Пт, 2024-04-19, 22:16
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:49
В Одесі батьки першачків схиляються на бік української мови, їх понад 50 відсотків
Інші останні Культурні новини
Більшість батьків, які відправляють своїх дітей у перші класи одеських шкіл, обрали українську мову навчання, повідомляє УНІАН з посиланням на заступника начальника Управління освіти Одеської міськради Вікторію Іщенко.

За даними управління, 52 відсотки батьків написали заяви, в яких висловилися, щоб їхніх дітей навчали державною мовою, а 48 відсотків обрали для своїх дітей російську мову навчання.

Разом з тим, кількість російськомовних класів цього року, порівняно з минулим, зросла: 1 вересня буде відкрито 33 таких класи, а в 2011 році їх було 26.

Іщенко зазначила, що перші класи формувалися цього року за обраними батьками мовами навчання (російською чи українською) згідно з прийнятою Одеською міськрадою "Програмою збереження і розвитку російської мови на період з 2011 по 2015 роки".

"Російських класів не буде тільки в українській гімназії №7, оскільки рада гімназії проголосувала за дотримання Статуту навчального закладу і відмовилася навчати дітей цією мовою", - сказала Іващенко.

У зв'язку з різким збільшенням торік першокласників, які навчаються російською, коштом міського бюджету додатково придбано 815 комплектів підручників, повідомила заступник начальника Управління освіти.

Нагадаємо, що в липні чиновник Одеської облдержадміністрації, директор департаменту з обслуговування іноземних представництв Анатолій Попов назвав Одесу "російським містом".

Як повідомлялося, Костусєв на першому засіданні нового виконавчого комітету Одеської міськради заборонив депутатам звертатися до нього українською мовою. Депутати одноголосно ухвалили рішення спілкуватися російською. До того ж мер зажадав, щоб документи міському голові подавали також тільки російською.

Зазначимо, що вчора президент України Янукович підписав Закон №5029-VI "Про засади державної мовної політики". Також глава держави доручив Кабінету міністрів утворити робочу групу із залученням громадськості, відомих діячів освіти, науки та мистецтв, провідних фахівців із мовних питань для розробки та внесення системних пропозицій з удосконалення законодавства щодо порядку застосування мов в Україні.

3 липня Верховна Рада України ухвалила ініційований Партією регіонів законопроект "Про засади державної мовної політики". Законопроект зміцнює позиції російської та мов інших національних меншин в регіонах, де їхня чисельність становить 10% і вище.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 1103 | Додав: adminA | Теги: української мови, одесі, 50 відсотків | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]