Пт, 2024-03-29, 17:18
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:52
Українські науковці знайшли в Антарктиді поклади нафти та газу
Інші останні Економічні новини
Українські науковці виявили нову нафтогазоносну провінцію поблизу станції "Академік Вернадський" у Західній Антарктиці. "За підсумками геоелектричного зондування в 2012 році виявлено та нанесено на карту чотири аномалії типу "поклади нафти". Загальна площа аномалій становить близько 900 кв км, що також підтверджено даними супутникових досліджень", - йдеться в повідомленні урядового веб-порталу.

Крім того, українські дослідники також виявили в Західній Антарктиці аномальні зони типу "поклади газогідратів".

"Наявність цілого ряду супутникових аномальних зон, що виходять за межі виявлених раніше сейсмічними методами, і перспективних на газогідрати, показує, що реальні запаси останніх на 25-30% перевищують підраховані раніше. Це дозволяє віднести район до найбільш перспективних для подальших досліджень", - наголошується у повідомленні.

У Держінформнауки зазначають, що з метою посилення присутності України в Антарктиці планується розширювати район наукових інтересів з поетапним створенням мережі сезонних баз. У перспективі планується також будівництво нової станції цілорічного функціонування в іншій частині Антарктичного регіону.

"Наукова присутність України в Антарктичному регіоні гарантує нашій державі участь у майбутньому в можливому розподілі ресурсів", - вважають у відомстві.

Нагадаємо, проект Державної цільової науково-технічної програми проведення досліджень в Антарктиці на 2011-2020 роки був схвалений у листопаді 2010 року. Тоді голова Державного комітету з питань науки, інновацій та інформатизації Володимир Семиноженко заявив, що запаси нафти в Антарктиці становлять понад 100 млрд тонн, а запаси газу - близько 15 трлн кубометрів.

Довідка

"Академік Вернадський" (до 1996 — "Фарадей", англ. Faraday Station) — єдина українська антарктична станція, розташована на мисі Марина острова Галіндез за 7 км від західного узбережжя Антарктичного півострова. Вона працює цілий рік і є метеорологічною та географічною обсерваторією. Заснована у 1953 році як британська станція "Фарадей"; в лютому 1996 року її придбала Україна за символічну ціну в один фунт стерлінгів у Британії, і передало Англійське антарктичне товариство. Перейменована на "Академік Вернадський" на честь видатного українського науковця академіка Володимира Івановича Вернадського, першого президента НАН України.

Проведення наукових досліджень на Шостому континенті — це головне призначення української антарктичної станції "Академік Вернадський". Для виконання цієї задачі підпорядковано всю життєдіяльність станції та Національного антарктичного наукового центру.

Метою Державної цільової науково-технічної програми проведення досліджень в Антарктиці на 2011—2020 роки є забезпечення проведення фундаментальних та прикладних наукових досліджень в Антарктиці, ефективного функціонування антарктичної станції "Академік Вернадський", виконання Україною міжнародних зобов'язань відповідно до Договору про Антарктику та науково обґрунтованої оцінки перспектив освоєння біологічного та мінерально-ресурсного потенціалу регіону.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 921 | Додав: adminA | Теги: антарктика, поклади нафти та газу, українські науковці | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]