Пт, 2024-04-19, 00:38
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:17
В Малій Софії Філарет здійснив перше святкове богослужіння
Інші останні Релігійні новини

Голова Української православної церкви Київського патріархату Філарет (Денисенко) в п'ятницю, 4 березня, очолив божественну літургію з нагоди престольного свята храму Малої Софії на території комплексу Софійського собору.

Богослужіння відбулося на честь пам'яті благовірного князя Ярослава Мудрого. Це перше престольне свято в Малій Софії за тривалий період, повідомляється на сайті УПЦ-КП.

Глава УПЦ-КП цього дня освятив храмову ікону святого благовірного князя Ярослава Мудрого, яка буде відтепер перебувати в Малій Софії.

Крім того, він нагородив генерального директора Національного заповідника "Софія Київська" Нелю Куковальську орденом святої рівноапостольної княгині Ольги, а волонтерів громадської організації "Допомога армії України в Києві" - медалями "За жертовність і любов до України".

"Церква з повагою ставиться до музею, до наукової праці зі збереження і вивчення нашого культурного спадку. Так само ми бачимо повагу від музею до церковної молитви, до богослужіння. Цим гармонічним співіснуванням ми будемо не на словах, а на ділі долати радянський спадок", - цитує главу УПЦ-КП сайт церкви.

Прес-служба також повідомила, що 3 березня в Малій Софії відбулося перше хрещення.

Як повідомлялося, 21 лютого відбулося освячення престолу та храму Малої Софії на честь князя Ярослава Мудрого. З того часу тут щодня вранці і ввечері відбуваються богослужіння.

У лютому Міністерство культури України дозволило УПЦ-КП проводити богослужіння на території Національного заповідника "Софія Київська" - на території храму "Тепла Софія" (Трапезна).

Тепла, або Мала Софія - трапезна, розташована навпроти південного фасаду головного собору. Трапезна побудована в 1722-1730 рр., є одним з головних споруд Софійського монастирського ансамблю.

Нагадаємо, що 4 березня в Україні вшановують пам'ять великого Київського князя Ярослава Мудрого, покровителя Української Держави, освітян, правників, бібліотекарів і студентів. Він правив Київською Руссю 35 років. У цей період князівство досягло вершин військової могутності. Великий князь розбудував Київську Державу, завершив будівництво Софії Київської, відкрив перші школи, створив бібліотеку, написав кодекс законів та поріднився з Європою.

У 1037 році за наказом Ярослава Мудрого на честь перемоги над плем'ям печенігів, що напали на Київ, в місті почалося будівництво собору Святої Софії. Собор був завершений в 1044 році.

Ярослав, що все життя бився з братами і родичами за владу, заповідав сімом синам після його смерті жити в мирі один з одним.

У 2016 році відзначається 1000-річчя початку княжіння Ярослава Мудрого.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Релігійні новини | Переглядів: 923 | Додав: adminA | Теги: Мала Софія, Філарет, перше святкове богослужіння | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]