Ср, 2024-04-24, 01:04
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

22:04
Умови повторного конкурсу з продажу ОПЗ затвердив Кабмін
Інші останні Економічні новини

Кабінет міністрів України затвердив умови проведення повторного конкурсу з приватизації ВАТ "Одеський припортовий завод" (ОПЗ), знизивши стартову ціну в 2,6 раза порівняно з минулим безрезультатним конкурсом. Як передає "Інтерфакс-Україна", відповідне рішення уряд ухвалив на засіданні в середу, 19 жовтня.

"Базові умови участі набагато кращі, ніж у травні (під час першого невдалого конкурсу – ред.)", - сказав прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

За рішенням уряду, стартову ціну ОПЗ знижено до 5,160 млрд грн, термін приватизації продовжено до 7 січня 2017 року.

Гройсман 6 жовтня заявив про намір Кабміну затвердити запропоновану ФДМУ стартову ціну ОПЗ: "Ми зараз очікуємо пропозицій від Фонду державного майна щодо наступного туру продажу цього об'єкта. Я вважаю, що він має бути успішним".

За словами голови ФДМ Ігоря Білоуса, умови приватизація ОПЗ відповідають розпорядженням Кабміну №386-р від 18 травня 2016 року і доповнені положенням про необхідність погасити заборгованість за наданий заводу газ НАК "Нафтогаз України".

Білоус оцінив попит на завод як "середньоактивний", зазначивши, що інтерес до конкурсу виявляють більш як п'ять учасників.

У свою чергу міністр фінансів України Олександр Данилюк сумарно оцінює стартову ціну ОПЗ з боргами і витратами на повноцінний запуск в 600 млн дол., тоді як за оцінкою Білоуса така сумарна оцінка становить близько 500 млн дол.

Варто нагадати, що 2009 року торги відбулися, але ФДМ не визнав їхній результат. Найбільшу ціну тоді запропонувала компанія "Нортіма", афільована з "Приватом". "Нортіма" намагалася оскаржити це рішення Фонду в судовому порядку, але марно.

Перед цим Фонд держмайна (ФДМ) України виставляв на конкурс 99,567% ПАТ "Одеський припортовий завод" (ОПЗ) із початковою вартістю 13,175 млрд грн або 525,9 млн дол за курсом, який був у червні.

У травні Білоус називав основними потенційними покупцями держпакета акцій ОПЗ норвезьку компанію Yara, американські IBЕ Trade, Koch Fertilizers, CF Industries і польську Ciech.

За словами Гройсмана, представники РФ не можуть долучитися до приватизації ОПЗ.

"Всі, весь світ зможе взяти участь, окрім тих, хто пов'язаний з країною-агресором. І ринок врегулює цю ціну", - наголошував він.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 797 | Додав: adminA | Теги: продаж ОПЗ, повторний конкурс, Кабмін | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]