Чт, 2024-03-28, 19:06
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:02
Україну від Асоціації відділяє 1 мільярд євро
Інші останні Економічні новини
Україна розраховує одержати 1,2 млрд євро від міжнародних фінансових організацій і інституційних інвесторів у 2014 році, повідомляється на сайті Міністерства фінансів України.

"На сьогодні йде активний діалог з міжнародними фінансовими організаціями й іншими міжнародними інституційними інвесторами. Вже у 2014 році від проектів МФО очікується 1,2 млрд євро", - зазначається у повідомленні.

За інформацією Мінфіну, сьогодні вже розпочато обговорення з Міжнародним валютним фондом пакету реформ для нової програми, яка включатиме енергетичну складову. Доповненням до угоди з МВФ стане підписаний меморандум про взаєморозуміння і кредитна угода між Україною і ЄС про виділення Україні макрофінансової допомоги у розмірі 610 млн євро. Також Мінфін розраховує на отримання від ЄС узгодженого обсягу секторальної бюджетної допомоги у розмірі 127,8 млн євро у рамках спільної розробленої Стратегії розвитку системи управління державними фінансами України.

Як повідомлялось, з 17 по 28 жовтня в Україні працювала технічна місія МВФ, метою якої було проведення пост-моніторингу і консультації з владою з приводу оцінки поточної економічної ситуації в Україні. За підсумками роботи місії Фонд вийшов із заявою про те, що технічні консультації з урядом України з питання подальшої співпраці будуть продовжені.

Водночас 7 листопада Рада директорів Міжнародного валютного фонду повідомила про наміри у середині грудня обговорити питання відновлення співпраці з Україною, зокрема, в частині можливого надання фінансування за програмою stand-by в обсязі близько 15 млрд дол.

Кошти Фонду залишаються важливим джерелом поповнення золотовалютних резервів України, а також сприяють доступу до зовнішніх позик на світовому ринку позикового капіталу.

За інформацією Міністерства фінансів України, на даний момент Україна веде переговори з фахівцями МВФ щодо макропоказників, які закладаються в проект бюджету на 2014 рік.

Кабінет міністрів України затвердив стратегію розвитку системи управління державними фінансами, розроблену в рамках підписання Угоди про асоціацію з ЄС, у серпні поточного року.

У Польщі озвучили грошову умову європейського успіху України на саміті у Вільнюсі

Українська влада укладе Договір про асоціацію України із Брюсселем лише у випадку надання державі відповідної фінансової допомоги, яка допоможе захистити державу від бюджетної прірви, викликаної спадом національної економіки, вважає експерт одного з найавторитетніших аналітичних центрів у Польщі - Osrodek Studiow Wschodnich - Аркадіуш Сарна, передає УНІАН.

"Гра навколо саміту Східного партнерства у Вільнюсі, яку веде Київ із головними потенційними кредитодавцями - Росією та Заходом, може свідчити про те, що остаточне рішення української влади щодо Вільнюса залежатиме від прогресу в питаннях фінансової підтримки, яка за нинішніх макроекономічних умов виглядає головною надією уникнення катастрофи державних фінансів", - вважає аналітик.

Він вказав, що національний ВВП за перші дев'ять місяців поточного року впав на 1,5%, і останній квартал виявився п'ятим поспіль, коли був зафіксований спад української економіки.

Скорочення національного продукту призвело до значно менших доходів держбюджету, змушує влади скорочувати також витрати та шукати додаткові джерела доходів, у тому числі, шляхом схвалення непопулярних рішень.

Серед них експерт перерахував заплановане зростання цін на газ для населення, якого вимагає від України ключовий кредитор, МВФ, для виділення близько $15 млрд, а також імовірна відмова від зменшення податків від 2014 року.

"1 листопада після сплати передостанньої у 2013 році частини кредиту МВФ на казначейському рахунку залишалося лише 410 млн гривень (близько 50 млн доларів) вільних коштів, що означає найнижчий їх рівень за останні 10 років", - вважає аналітик.

Він також вказав на борги України перед головним постачальником газу, російським Газпромом, якому Київ ще за серпень не заплатив близько мільярда доларів.

"Незважаючи на те, що імпорт газу формально оплачує державний Нафтогаз, у зв'язку з його жахливим фінансовим становищем часто кошти на оплату газу йдуть із державного бюджету (через збільшення капіталу компанії шляхом додаткових емісій урядових облігацій та надання державних гарантій на кредити, які бере компанія, та ін.)", - наголосив аналітик.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 831 | Додав: adminA | Теги: Асоціації, 1 мільярд євро, Україну | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]