Пт, 2024-03-29, 10:49
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:23
Унікальні полотна періоду постперебудови виставлено у НХМУ
Інші останні Культурні новини

У Національному художньому музеї України (НХМУ) відкрилася виставка картин з колекції "Градобанку", на якій представлено українське мистецтво 1980-1995 років. Виставка під назвою "Йду та повертаюся" є частиною колекції з 785 картин, за рішенням суду переданих музею, інформує "Ліга .net ".

Масштабна експозиція робіт художників покоління постперебудови представлена публіці вперше. Близько 20 років полотна знаходилися в колекції НБУ, й більшість з них потребує реставрації.

В експозиції представлено близько сотні робіт, в тому числі Анатолія Криволапа, Іллі Чічкана, Арсена Савадова, Олександра Ройтбурда, Георгія Сенченка, Тіберія Сільваші, Дмитра Кавсана. Також на виставці можна побачити друковану графіку класиків європейського мистецтва - Анрі Тулуз-Лотрека, Едгара Дега, П'єра -Огюста Ренуара, Пауля Клее, Марка Шагала, Пабло Пікассо, Хуана Міро.

Виставка буде відкрита до 15 січня 2017 року.

Колекція картин перебувала в НБУ протягом 20 років, доступ фахівців до неї було надано в 2004 році. Нацбанк у 1996 році надав кредит "Градобанку", запорукою повернення кредиту слугувала колекція з 785 картин. У 2000 році "Градобанк" був визнаний банкрутом, колекція залишилася на зберіганні в НБУ.

Передача від НБУ музею здійснювалася виконавчою службою в примусовому порядку. Раніше рішенням Верховної Ради колекція була визнана об'єктом національного культурного надбання, тобто, що має виняткову художню та культурну цінність.

Всі твори потребують визначення оціночної вартості. Згідно з експертною оцінкою від 1996 року, вартість колекції складала понад 5 млн 176 тис доларів.

Нагадаємо, влітку у залах НХМУ виставлялися раніше невідомі роботи київських майстрів часів брежнєвського "застою".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 718 | Додав: adminA | Теги: унікальні полотна періоду постпереб, НХМУ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]