Чт, 2024-04-25, 17:39
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:55
Українська економіка демонструє тривожні симптоми - експерти
Інші останні Економічні новини
У Держстату за підсумками листопада минулого року зафіксували різке скорочення негативного сальдо зовнішньої торгівлі товарами. У жовтні її дефіцит становив $ 1,5 млрд, а в листопаді $ 0,99 млрд.
Українська економіка демонструє тривожні симптоми. До кінця року різко знизився обсяг імпорту товарів, у першу чергу - обладнання для модернізації виробництва. Бізнес не поспішає витрачати кошти, очікуючи кращих часів. А це може ще більше загальмувати ріст економіки в наступному році, відзначають експерти.

«Це дуже різке зниження, не характерне для кінця року, коли зазвичай спостерігається погіршення дефіциту зовнішньої торгівлі», - відзначає директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин. За підсумками 11 місяців минулого року негативне сальдо зовнішньої торгівлі становило $ 13,7 млрд.

Зазвичай зниження негативного сальдо є хорошою новиною для економіки. Однак нинішнє скорочення викликане зовсім не зростанням експорту українських товарів за кордон - його обсяги в листопаді зменшилися на 4,5%, до $ 5,81 млрд. На негативне сальдо вплинуло падіння обсягів імпорту товарів в Україну - поставки в листопаді скоротилися на 10,2% , до $ 6,89 млрд.

Частково зменшення обсягу імпорту пояснюється зниженням закупівлі природного газу - в листопаді її обсяг склав $ 1,13 млрд, що на $ 228 млн менше, ніж місяцем раніше. «Українська економіка знижує свою потребу в газі, і, крім того, листопад був досить теплим», - пояснив голова правління альянсу «Нова Енергія України» Валерій Боровик.

Але що більш істотно - за підсумками листопада був зафіксований різкий спад імпорту як промислових, так і побутових товарів. Зокрема, закупівлі продукції транспортного машинобудування знизилися на $ 106 млн (до 516 600 000), обладнання - на $ 177 млн ​​(до $ 1,06 млрд), імпортної продукції металургії - на $ 72,6 млн (до $ 409 300 000). Навіть закордонних одягу і взуття українці стали купувати втричі менше - обсяг імпорту за місяць впав з $ 86 млн до $ 31 млн.

За словами виконавчого директора Міжнародного фонду Блейзера Олега Устенка, такий різкий спад закупівель імпортного обладнання може вже в середньостроковій перспективі призвести до додаткового гальмування зростання української економіки. «Українські бізнесмени бачать, що ситуація на світових ринках залишається невизначеною, а тому не прагнуть вкладати в модернізацію виробництва, воліючи зберегти резервні кошти», - пояснив експерт.

В уряді усвідомлюють цю проблему. «На останній зустрічі з українськими економістами прем'єр-міністр Микола Азаров запевнив, що вважає цю загрозу серйозною і що уряд шукає шляхи мотивації бізнесу вкладатися в модернізацію. Це може бути і прискорена амортизація, і податкові пільги », - вважає пан Устенко. Однак реалізувати ці заходи на практиці буде непросто, впевнена виконавчий директор «Європейської бізнес асоціації" Ганна Дерев'янко: «Такі заходи дійсно можуть дати позитивний ефект, особливо якщо такі пільги будуть доступні всьому бізнесу, а не тільки обраним. Однак зараз бізнес найбільше турбує навіть не погіршення зовнішнього попиту, а непередбачуваність економічної політики уряду, тому можливість властей реалізувати такі плани викликає сумнів ».

Що стосується зниження споживчого попиту, то тут ситуація виглядає не настільки критично, оскільки такий спад імпорту може стимулювати внутрішнє виробництво. Однак у реальному секторі таке полегшення поки не помітно. «У 2012 році ми, навпаки, спостерігали різке збільшення імпорту - в середньому обсяг імпорту продукції легкої промисловості в Україну в 2-3 рази перевищує обсяг експорту аналогічної української продукції. Тому дані листопада - це поки не показник », - пояснила голова правління Української асоціації підприємств легкої промисловості« Укрлегпром »Валентина Ізовіт.

Джерело:   Vlasti. net   -    Комерсант-Україна

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 987 | Додав: adminA | Теги: експерти, українська економіка | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]