Чт, 2024-04-18, 11:59
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:39
В Японії виявлено у рисі радіаційний цезій
Інші останні Новини світу

Вперше в Японії підвищений вміст радіоактивного цезію виявили в рисі, виробленому в префектурі Фукусіма, повідомляє РИА "Новости" з посиланням на адміністрацію префектури.

Перевищення норми зафіксовано в рисі, зібраному в районі Онами в околицях муніципального центру префектури міста Фукусіма. За безпечної норми в 500 бекерелів на кілограм в необробленому рисі з Онами його вміст сягнув 630 бекерелів. Усього в цьому господарстві було зібрано 840 кілограмів, весь урожай зберігається на складах сільськогосподарського кооперативу району і на ринок не надходив.

Це перший випадок після аварії на АЕС "Фукусіма-1", коли підвищений вміст радіації було виявлено в основному продукті японського раціону - рисі.

Влада префектури двічі після аварії на АЕС проводила дослідження на вміст радіації в рисі. Проби були взяті на кожних 30 гектарах. У районі Онами, де посівні площі становлять 42 га, для аналізу взяли рис з двох ділянок. Його результати показали вміст радіоактивних речовин значно нижче норми.

Цезій було виявлено в рисі з Онами після того, як фермер самостійно звернувся до сільськогосподарського кооперативу префектури з проханням про дослідження.

Нагадаємо, 11 березня на північному сході Японії стався землетрус магнітудою 9,0, що викликав цунамі заввишки більше десяти метрів. В результаті удару стихії загинули близько 16 тисяч осіб.

Після землетрусу через відмову системи охолодження на АЕС "Фукусіма-1" сталися вибухи на першому, другому і третьому енергоблоках, пізніше був вибух і виникло кілька загорянь на четвертому енергоблоці.

Через те, що трапилося кілька витоків радіації, влада евакуювала людей з 20-кілометрів зони навколо АЕС, а також наклала заборону на польоти над станцією в радіусі 30 кілометрів. 12 квітня влада Японії оголосила про підвищення рівня небезпеки на "Фукусімі-1" до максимального, рівного чорнобильському.

У серпні уряд Японії ухвалив рішення залишити низку районів поблизу аварійної АЕС "Фукусіма-1" закритими для людей і після повної ліквідації наслідків аварії.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1076 | Додав: nowyny | Теги: Фукусіма | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]