Ср, 2024-04-24, 09:54
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

19:59
В космосі науковці NASA виявили "Око Саурона"
Інші останні Новини світу науки і технологій

Американські науковці виявили в космосі "величезне око", зробивши знімки галактики NGC 4151, також відомої як "Око Саурона". Зображення були отримані трьома телескопами NASA, які використовували різні діапазони спектру - рентгенівський (обсерваторія Chandra), оптичний (телескоп Якобус Каптейна JKT на Канарських островах) і радіодіапазон (масив телескопів Very Large Array в Чилі), повідомляє офіційний сайт Американського аерокосмічного агентства.

На фотографії зображена центральна область галактики NGC 4151, яка належить до типу спіралеподібних і віддалена від Землі на 43 мільйони світлових років. Вона є однією з найближчих галактик, що містять активно ростучі чорні діри, передає NEWSru.com.

Саме така діра, розташована в центрі галактики, на думку науковців, і нагадує білу зіницю. Червона маса навколо неї - нейтральний водень, а жовта - іонізований водень (H II).

Взаємодія чорних дір, оточених газом, ще тільки вивчається. Як пише The Daily Mail, передбачається, що вона відіграє ключову роль у зростанні надмасивних чорних дір і галактик, що їх містять.

Зазначимо, що дослідники космосу раз у раз знаходять там якісь знаки і символи. Так, у серпні поточного року американські фахівці, що працюють з орбітальними телескопами Hubble і Chandra, оприлюднили знімок космічного "знаку оклику" з двох галактик, які зливаються, а також фотографію осяйного "намиста" - планетарної туманності.

А ще раніше космічний інфрачервоний телескоп Herschel виявив у центрі нашої Галактики перекручене кільце щільного газу, що нагадує за формою математичний символ нескінченності.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 1112 | Додав: adminA | Теги: Око Саурона | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]