Сб, 2024-04-20, 00:00
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:30
Україну закликали допрацювати систему е-декларування
Інші останні Економічні новини

Запуск системи електронного декларування з сертифікатом технічної безпеки є ключовою умовою.

Про це нагадав керівник групи підтримки України Єврокомісії Петер Вагнер у Twitter.

"Представництво ЄС: сертифікат технічної безпеки для електронних декларацій є ключовою умовою!" - нагадав він заяву Представництва.

Як повідомлялося, в заяві наголошувалося на необхідності запуску електронного декларування з сертифікатом безпеки.

"Важливо, щоб система була запущена з сертифікатом безпеки, який гарантує кримінальну відповідальність за неправдиві свідчення", - наголосили в Представництві ЄС.

"Сертифікат технічної безпеки - це ключова умова. Важливий крок у боротьбі з корупцією в Україні!" - підкреслили у відомстві.

В Громадській організації Transparency International Ukraine закликають президента та прем’єр-міністра забезпечити найближчим часом повноцінну роботу системи електронного декларування статків чиновників.

Про це йдеться в заяві організації.

Україна рішуче засудила запуск електронної системи декларування без сертифікованої комплексної системи захисту інформації (КСЗІ). "Обробка персональних даних без КСЗІ ставить під удар доказову силу внесеної до системи електронного декларування інформації", - переконані в організації.

Там нагадали, що статтею 366-1 Кримінального кодексу України передбачений склад злочину "Декларування недостовірної інформації". "Формально подавши декларацію в систему без КСЗІ, декларант виконає вимоги закону щодо подачі, але не зможе бути притягнутий до відповідальності, оскільки інформація в декларації буде визнана судом неналежним доказом", - пояснили в ТІ Україна.

Як заявив виконавчий директор громадської організації Ярослав Юрчишин, "посадові особи НАЗК та Держспецзв’язку, відповідальні за зрив запуску електронного декларування в належному вигляді, по суті дозволили подальшу безкарну брехню посадовців у деклараціях". За словами Юрчишина, "вони усунули перешкоди до вчинення злочинів, перетворивши один із провідних інструментів антикорупційної реформи на фікцію". "Тому особи, які своїми умисними діями створили таку ситуацію, а саме голова Держспецзв’язку Леонід Євдоченко та голова НАЗК Наталія Корчак, мають бути відправлені у відставку", — наголосив він.

Україна також закликає всіх, від кого залежить запуск системи електронного декларування, "схаменутися та забезпечити отримання системою атестату відповідності КСЗІ найближчими днями".

"Президент та прем’єр-міністр мають узяти ситуацію під особистий контроль та забезпечити найближчим часом повноцінну роботу системи електронного декларування, яка дозволить притягати корупціонерів до відповідальності, а не лише фіксувати їх статки", - йдеться у заяві.

Активісти: гривня може впасти через хитрощі з e-декларуванням

Активісти вимагають повноцінного запуску системи електронного декларування активів державних службовців України.

На їхню думку, західні партнери не сприймуть як виконання Україною зобов’язань активацію системи електронного декларування у тестовому режимі, бо він не дає юридичної сили поданим до неї деклараціям та є обманом. Про це повідомляє Українська правда.

На сходах Українського дому в Києві активісти "Реанімаційного пакету реформ" і депутати "злили" гривню у 2-метровий унітаз для демонстрації того, що після зриву e-декларування та відмови міжнародних партнерів надавати допомогу Україні гривня "перетвориться на туалетний папір", повідомляє Центр протидії корупції.

Голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін сказав, що "система працює в режимі тренажера – і для корупціонерів безпечно, і міжнародникам є що показати".

"Кеш від нелегальної торгівлі зброєю, контрабанди вугілля з АТО, наркотрафіку, відкатів на закупівлях для військових, газонафтодолари можна вписувати в декларацію і не боятися, що хтось почне з’ясовувати джерела походження цих грошей. Зробити це можна тільки в рамках кримінального розслідування, але система, що працює у тестовому режимі, не дозволяє навіть теоретично таке розслідування провести", – наголосив він.

Народний депутат Єгор Соболєв заявив: "Як голова парламентського комітету, що має здійснювати контроль за імплементацію законодавства, я вимагаю від Національного агентства із запобігання корупції та Державної служби спеціального зв’язку негайно вирішити проблему та запустити систему в повноцінному, а не тестовому режимі".

"Я особисто не заповнюватиму декларацію, поки система не запрацює у правовому полі, та закликаю депутатів та найвищих державних службовців зробити те саме і дочекатися повноцінного запуску системи електронного декларування", – сказав він.

Голова Громадського люстраційного комітету Олександра Дрік вважає, що "українська влада вкотре вирішила "розвести" всіх, запустивши фіктивну систему, замість справжньої", і "свідомо провалює економічну допомогу Україні".

Виконавчий директор Transparency International Україна Ярослав Юрчишин також наголосив, що можливість покарання держслужбовців та найвищих посадових осіб за незаконне збагачення було однією з основних цілей введення електронної системи декларування, бо разом з нею запроваджувалася кримінальна відповідальність за брехню в декларації.

Декларацію, заповнену в системі без сертифіката технічної безпеки, потім можна буде оскаржити в суді як таку, що не має юридичної сили – тож і посадити когось за брехню в такому документі буде неможливо, переконані активісти.

На їхню думку, керівництво НАЗК чудово усвідомлює роль та статус системи, але запускає її у тестовому режимі, "забезпечуючи безкарність та недоторканність чиновникам".

"Це – суттєвий відкат у атикорупційній реформі, який ставить під загрозу всю фінансову допомогу економіки країни. Без міжнародних грошей фінансова система держави не витримає, і вже восени, разом із захмарними тарифами, українці отримають долар за більш як 30 і черговий стрибок цін", – заявив Шабунін.

Зрив запуску системи електронного декларування також може призвести до відмови Україні у лібералізації візового режиму з Європейським Союзом.

Нагадаємо, 12 серпня Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації повідомила про відмову у сертифікації комплексу збирання та обробки електронних декларацій.

Опівночі 15 серпня сайт Національного агентства із запобігання корупції відкрив доступ до інтерфейсу електронного декларування.

Водночас через відсутність атестату захисту інформації ці декларації не можна використовувати як доказ у суді. Відповідно, посадовців, що опублікують неправдиву інформацію про свої статки, неможливо буде притягнути до відповідальності.

Transparency International Україна назвало рішення НАЗК про запуск системи електронних декларацій без сертифікації Держспецзв'язку "дозволом на приховування реальних доходів".

Зазначимо, початок повноцінної роботи НАЗК, включно із системою електронного декларування, лишається ключовою перепоною до запровадження безвізового режиму. Також запуск електронного декларування є умовою отримання Україною траншу МВФ.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 742 | Додав: adminA | Теги: допрацювання, україна, система е-декларування | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]