Чт, 2024-04-18, 05:06
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:07
Українська бюрократія блокує гуманітарну допомогу
Інші останні Іноземна преса про Україну
Гуманітарну допомогу для України та Білорусі Вільна християнська громада міста Хоф, що в Баварії, надсилала 22 роки поспіль. Знедолені отримували вживаний одяг, взуття, постільну білизну, іграшки, харчі. Благодійна традиція могла жити й далі, але з 2013 року німецька громада змушена відмовитися від надання допомоги.

Серед причин - збільшення в Україні бюрократичних перепон, коли йдеться про розмитнення гуманітарних вантажів.  "Чиновники, особливо в Україні, через постійне збільшення бюрократичних вимог роблять гуманітарні вантажі неможливими", - наголошується в інформаційному листі Вільної християнської громади Хофа.

Останній конвой

Про які саме перепони йдеться? Пастор Вальдемар Цельмер, який організовує гуманітарні вантажі, в розмові з DW зауважив, що тепер необхідно отримати новий дозвіл від міністерства соціальної політики на визнання речей гуманітарною допомогою - власне, на цьому справа й застрягла. Раніше цією проблемою в Україні опікувалась спеціальна міжвідомча структура, тепер - міністерство соціальної політики. Воно мусить погоджувати питання гуманітарних вантажів ще з вісьмома іншими відомствами. Унаслідок цього на українській митниці купчаться ще понад 500 вантажів з-за кордону, які досі не визнано гуманітарною допомогою, розповідає Олеся Саноцька, керівниця спільноти взаємодопомоги "Оселя".

Змінилися в Україні й самі правила ввозу. Як розповів Вальдемар Цельмар баварській газеті Frankenpost, тепер на кожній упаковці з продуктами, які входять до гуманітарної допомоги, має бути етикетка українською мовою. Отже, щоб німецькі благодійники могли доправити до нужденних 21 тонну макаронів, їм треба спочатку надрукувати й наклеїти 42 тисячі етикеток. Через такі клопоти Вільна християнська громада в Хофі вирішила відрядити до України наприкінці минулого року свій останній конвой з різдвяними дарунки в семи вантажівках. Однак вони досі не визнані гуманітарною допомогою та не розмитнені.

Відповідаючи на запитання DW, як із цим у Білорусі, пастор Цельмер відповів, що там "теж багато бюрократії, але таких проблем, як з Україною, немає". Коли зубожілі отримають різдвяні дарунки, ще не відомо. "Мандарини до квітня уже точно зіпсувалися", - підсумував святий отець.

Час чекання - понад чотири місяці

У подібній ситуації опинився і фонд "Карітас Івано-Франківськ". Це одна з найстаріших благодійних організацій, яка працює в Україні 22 роки. В Івано-Франківську з кінця листопада чекали на розмитнення інвалідних візків, функціональних ліжок, засобів догляду для пацієнтів лікарень та інших речей від німецької єпархії. Лише днями цей вантаж врешті-решт визнали гуманітарною допомогою. Як зауважила в розмові з DW директорка "Карітас Івано-Франківськ" Наталія Козакевич, за останні двадцять років вона вперше зазнала таких проблем з постачанням в Україну гуманітарної допомоги.

На момент публікації статті відповіді від українського міністерства соціальної політики на прохання DW роз'яснити ситуацію не надійшло.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Іноземна преса про Україну | Переглядів: 1029 | Додав: adminA | Теги: гуманітарна допомога, українська бюрократія | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]