники, воскові фігури і склянки віщують долю та щедрий рік
Інші останні Релігійні новини

В Україні традиційно на Маланку 13 січня дівчата і господині ворожать – на заміжжя, гарну долю, щедрий рік.

Як зазначають "Новини Полтавщини", найпоширеніші способи – на варениках, воскових фігурах та папірцях.

Нижче наведено 5 "найпопулярніших" способів ворожінь у цей святковий період.

1. На каші:

На сніданок господині варили будь-яку кашу. Після закипання дивилися на пінку. Якщо червона і густа – буде врожай і талановита донька. Біла і рідка – бути біді. Гарною кашею снідали. Погану викидали в річку.

2. На варениках:

У вареники клали сюрпризи. Борошно – до мук, квасоля – до дітей, гудзик – до обнови, цукор – життя в майбутньому році солодке, сіль – не дуже, перець – життя з перчиком, нитка – дороги.

Зважайте, що в регіонах України значення сюрпризів можуть відрізнятися.

3. На воскові:

Ножем знімали з свічки трохи воску, розігрівали в ложці над свічкою, загадували бажання. Виливали віск у тарілочку з холодною водою і дивилися, на символи, які вийшли. Кожна дівчина тлумачила ці символи по-своєму. Можна роздивитися першу літеру імен'і судженого.

4. Паперові вісники:

На паперових смужках писали значущі для себе події: весілля, народження дитини, гроші, знайомство, переїзд, зміна роботи і таке інше. Смужки клали на край миски з водою. В половинку шкаралупи волоського горіха ставили маленьку свічку і спускали на воду. Чекали, поки вона сама підпливе до папірця. Подія, написана на записці, повинна була відбутися в майбутньому році.

5. Ворожіння в склянці:

Брали 4 склянки, які до половини заповнювали водою. В першу клали сіль, в другу –цукор, в третю – обручку, а в четверту – нічого. Одна дівчина в руках на підносі тримала склянки і переміщала їх. Інша ставала за спиною і вгадувала склянку. Солона вода – смуток, солодка – успіх, прісна – звичайний рік, обручка – весілля або зустріч із судженим.

Увечері 13 січня, напередодні Нового року за старим стилем, українці традиційно святкують Щедрий вечір (Щедру кутю) або свято Меланки. Таку назву у народній традиції – Меланки, Маланки, Миланки – свято отримало через те, що за юліанським календарем, яким послуговуються східні православні християни, на 31 грудня припадає день святої Меланії Римлянинки, яка жила у Римі у ІV-V ст.

На Маланки українці мають багато традицій. Найголовніша – вертепи з Козою, Василем а Маланкою. В хатах розігрували їхнє весілля. Замість ікони "наречених" благословляли пічною заслінкою, рублем і качалкою. В руках вони тримали "свічки" з качанів кукурудзи. Ватага маланкарів приносила мітлу й по всій хаті розкидала нею сміття. Піч мили водою, а лави білили крейдою. Господарі мусили не ображатися. Бо якщо цього дня з кимось посваришся чи поб'єшся – так буде весь рік.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Релігійні новини | Переглядів: 788 | Додав: adminA | Теги: доля, вареники, Маланка, українки, щедрий рік, воскові фігури і склянки | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]