Сб, 2024-04-20, 17:11
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

23:02
В разі її вступу в НАТО Путін погрожує підвести війська до кордону з Фінляндією
Інші останні Новини світу

Російські війська не залишаться на віддалених від кордону з Фінляндією позиціях, якщо її влада ухвалить рішення про вступ до НАТО.

Про це заявив у п'ятницю, 1 липня, президент Росії Володимир Путін під час зустрічі з президентом Фінляндії Саулі Нійністьо в місті Наанталі. За словами Путіна, після вступу до Північноатлантичного альянсу "фінські війська вже перестануть бути незалежними", і "стануть частиною військової інфраструктури НАТО, яка відразу виявиться на кордонах РФ". Разом з тим він наголосив, що Росія дорожить нейтральним статусом Фінляндії і ставиться до нього з повагою.

Крім того, Путін зазначив, що Росія готова почати діалог з НАТО щодо вироблення заходів довіри і щодо попередження конфліктів, у першу чергу, в районі Балтійського моря. Російський президент підтвердив брюссельську зустріч Ради Росія-НАТО після саміту членів альянсу, який пройде 8-9 липня у Варшаві.

Разом з тим президент Фінляндії висловився за те, щоб російські військові літаки в небі над Балтикою не вимикали бортові приймачі для їх розпізнавання з землі. Путін погодився з пропозицією фінського колеги і пообіцяв дати доручення міністерству закордонних справ і міністерству оборони поставити це питання на порядок денний під час майбутньої зустрічі Ради Росія-НАТО в Брюсселі.

За останні два роки російські військові літаки неодноразово порушували повітряний простір Фінляндії, що спровокувало дискусію про необхідність приєднання країни до блоку НАТО.

Нагадаємо, раніше повідомлялось, що у Фінляндії збираються вступати до НАТО разом зі Швецією, якій РФ уже погрожує "воєнними заходами".

Як неодноразово заявляли фінські політики, питання можливого вступу Фінляндії до НАТО може вирішуватися тільки на загальнонаціональному референдумі.

"Щоправда, можливо, якщо вісім великих партій та президент республіки дійдуть згоди щодо вступу до НАТО, вистачить підтримки двох третин депутатів парламенту", - уточнював при цьому наприкінці 2014 року прем'єр-міністр Фінляндії Олександр Стубб.

Фінські аналітики не виключають, що військове вторгнення до Фінляндії росіяни можуть почати з Аландських островів, які є ключовою позицією для контролю над водними та повітряними обширами Балтії.

"Аландські острови - автономний фінський регіон, 300 незахищених й демілітаризованих ось вже півтора століття острівців зі зручними природними портами й затоками. Близько 25 тисяч осіб мешкають тут за 50 км від шведського узбережжя й за 70 км від фінського узбережжя. За 1141 км від Росії, якій Аландські острови належали спершу в царські часи, а потім за часів Сталіна: лише година лету для винищувачів МіГ", - писала з цього приводу італійська "Corriere della Sera".

На випадок війни з путінською Росією фінське Міноборони вже готує 900 тисяч резервістів.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1017 | Додав: adminA | Теги: Фінляндія, війська до кордону, Путін, вступ, НАТО | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]