Чт, 2024-04-25, 05:35
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:01
В книгу рекордів Гіннеса номіновано ікону луганських ювелірів
Інші останні Культурні новини
Ювеліри ровеньківського підприємства "Агат" спільно з членом Національної спілки майстрів народного мистецтва України - харків'янином Григорієм Гусаком виготовили ікону з клеймами "Спас у силах", яка номінована в книгу рекордів Гіннеса. Про це повідомляє "Вперед-Ровеньки".

Ікону вже занесено до книги рекордів України. Тепер вона потрапити в книгу рекордів Гіннеса як єдина в світі. Ціну ікони визначать фахівці після експертизи.

Під час виготовлення ікони використана унікальна техніка гліптика (різьблення по напівдорогоцінному камінню). Складається витвір ювелірного і художнього мистецтва з центрального образу Господа Ісуса Христа і 14 сюжетних ікон - клейм. Центральний образ і сюжети клейм виготовлені з натурального каменю цитрину.

"Спас у силах" - центральне зображення в іконі. Христос, що сидить на престолі з книгою, зображений на тлі квадрата з витягнутими кінцями. Квадрат - це символ землі. По чотирьох кутах квадрата можна знайти зображення ангела (людини), лева, тільця та орла. Поверх квадрата розташований овал - світ духовний. У ньому зображені ангели - сили небесні (звідси назва способу). Поверх овалу - ромб. Він - символ світу невидимого.

Ця ікона - справжній богословський трактат. В його основі - Одкровення Івана Богослова; образ показує Христа таким, яким Він явиться наприкінці часів.

Навколо центральної ікони розташовані сюжетні ікони-клейма, що зображують сюжети з Євангелія.

Сама по собі ікона мініатюрна. Центральний образ - 70 мм на 45 мм. А тавро ще менше - 22 мм на 16 мм.

Унікальність твору в тому, що художнику вдалося в камені детально передати образи святих. Якщо дивитися під мікроскопом, то можна побачити навіть зіниці очей. Всі деталі ікони закріплені на срібній пластині, прикрашеній позолоченим литим орнаментом і інкрустованій вставками з аметистів. Ікона вставлена в дерев´яний різьблений кіот ручної роботи, декорований у стилі українського бароко.

Раніше священик з української діаспори подарував Волині ікону, на якій присягали вояки УПА. Це відбулося під час зустрічі голови облдержадміністрації Бориса Климчука з настоятелем парафії Української автокефальної православної церкви Київського патріархату святої Софії Київської в Чикаго Іваном Боярчуком.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 1098 | Додав: adminA | Теги: ікону луганських ювелірів, книгу рекордів Гіннеса | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]