Чт, 2024-03-28, 18:16
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:02
УПЦ КП й УАПЦ домовилися про об'єднавчий Собор
Інші останні Релігійні новини

Українська православна церква Київського патріархату та Українська автокефальна православна церква розглядають можливість проведення об'єднавчого Собору для створення єдиної церкви 14 вересня. Про це йдеться в повідомленні прес-служби УПЦ КП.

У понеділок, 8 червня, відбулося спільне засідання комісії для ведення діалогу УПЦ КП і УАПЦ з участю як спостерігачів ієрархів Константинопольського патріархату - єпископа УПЦ в Канаді Іларіона (Рудика) та єпископа УПЦ в США Даниїла (Зелінського).

У підсумковому рішенні комісії зазначається, що у церков є намір і бажання найближчим часом об'єднатися в помісну православну українську церкву.

"Визнати, що згідно з канонічними нормами, статутів обох Церков та законодавства України, здійснення бажання об'єднатися можливо лише на спільному Об'єднавчому Соборі. Пропонувати предстоятелю УАПЦ і її Архієрейському Собору та предстоятелю УПЦ КП і її Священному Синоду невідкладно, до 30 червня 2015 року, ухвалити рішення про скликання об'єднавчого Собору", - сказано в рішенні.

Комісія пропонує провести таке зібрання 14 вересня в Софійському соборі в Києві.

На Соборі, зокрема, пропонується обговорити назву об'єднаної церкви, враховуючи пропозицію УАПЦ про назву "Українська Автокефальна Православна Церква Київський Патріархат".

Підсумкове рішення спільного засідання Комісій для ведення діалогу УАПЦ з УПЦ КП і УПЦ КП)з УАПЦ

Михайлівський Золотоверхий монастир, м. Київ 08 червня 2015 р.

Зібравшись на спільне засідання у присутності спостерігачів від Вселенського Патріархату Преосвященного Іларіона, єпископа Української Православної Церкви в Канаді, та Преосвященного Даниїла, єпископа Української Православної Церкви в США, Комісія УАПЦ для ведення діалогу з УПЦ КП і Комісія УПЦ КП для ведення діалогу з УАПЦ, разом вирішили наступне.

1. Висловити вдячність Його Всесвятості Варфоломію, Архієпископу Константинополя – Нового Рима і Вселенському Патріарху та Константинопольській Матері-Церкві, а також Українським Православним Церквам у діаспорі, за надіслання спостерігачів у справі діалогу.

2. Констатувати, що УАПЦ згідно з рішеннями V Помісного Собору (4-5 червня 2015 р.) та УПЦ КП згідно з рішеннями Священного Синоду (від 12 травня 2015 р.), мають намір і бажання у близькому часі об’єднатися у єдину Помісну Православну Українську Церкву.

3. Визнати, що відповідно до канонічних норм, Статутів обох Церков та законодавства України, довершення бажання об’єднатися можливе лише на спільному Об’єднавчому Соборі.

4. Пропонувати Предстоятелю УАПЦ і її Архієрейському Собору та Предстоятелю УПЦ КП і її Священному Синоду невідкладно, до 30 червня 2015 р., ухвалити рішення про скликання Об’єднавчого Собору для остаточного об’єднання УАПЦ і УПЦ КП в єдину Помісну Церкву.

5. Склад делегатів Об’єднавчого Собору визначається на рівноправних засадах: всі єпископи УАПЦ та УПЦ КП, а також по одному делегату на кожні п’ятнадцять зареєстрованих релігійних організацій (базове число релігійних організацій визначається на підставі офіційних даних про реєстрацію Міністерства культури України станом на 1 січня 2015 р.).

Розподілення представництва в рамках УАПЦ та УПЦ КП залежить від рішень їхніх статутних органів.

6. Після ухвалення рішення про скликання Собору (відповідно до п.4 цього Підсумкового рішення) Комісії для ведення діалогу між УАПЦ і УПЦ КП перетворюються на спільну Передсоборну Комісію, яка здійснює підготовку до Собору. До Передсоборної Комісії паритетно входить рівне число архієреїв та представників від духовенства і мирян УАПЦ і УПЦ КП, але не більше як по сім від кожної сторони. Голови відповідних Комісій для діалогу стають співголовами Передсоборної Комісії. До присутності в роботі комісії запрошуються спостерігачі від Вселенського Патріархату.

7. Часом скликання Об’єднавчого Собору пропонується 14 вересня 2015 р., день церковного новоліття. Місцем проведення Об’єднавчого Собору пропонується Свята Софія Київська.

8. Після ухвалення рішення про скликання Собору (відповідно до п. 4 цього Підсумкового рішення) на час до Собору накладається мораторій на перехід парафій та архієреїв з однієї юрисдикції в іншу.

9. Відповідно до схвалених у Вселенській Патріархії у 2000 р. положень Симфонітикону визначити, що безперешкодно відбувається літургійне співслужіння та Євхаристійне єднання Предстоятелів, ієрархів і духовенства УАПЦ і УПЦ КП, за їхньою взаємною згодою.

10. Від моменту відкриття роботи Об’єднавчого Собору і до моменту ухвалення Об’єднавчим Собором рішення про об’єднання УАПЦ і УПЦ КП в єдину Церкву та про Предстоятеля об’єднаної Церкви, Предстоятелі УАПЦ і УПЦ КП є співголовами Об’єднавчого Собору.

11. На Об’єднавчий Собор виносяться всі пропозиції та умови об’єднання, затверджені Собором УАПЦ (4-5 червня 2015 р.) та Священним Синодом УПЦ КП (12 травня 2015 р.), в тому числі питання Предстоятеля і назви об’єднаної Церкви, беручи до уваги позицію Собору УАПЦ щодо назви для об’єднаної Церкви "Українська Автокефальна Православна Церква Київський Патріархат". Рішення за всіма питаннями Об’єднавчий Собор ухвалюється більшістю голосів.

Це Підсумкове рішення складене у трьох ідентичних екземплярах, кожен на трьох сторінках, завірених Головами Комісій, підписане всіма членами двох Комісій, присутніми на засіданні, а також завірене спостерігачами від Вселенського Патріарха, з метою інформування повноти обох Церков.

Підсумкове рішення публікується у засобах масової інформації.

Комісія УАПЦ

Андрій, Митрополит Галицький

Мстислав, Архієпископ Тернопільський

протоієрей Микола Кавчак (Львівська єпархія)

протоієрей Євген Шувар (Івано-Франківська єпархія)

протоієрей Георгій Кушнірюк (Київська єпархія)

Комісія УПЦ КП

Димитрій, Митрополит Львівський

Євстратій, архієпископ Чернігівський

Протоієрей Олександр Трофимлюк (м. Київ)

Протоієрей Олексій Головацький (Тернопільська єпархія)

Протоієрей Михайло Лесюк (Переяслав-Хмельницька єпархія)

Присутні спостерігачі

Іларіон, єпископ УПЦ в Канаді

Даниїл, єпископ УПЦ в США

Нагадаємо, 24 лютого на 66-му році помер предстоятель УАПЦ, митрополит Мефодій (Кудряков). 27 лютого його поховали в Тернополі на території церкви Різдва Христового.

Українська православна церква Київського патріархату закликала Українську автокефальну православну церкву до діалогу та об'єднання в єдину Помісну православну церкву.

В червні предстоятелем української автокефальної церкви був обраний митрополит Макарій Малетич, який обіцяв об'єднання з УПЦ КП. 

 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Релігійні новини | Переглядів: 981 | Додав: adminA | Теги: УПЦ КП й УАПЦ домовилися про об'єдн | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]