Чт, 2024-03-28, 20:38
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:19
В Норвегії сьогодні відзначають річницю від дня трагедії. ВІДЕО
Інші останні Новини світу
У Норвегії 22 липня згадують жертв подвійного теракту, що забрав рік тому життя 77 осіб, повідомляє Радіо Свобода. Траурні заходи пройдуть у всіх містах країни - сотні тисяч людей прийдуть до урядового кварталу Осло і відправляться на острів Утойа, щоб вшанувати пам'ять загиблих. День завершиться поминальним концертом на Ратушній площі в центрі норвезької столиці.

22 липня 2011 в другій половині дня в урядовому кварталі Осло пролунав вибух - загинули вісім осіб, десятки були поранені. Організатором і виконавцем теракту був 32-річний норвезький ультранаціоналіст Андерс Берінг Брейвік. Відразу після вибуху, скориставшись метушнею, він відправився на острів Утойа в 35 км від норвезької столиці, де в цей час проходив зліт учасників молодіжного крила Робочої партії Норвегії. Переодягнений у форму поліцейського, Брейвік розстріляв на острові 69 осіб, - здебільшого підлітків. Через півтори години він здався прибулим на острів бійцям антитерористичного підрозділу Delta.

Під час допиту терорист заявив, що він є лицарем Ордену тамплієрів, а сенс його дій - боротьба проти влади, яка, як він вважає, здає Норвегію "культурно чужим" мігрантам, - і в першу чергу, мусульманам. Андерсу Брейвіку були висунуті звинувачення за статтею "тероризм і терористична діяльність", а судовий процес у справі про подвійний теракт розпочався 16 квітня цього року. Пряму трансляцію з залу окружного суду Осло вела державна телерадіокомпанія NRK, а по відеозв'язку в 18 місцевих судах по всій Норвегії за ходом судового процесу стежили понад 3 тисячі осіб.

Відкритість судового процесу над ультраправим екстремістом викликала неоднозначну реакцію як в самій Норвегії, так і за її межами. На думку супротивників відкритих слухань, заборона на трансляцію промов Брейвіка в даному випадку не був би обмеженням свободи слова. І все ж влада Норвегії дали можливість Андерсу Брейвіку бути почутим. Прем'єр-міністр Норвегії Йенс Столтенберг застеріг співвітчизників, що в ході судового процесу їм доведеться вислуховувати образливі і людиноненависницькі висловлювання Брейвіка. Тим не менш, Столтенберг визнав правильним, що терорист отримав право говорити в суді.

"- Відмовити Брейвіку в можливості захищати себе було б порушенням всіх основних правових принципів. Така позиція є частиною нашого правового суспільства - навіть найбільш жорстокі, провокаційні і хворобливі точки зору повинні бути представлені в ході судового розгляду", - заявив норвезький прем'єр-міністр.

Як з'ясувалося на суді, спочатку Андерс Брейвік мав намір здійснити три вибухи. Серед потенційних цілей терориста були будівлі урядових установ, штаб-квартира правлячої Норвезької робочої партії і королівський палац. Брейвік повідомив також суддям, що планував застрелити співробітників норвезької газети Aftenposten.

Проте пізніше терорист змінив свої плани, вирішивши провести атаку на урядовий квартал в Осло. Для підготовки до терактів Андерс Брейвік цілий рік грав в комп'ютерні online-ігри, проводячи за цим заняттям до 16 годин на день. Щоб змоделювати напад на урядові будівлі, терорист використовував гру-симулятор, пробуючи різні сценарії. За словами Брейвіка, він не просто отримував задоволення від "стрілялки", але дійсно вчився цілитися і натискати на спусковий гачок. Крім того, рік на самоті потрібен був Андерсу Брейвіку, щоб його друзі забули про нього, - це було одне з його особистих умов приготування до злочину.

За словами терориста, він вважав найважливішою частиною своєї акції вибух в Осло, однак розстріл молодіжного табору на Утойі вийшов на перший план через те, що урядова будівля в столиці не завалилася, як він розраховував. На суді Брейвік заявив, що жалкує лише про випадкові жертви вибуху в Осло, однак не розкаюється у вбивстві соціал-демократичної молоді на острові Утойі, оскільки вважає їх ідеологічними ворогами. Брейвік повідомив також, що однією з його головних цілей на Утойі було вбивство колишнього прем'єр-міністра Норвегії Гру Харлем Брундтланд та ряду видатних норвезьких політиків, яких, за його словами, він збирався обезголовити. Одкровення терориста, холодний і спокійний тон, яким він описував підготовку до вбивств, потрясли публіку - багато в залі суду не стримували ридань.

"- Абсолютно шокуюче виглядають пояснення Брейвіка, в яких неможливо побачити ні найменшого співчуття до своїх жертв", - сказала присутня на суді голова комісії з протидії терору Олександра Бек Гьорв.

Осудність Андерса Брейвіка стала головною інтригою, яка зберігалася до самого кінця десятитижневого процесу. Навіть в передостанній день суду, так і не було зрозуміло, яким у результаті стане обвинувальний висновок. Прокурори розпорядженні двома абсолютно протилежними за змістом психіатричними рапортами про стан Брейвіка. Перше обстеження, проведене ще в 2011 році, виявило у підсудного параноїдальну шизофренію. За результатами ж другий експертизи, зробленої в цьому році, "норвезький стрілок" був визнаний в цілому здоровим.

Обидві групи психіатрів уважно стежили за ходом процесу, проте своїх позицій так і не змінили. Стороні обвинувачення довелося самостійно вирішити, якому з двох психіатричних рапортів віддати перевагу, і відповідно до цього сформулювати обвинувальний висновок. Доводити сам злочин не знадобилося - факти не оскаржував навіть сам підсудний.

Остаточне рішення було оголошено напередодні заключного дня судового процесу. Зваживши всі обставини справи, прокурори зажадали визнати Андерса Брейвіка душевнохворим, призначивши йому примусове психіатричне лікування. За словами прокурора Свейна Холдена, висновків психіатрів повністю не переконали звинувачення в тому, що серійний вбивця Брейвік не відповідав за свої дії. Однак, на думку прокурора, "краще послати психічно здорову людину в лікувальний заклад, ніж хворого - до в'язниці".

Рішення прокурорів явно розчарувало Брейвіка. Його адвокат Гейр Ліппестад не раз говорив, що підзахисний не боїться ні суду, ні вищої міри покарання, однак наполягає на тому, що свої злочини він здійснив, будучи осудним. Ті, що співчувають ідеям Брейвіка, називають його в інтернеті "першим мучеником консервативної революції" і "білим героєм Норвегії", а скоєне ним масове вбивство іменують "подвигом". Тепер, якщо терориста все ж відправлять до психіатричної лікарні, кількість його прихильників помітно зменшиться: бути героєм-хрестоносцем параноїк не може. Сам терорист заявив на суді, що не стане оскаржувати обвинувальний вирок, якщо його визнають осудним. "Немає жодної причини, по якій я б став подавати апеляцію, якщо мене оголосять кримінально відповідальним за вчинене", - сказав Андерс Брейвік.

Вирок у справі "норвезького стрілка" судді винесуть 24 серпня. У разі якщо суд вирішить, що Брейвік здоровий, його відправлять до в'язниці на термін до 21 року (норвезьке законодавство не передбачає більш тривалого покарання). Якщо ж терориста буде оголошено неосудним, то його, скоріш за все, відправлять на довічне лікування в психіатричну лікарню. При цьому, кожні три роки він буде проходити повторний огляд на предмет психічного здоров'я. Якщо під час одного з них лікарі визнають, що Брейвік вилікувався, тоді у його справі призначать нові слухання. І хоча вкрай малоймовірно, що "норвезького стрілка" коли-небудь випустять на свободу, законно така можливість у нього може з'явитися вже через три роки перебування в психлікарні.

І, нарешті, ще про одне. За словами Андерса Брейвіка, своїми терактами він збирався викликати дестабілізацію і розкол норвезького суспільства, щоб зупинити приплив мусульманських мігрантів і перешкоджати політиці мультикультуралізму. Проте терорист, швидше, домігся зворотного. За даними щорічного соціологічного дослідження, проведеного Статистичним управлінням Норвегії, після трагедії 22 липня в норвезькому суспільстві в цілому зросла позитивне ставлення до іноземців. Вельми красномовним при цьому, на думку соціологів, виглядає відповідь на питання "Чи є іммігранти джерелом нестабільності в суспільстві?" - До терактів з цим не були згодні 48%, а після - 70% опитаних норвежців.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 968 | Додав: adminA | Теги: трагедії, річницю, Норвегії | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]