Пт, 2024-04-19, 23:37
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:20
Україну не змушували звільняти Тимошенко - Томбінський
Інші останні Політичні новини
Звільнення Юлії Тимошенко є не так вимогою Євросоюзу до України, як питанням відповідальності України за власні рішення, що були зафіксовані у спільній заяві після саміту "Україна-ЄС" в лютому 2013 року. Про це голова представництва ЄС в Україні Ян Томбінський заявив 17 жовтня на брифінгу в Одесі, повідомляє прес-служба представництва.

"Місія Кокса - Кваснєвського, які продовжать працювати до середини листопада, має мандат на те, аби знайти рішення щодо Юлії Тимошенко таке, яке відповідає тим зобов'язанням, що їх Україна сама взяла на себе", - сказав Томбінський.

Натомість поділитися подробицями зустрічі з ув'язненою екс-прем'єром дипломат відмовився, посилаючись на те, що зараз її питання перебуває в компетенції інших людей, до чого Томбінський не хоче втручатися.

Він зауважив, що в плані подолання вибіркового правосуддя - а це одна з головних умов угоди про асоціацію - Україна вже зробила кілька кроків, звільнивши в грудні минулого року Юрія Луценка та Валерія Іващенка.

Поза тим, він заявив про небажання спекулювати на питанні про звільнення Тимошенко як неодмінній умові асоціації. При цьому Томбінський висловив занепокоєння з того приводу, що в Україні через суд позбавили мандата одеського депутата-мажоритарника Ігоря Маркова.

"Мова йде не про ту чи іншу політичну силу, а про принципи демократії", - сказав Томбінський.

Вони, на його думку, полягають у тому, щоб "рішення суду не змінювало розкладу сил у парламенті", інакше може виникнути така ситуація, коли "частина громадян України не матиме своїх представників в українській Верховній Раді".

4 жовтня захисник Тимошенко Сергій Власенко зачитав її заяву про те, що екс-прем’єр приймає пропозицію екс-президента Польщі Олександра Кваснєвського й екс-президента Європарламенту Пета Кокса про лікування в Німеччині. Спостерігачі від Європарламенту відвідали Тимошенко в харківській лікарні 3 жовтня.

У той же день Кокс і Кваснєвський подали президенту України Віктору Януковичу клопотання про помилування Юлії Тимошенко.

17 жовтня Янукович заявив, що Верховна Рада може ухвалити рішення про можливість лікування Тимошенко за кордоном та обіцяє підписати такий закон.

"Нині політичні сили, які представлені в парламенті, підготували законопроект, який дасть змогу вирішити це завдання. Сьогодні в Україні немає закону, який дозволив би Тимошенко виїхати за кордон. Як тільки це питання в парламенті буде вирішено, і у мене на стіл ляже цей закон, тоді буде питання до президента. Звісно, якщо парламент ухвалить цей закон, я його підпишу", - сказав він.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 974 | Додав: adminA | Теги: звільняти Тимошенко, Україну, Томбінський | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]