Пт, 2024-04-19, 01:27
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:39
Україною йдуть протести проти "язика". Влада ставить їм палки в колеса
Інші останні Політичні новини
Представники опозиції, що беруть участь у мітингу біля Українського дому, заявляють про намір зробити цю акцію безстроковою та закликають до всеукраїнської мобілізації. Про це було оголошено на мітингу в середу, передає "Інтерфакс-Україна".

Учасників опозиціонери закликали не розходитися й очікувати оголошення про подальші дії.

До мітингу вже приєдналися лідер "Фронту змін" Арсеній Яценюк, віце-спікер Микола Томенко, лідер "Громадянської позиції" Анатолій Гриценко.

Акція проти мовного закону. ВІДЕО

У свою чергу Окружний адміністративний суд міста Києва заборонив проводити певним громадянам із 4 по 9 липня збори на майдані Незалежності, вулиці Хрещатик, біля будівель Адміністрації президента та Верховної Ради, Українського дому та на Європейській площі.

Державні виконавці продемонстрували відповідний акт учасникам акції на захист української мови, яка триває з вечора вівторка біля Українського дому.

Опозиціонери висловили подив, що в продемонстрованому їм документі зазначено осіб, які не причетні до акції протесту, що відбувається біля Українського дому, а проведення зборів згідно з документом заборонено саме їм.

Як повідомлялося, Верховна Рада України на засіданні у вівторок 248 голосами ухвалила закон "Про засади державної мовної політики", що значно розширює сферу застосування російської мови.

Парламентська опозиція заявила, що мовний закон 3 липня було ухвалено з великою кількістю порушень.

Проти ухвалення цього закону біля Українського дому з вівторка протестують депутати і звичайні люди, деякі парламентарі оголосили голодовку. Мітинг тривав усю ніч і продовжився в середу. Між мітингувальниками і правоохоронцями сталося декілька сутичок, застосовувався сльозогінний газ.

Івано-франківська міськрада оголосила безстрокову акцію на захист української мови

Івано-Франківська міськрада оголосила безстрокову акцію "Національна мобілізація" на захист української мови.

"Оголосити в місті Івано-Франківську початок акції" Національна мобілізація "на захист української мови", - йдеться в рішенні позачергової сесії Івано-Франківської міськради, яка пройшла в середу біля будівлі облдержадміністрації.

Депутати створили штаб акції (на громадських засадах) з числа керівників депутатських фракцій міськради і затвердили його організаційну структуру - центр по набору людей, центр із забезпечення транспортом і центр по забезпеченню побуту в Києві.

Координатором акції "Національна мобілізація" став секретар міськради Руслан Марцинків.

"Наша задача - створити в Івано-Франківську систему, яка буде здатна тиснути на владу. Тиснути влада всіма законними способами", - заявив у своєму виступі на сесії керівник фракції ВО "Свобода" у міськраді Роман Онуфрів.

За його словами, ця акція має об'єднати всі партії в міськраді під єдиним Державним прапором.

"Ми сьогодні починаємо мобілізацію людей і відправку людей на Київ. Ми повинні шукати людей, шукати транспорт і шукати гроші. Шукати всіх людей доброї волі, всіх патріотів, здатних чимось пожертвувати, тому що такий час", - повідомив Онуфріів.

На Львівщині готуються до безстрокової акції протесту

Львівська обласна рада збереться в 16.00 на позачергове засідання у зв'язку з прийняттям Верховною Радою закону "Про основи державної мовної політики". Таке рішення депутати прийняли на засіданні президії обласної ради в середу.

На порядку денному одне питання: "Про загрозу державності України у зв'язку з ухваленням закону України "Про основи державної мовної політики".

Крім того, у Львові поширюють листівки від забастовочного комітету із закликом прийти під стіни обласної ради в 16.00, щоб захистити українську мову. "Окупаційний режим вийшов за рамки. Україна виявилася перед загрозою розколу і втрати самостійності. Замах на душу і самобутність української нації не може пройти"! - говориться в листівці.

Також на мітинг жителів Львова закликають прийти глашатаї, які ходять по вулицях і оголошують про цю акцію через мегафон.

Об'єднана опозиція Львівської області прийняла рішення про проведення безстрокової акції протесту у зв'язку з ухваленням мовного закону. Як повідомив на засіданні президії Львівської обласної ради керівник обласного штабу Об'єднаної опозиції Степан Кубів, акція проходитиме двома шляхами - створенням наметового містечка біля Львівської обласної держадміністрації і безстроковим її пікетуванням, а також відправкою людей на акції протесту в Київ.

За словами Кубіва, опозиція не виключає, що у разі потреби доведеться перейти до радикальних заходів - зокрема, блокуванню автомобільних доріг і залізниць.

Також львівські опозиціонери призвали публічно здати усі нагороди від президента Віктора Януковича і звертатися до суду з позовами про заборону Партії регіонів і КПУ за зневагу Конституцією і законами України.

У Харкові знесли намети, встановлені на знак протесту проти мовного закону

У ніч на середу в Харкові міліція знесла намети, встановлені в центрі міста учасниками безстрокової акції протесту проти ухвалення закону "Про засади державної мовної політики".

"Ми, небайдужі громадяни, розпочали безстрокову акцію протесту та встановили 3 липня о 22:00 перший намет на площі Свободи та планували залишитися там на ніч. Раптово з'явилася міліція. Намети - було встановлено два намети - в нас вилучили, а мене, мою матір і керівника харківської Спілки української молоді Романа Черемського затримали й доставили до Дзержинського райвідділу міліції. Вночі нас відпустили, склавши на кожного по два адмінпротоколи: за порушення порядку організації мітингів і непокору вимогам міліції", - повідомив один з учасників акції Дмитро Пилипець.

Він зазначив також, що активісти планують продовжити акцію протесту в середу.

Декілька десятків людей пікетували Одеську обладміністрацію

Близько 50 людей пікетували в середу будівлю Одеської обласної державної адміністрації через прийняття Верховною Радою у вівторок закону "Про основи державної мовної політики".

Велику частину пікетників складали члени Одеської обласної організації Всеукраїнського об'єднання "Свобода".

"Цей закон - наступ на українську свободу, тупцювання по національній гідності. Далі так тривати не може. Сьогодні вони знищують мову, а завтра відберуть житло, роботу, позбавлять яких-небудь перспектив. Тому реакція суспільства має бути радикальною і рішучою", - заявив в ході мітингу голова Одеської міської організації "Свобода" Андрій Маляс.

Мітинг пройшов без подій.

Біля Полтавської ОГА опозиція розбила намети

У Полтаві представники партій "УДАР", "Батьківщина", "Фронт змин" і "Свобода" пікетують будівлю Полтавської облдержадміністрації на знак протесту проти ухвалення закону "Про основи державної мовної політики". На площі перед будівлею ОГА зібралося близько 200 людей.

Учасники акції розбили наметове містечко, в руках мітингуючі тримають транспаранти з написами "Полтава - за українську мову".

"В усіх містах представники нашої партії вийшли протестувати проти ганебного закону про мову, яку учора прийняла Верховна Рада з конституційними порушеннями і порушеннями регламенту. Ми чекаємо, що наших партійців, не дивлячись на те, що сьогодні робочий день, збереться декілька сотень людей", - сказав журналістам керівник міської полтавської організації партії "УДАР" Роман Товстий.

За його словами, мітингуючі розраховують на те, що представники влади вийдуть до них на зустріч.

Опозиціонери чекають, що до вечора кількість протестуючих збільшиться, а наметове містечко працюватиме цілодобово.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1019 | Додав: adminA | Теги: Україною, протести проти язика | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]