Чт, 2024-03-28, 21:33
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

20:42
В Чорнобилі вже можна жити - вирішили експерти
Інші останні Новини з регіонів України

Частина 30-кілометрової зони відчуження Чорнобильської АЕС і саме місто Чорнобиль вже придатні для проживання людей. Про це заявили українські експерти на прес-конференції у середу, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"За радіологічним показником для проживання в місті Чорнобиль фактично перешкод немає, але законодавство забороняє розміщення в зоні відчуження", - заявив член Національної комісії з радіаційного захисту населення Олег Бондаренко.

"Я вважаю, час вже думати про те, що частину зони можна відкривати для використання без обмежень. Це переважно південна частина", - додав він.

Так, на його думку, в Чорнобилі можна дозволити проживання для персоналу, який здійснює роботи з перетворення об'єкта "Укриття" на екологічно безпечний об'єкт, а також обслуговуючому персоналу ЧАЕС. Він нагадав, що зараз ці люди працюють за вахтовим методом.

За його словами, згідно з медичними нормами, для персоналу допустима доза опромінення становить 20 мілізівертів на рік, але на практиці вона не перевищує 1,2 мілізіверта на рік.

Водночас, за словами Бондаренка, зараз у зоні відчуження, окрім самопоселенців, яких налічується близько 300 осіб, проживають й інші люди.

"Якщо говорити відверто, є багато людей, які там вже живуть, працюють, але без розголосу. Тут є ситуації де-факто і де-юре, які розходяться, і треба їх звести, щоб повернути ситуацію в нормальне русло", - констатував він.

Олег Бондаренко вважає, що в зоні відчуження можна дозволити інвестиційну і господарську діяльність, зокрема, розведення великої рогатої худоби, вирощування тварин для отримання хутра, а також технічних культур, зокрема льону.

Заступник генерального директора державної установи "Науковий центр радіаційної медицини" АМНУ Віктор Сушко також вважає, що Чорнобиль може бути заселений, але після відновлення соціальної інфраструктури.

"Чорнобиль і 30-кілометрова зона - не зовсім одне й те саме в плані забруднення. Відкривати повністю територію, без доведення її до рівня 2-3 зони, зарано. Хоча в самому місті Чорнобилі для перебування персоналу на сьогоднішній день з медичного погляду немає значних впливів і обмежень", - сказав він.

Нагадаємо, 26 квітня було розпочато монтажні роботи зі зведення арки нового конфайнмента над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської атомної електростанції в Прип'яті (Київська обл.).

У церемонії запуску технологічного циклу будівництва арки взяли участь президент України Віктор Янукович, який натиснув символічну кнопку запуску, а також посли країн - донорів Чорнобильського фонду "Укриття" і представники Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР).

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини з регіонів України | Переглядів: 2118 | Додав: admin | Теги: життя, Чорнобиль | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]