Пт, 2024-03-29, 14:19
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:03
Уряд Греції розколовся через референдум щодо грошей МВФ
Інші останні Новини Європейського Союзу

Відразу два міністра грецького уряду, а також ряд депутатів парламенту виступили проти плану прем'єр-міністра Георгіоса Папандреу провести референдум щодо пакету фінансової допомоги від Євросоюзу і МВФ, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Міністр фінансів Греції Евангелос Венізелос розповсюдив заяву, в якій назвав членство країни в єврозоні "історичним завоюванням", яке не можна ставити в залежність від референдуму.

Проти референдуму виступив і міністр розвитку Міхаліс Хрісохоідіс, який заявив, що парламент повинен терміново ратифікувати план ЄС з порятунку єврозони, і що "повернення до драхми (національна валюта Греції до 2002 року) і минулого вже не може бути".

Раніше голова грецького уряду шокував європейських лідерів заявою про референдум, який дав би його кабінету "чіткий мандат" на проведення заходів жорсткої економії.

Лідери країн єврозони заявили, що Греція не отримає чергові 8 млрд євро фінансової допомоги до референдуму.

Питання про кризу в єврозоні, яка загрожує стабільності світової економіки, одне з головних на саміті Великої двадцятки, який відкрився в четвер у французьких Каннах.

Міністр фінансів Греції Евангелос Венізелос оголосив про свою незгоду з рішенням прем'єр-міністра рано вранці в четвер, повернувишись в Афіни після екстрених переговорів з президентом Франції Ніколя Саркозі та німецьким канцлером Ангелою Меркель.

"Вступ Греції в єврозону - історичні завоювання країни, які не можна ставити під сумнів. Це досягнення грецького народу не може залежати від референдуму", - написав він в посланні, опублікованому на сайті міністерства фінансів.

"Що зараз важливо, так це перерахування шостого грошового траншу, без будь-яких зволікань, відповідно до рішень Єврогрупи від 26 жовтня, які стали результатом десяти годин важких переговорів", - заявив Венізелос.

Противники референдуму знайшлися не тільки в кабінеті міністрів, але і в правлячій партії, очолюваної Георгіосом Папандреу. Депутат парламенту від Загальногрецького соціалістічного руху (ПАСОК) Дімітріс Лінтцеріс закликав Папандреу піти з поста прем'єра.

"Прем'єр-міністр повинен ініціювати конституційні та партійні процедури, щоб почати плавні політичні зміни. Він належить минулому", - цитує Лінтцеріса агентство Рейтер.

У п'ятницю в грецькому парламенті відбудеться голосування з питання про те, чи доцільно проводити вотум недовіри уряду. Чисельна перевага соціалістів у парламенті зараз скоротилася до одного депутата.

Тим часом в Каннах, де проходить зустріч лідерів країн Великої двадцятки, запланований також і міні-саміт лідерів Франції, Німеччини, Італії та Іспанії, присвячений ситуації в єврозоні, яка склалася після заяви Папандреу про референдуме. Лідери Єврогрупи побоюються, що більшість греків на референдумі не підтримає заходів жорсткої економії, і тоді країна змушена буде оголосити дефолт. В результаті криза може перекинутися на Італію з Іспанію.

"Наші грецькі друзі повинні визначитися, чи хочуть вони продовжити шлях з нами", - заявив Ніколя Саркозі на прес-конференції після екстреної зустрічі з Георгіосом Папандреу.

Нагадаємо, що лідери країн Євросоюзу на саміті в Брюсселі оголосили про порятунок єврозони від кризи і домовилися про списання половини боргу Греції.

Крім того, вирішено було виділити Греції новий транш в 130 млрд доларів. Однак, за даними соціологічних досліджень, більш як половина мешканців країни сприйняли цю звістку негативно, оскільки люди не хочуть нових заходів жорсткої економії, які будуть введені урядом після отримання пакету допомоги.

У Греції вже проводили великомасштабні акції протесту проти урядового плану.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 1198 | Додав: nowyny | Теги: Уряд Греції | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]