Пт, 2024-03-29, 17:36
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:51
В наметі Тимошенко, вимагаючи призначити вибори мера Києва, Катеринчук оголосив голодування
Інші останні Політичні новини
Народний депутат Микола Катеринчук 1 червня оголосив голодування під стінами КМДА - доки Верховна Рада не призначить вибори мера Києва. Про це повідомляє прес-служба Європейської партії України.

"Я оголошую безстрокове голодування доти, доки Верховна Рада не проголосує постанову про призначення виборів", - заявив Катеринчук.

За його словами, він неодноразово проводив консультації з головою Адміністрації президента Сергієм Льовочкіним, щоб знайти компроміс у питанні виборів, але переговори завершилися безрезультатно.

"Я не можу більше миритися з беззаконням влади Януковича, я не можу терпіти, коли Києвом правлять самозванці, призначені Банковою. Я оголошую безстрокове голодування, допоки Верховна Рада не проголосує постанову про призначення виборів",- наголосив Микола Катеринчук.

"Напередодні я мав зустрічі з киянами, на яких мені ставили єдине запитання, що зробити, аби життя стало краще, аби країною більше не правили бандюки. Я відповів, що не знаю. Знаю єдине: треба жорстко боротися", - наголосив депутат Микола Катеринчук.

Микола Катеринчук також закликав усіх охочих приєднуватися до акції голодування з 14.00 першого червня під стінами КМДА. "Чекаю на всіх охочих. Ночуватиму в наметовому містечку Юлії Тимошенко разом з іншими активістами, місця вистачить всім",- закликав Микола Катеринчук.

Варто зазначити, що 12 квітня Катеринчук ухвалив рішення висунути свою кандидатуру на посаду мера столиці. "Це рішення не було для мене простим. Добре уявляю собі тон та зміст коментарів мого рішення – з боку соратників по опозиції, експертів та журналістів", - заявив він.

Нагадаємо, 30 травня Конституційний Суд України оприлюднив рішення, за яким вибори до місцевих рад, а також сільських, селищних і міських голів, обраних на позачергових виборах, відбудуться одночасно на всій території України в останню неділю жовтня п’ятого року повноважень рад чи голів, обраних на чергових виборах 31 жовтня 2010 року. Чергові місцеві вибори в Україні заплановані на останню неділю жовтня 2015 року. 25 травня 2008 року в Києві відбулися позачергові вибори мера та депутатів міської ради.

Київським міським головою став тодішній мер Леонід Черновецький. Черновецький достроково склав свої повноваження ще 1 червня 2012 року. Його обов'язки виконує секретар Київради Галина Герега.

Лідери опозиції неодноразово заявляли, що блокуватимуть роботу Київради після 2 червня, оскільки цього дня, на їхню думку, завершується 5-річний термін повноважень міської ради.

Після цього у Верховній Раді було зареєстровано проект постанови №2175а, ініційований народними депутатами від "Батьківщини", яким пропонується призначити вибори мера Києва і депутатів Київради на 27 жовтня 2013 року.

Петро Порошенко: вибори в Києві повинні бути в цьому році. Крапка

Лідер УДАРу Віталій Кличко переконаний, що Партія регіонів заблокує призначення виборів мера Києва на 2013 рік. Про це він заявив в коментарі "Дзеркалу тижня. Україна" щодо рішення Конституційного суду про проведення чергових виборів мера Києва і Київради в 2015 році.

"Та зрозумійте: влада не хоче ніяких виборів! І рішення КСУ - заборонний знак. На це і був розрахунок. І перші заяви "регіоналів" це підтверджують. Вони грають у чергові вибори і призначать їх на 2015 рік. Крапка", - вважає Кличко.

"Чергові, позачергові - все це відмовки, за якими всі намагаються заховати смисл. А смисл в тому, що змінити ситуацію і провести демократичні вибори в столиці можна тільки шляхом зміни влади в країні", - сказав він.

За словами Кличка, УДАР і далі відстоюватиме вибори в столиці, при цьому чітко усвідомлюючи, що розв'язати проблему - це значить змінити владу.

"Подаючи вкотре законопроекти про дату виборів, які вже були неодноразово подані, ми вкотре нарвемося на мобілізацію Партією регіонів голосів, які заблокують вирішення цього питання", - вважає він.

Водночас позафракційний нардеп Петро Порошенко вважає, що рішення КС не стосується виборів київського міського голови. "Повноваження Леоніда Черновецького припинено достроково, і, відповідно, вибори в Києві - це позачергові вибори, а рішення КС регулює питання про проведення чергових виборів. Саме тому перенесення виборів у Києві на 2015 р. буде суперечити і цьому рішенню Конституційного суду", - вважає Порошенко.

"Вибори в Києві повинні бути в цьому році. Крапка. Що стосується виборів до Київради, то Конституційний суд виписав рішення так, що майже не залишив жодних шансів змінити депутатський корпус", - зазначив нардеп.

На його думку, у зв'язку з цим країну очікують "оглушливі наслідки". "І ті, хто диктував, і ті, хто підписував це рішення, ще не раз пошкодують про це. Я не хочу лякати, але розмови про липові каштани і розбиті дороги в Києві будуть виглядати блідо на тлі того, що рішення Київради - нелегітимні, і жоден розсудливий інвестор не захоче мати з нами справу. Як при цьому будуть вирішуватися питання приватизації, інвестицій, боргів і так далі - питання до авторів проекту "Вибори Київради-2015", - сказав він.

Порошенко вважає, що виконавці і організатори "цього правового шабашу" не усвідомлюють реальних наслідків даного прецеденту не тільки для Києва, а й для всієї країни.

Експерт: КС не вирішував, коли проводити вибори в Києві

Конституційний суд не забороняв проводити вибори мера Києва і Київради в 2013 році. Про це заявив голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко. За його словами, ЗМІ хибно передали суть рішення КС.

"Ключове в рішенні - чергові вибори. Депутати звернулися з проханням розтлумачити норми, що стосуються проведення чергових виборів місцевих рад та міських голів, а не ситуацію, що склалася в Києві", - підкреслив він.

За словами експерта, що стосується чергових виборів, КСУ досить правильно все трактує. "Згідно з внесеними до Конституції змінами, чергові вибори мають відбутися в останню неділю п'ятого року повноважень після чергових виборів. Отож ніяк не можна вважати, що КСУ заборонив проводити вибори в Києві зараз. Тут взагалі нічого не сказано про вибори в Києві", - зазначив Коліушко.

За його словами, незрозумілим можна вважати тільки передостанній абзац мотивувальної частини рішення: "...продовження або скорочення термінів повноважень органів місцевого самоврядування, обраних на позачергових виборах, є тимчасовим заходом, спрямованим на реалізацію механізму одночасного проведення всіх чергових виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, що не перешкоджає реалізації конституційного права громадян брати участь в управлінні державними справами".

"Цим суд, образно кажучи, простягнув якусь руку допомоги владі. Саме на цей абзац вона спиратиметься, призначаючи вибори на 2015 р. Однак той-таки КСУ завбачливо не закріпив цю норму в резолютивній частині рішення. По суті, віддавши право приймати рішення про вибори Верховній Раді", - вважає експерт.

У той же час він назвав обов'язком Верховної Ради оголосити позачергові вибори мера Києва, оскільки його немає вже рік.

Щодо виборів Київради, за словами експерта, КС не дає відповіді, потрібно її зараз обирати чи ні. "Але виходячи з того, що ця рада була обрана на п'ять років, її конституційні повноваження закінчилися. Керуючись іншими рішеннями КСУ (2009 р. щодо виборів у Тернополі), періодичність виборів органів влади - гарантія реалізації права громадян на участь в управлінні. І тому відстрочка або продовження повноважень - це пряме обмеження конституційних прав громадян. Таким чином, вищезгаданий абзац обмежує конституційні права громадян. Він суперечить принципам конституції - ст. 6,19, 92, де сказано, що органи місцевого самоврядування діють тільки на підставі та у спосіб, закріплений законом", - зазначив він.

"Призначити вибори до Київради - це обов'язок ВР. Рішення КСУ говорить про чергові вибори. А це будуть позачергові", - підкреслив Коліушко.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 916 | Додав: adminA | Теги: Катеринчук, голодування в наметі Тимошенко, Вибори мера Києва | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]