Чт, 2024-03-28, 23:38
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:50
Унікальні 3-D макети Афону і Лаври святого Афанасія представлять у Києві
Інші останні Столичні новини - новини Києва

У Києві презентують тривимірне зображення Афону, що в деталях повторює рельєф місцевості Святої Гори, і тривимірне зображення Лаври святого Афанасія.

Як повідомили у благодійному фонді "Православний спадок України на Святій Горі Афон", який створив макети, презентація відбудеться наприкінці грудня.

"При створенні макета Святої Гори ми відійшли від географічного масштабування, приділяючи більше уваги передачі особливостей рельєфу місцевості, ландшафту, розташуванню обителей на території півострова. Монастирі, скити та келії на макеті розставлені у тому архітектурному ансамблі, у якому розташовуються на афонській землі. Також зображені дороги на Святій Горі", - повідомив засновник фонду Дмитро Ворона.

Розмір 3-D макета Святої Гори – 2,5 м довжиною і 0,9 м шириною, вага – 180 кг. Конструкція обнесена скляним куполом, виготовленим з ударостійкого скла, яке забезпечує збереження експозиції.

3-D макет Великої Лаври – першого монастиря на Святій Горі, архітектура якої стала основою афонського будівництва монастирів, - 1,2 м довжиною і 0,85 м шириною.

"На макеті зображені не лише всі будівлі на території обителі, але й кипарис Афанасія Афонського. Архітектурний комплекс становить обитель, обнесену високими стінами, з житловими і підсобними приміщеннями, де в центрі монастирського двору розташований головний храм – кафолікон, навпроти якого знаходиться трапезна", - зазначив Ворона.

Також він додав, що після виставки в Києві макети будуть презентовані в декількох містах України.

За словами засновника фонду, планується створити ще декілька 3-D макетів на афонську тематику, які займуть місце в постійно діючій експозиції, виконаній в афонському стилі, разом з іншими експонатами – книгами, іконами, документами.

Монастир Велика Лавра заснований в 963 році святим Афанасієм Афонським, вихідцем з Каппадокії, який привніс у печерне і відлюдницьке чернецтво систему кіновій, саме вона пізніше стала переважним чернечим способом життя як на Афоні, так й інших православних монастирях.

Як повідомлялося, восени у Києво-Печерській лаврі українські дослідники завершили фінальний етап зйомок документально-просвітницького фільму про відомого уродженця Полтави преподобного Паїсія Величковського. Перший етап зйомок документального фільму про Величковського проходив на Афоні в монастирях Ксенофонт, Пантократор, Симонопетра, а також в Іллінському скиту. Другий етап зйомок відбувся в Румунії. Фінальні кадри були зняті у Київській духовній академії.

Преподобний Паїсій Величковський – уродженець Полтави, православний старець, аскет, святий, служіння якого проходило в Україні, на Афоні та в Молдові. Величковський відомий також як перекладач праць святих отців з грецької мови, зокрема, він переклав на церковно-слов'янську мову "Добротолюбіє" - збірку духовних творів православних авторів IV-XV століть.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Столичні новини - новини Києва | Переглядів: 620 | Додав: adminA | Теги: 3-D макети Афону і Лаври святого Аф, Київ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]