Ср, 2024-04-24, 21:36
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:37
В рейтингу демократії Україна впала на 80-ту позицію
Інші останні Іноземна преса про Україну

У 2012 році демократичні показники України погіршилися, вона опустилася на 80-ту позицію за індексом демократії, очоливши список країн із гібридними режимами. Про це йдеться у звіті The Economist Intelligence Unit ("Індекс демократії 2012. Застій демократії"), пише "Тиждень.ua".

Усі країни світу поділили на повноцінні демократії (25 країн світу), демократії з вадами (54 держави), гібридні режими (37 країн) та авторитарні режими (51 держава). У 167 країнах враховувалися виборчий процес і плюралізм, функціонування урядування, політична участь, політична культура та громадянські свободи.

Україна очолила список країн із гібридними режимами та посіла 80-ту сходинку (5,91 бала з 10-ти), що на одну позицію нижче, ніж поперднього року. (У рейтингу 2011 році Україна опустилася з 67-го на 79-те місце та перетворилася з "проблемної демократії" на країну з гібридним режимом).

Найгірша в Україні ситуація з функціонуванням уряду і політичною культурою.

Гібридним вважається режим, у якому на виборах відбуваються значні порушення, які часто не дозволяють вважати їх вільними та справедливими. Уряд тисне на опозиційні партії. Корупція, як правило, значно поширена, верховенство права слабке. Громадянське суспільство слабке, наявне переслідування журналістів, а судова влада не незалежна.

"В Україні підриваються демократичні здобутки Помаранчевої революції, в тому числі проведення виборів, свобода ЗМІ та ставлення до опозиції. Мало хто переконаний, що засудження колишнього прем’єр-міністра Юлії Тимошенко до семи років ув’язнення не є прикладом значного зловживання судовою системою задля досягнення політичних цілей", - зазначають автори звіту.

Крім України гібридні режими мають також Албанія, Грузія, Лівія, Малі, Боснія і Герцеговина, Кенія, Пакистан, Єгипет, Вірменія.

До авторитарних режимів автори звіту зарахували Алжир, Росію, Ефіопію, Руанду, Бєларусь, Китай, Конго, Афганістан, Іран, Сирію. Замикає список найавторитарніша країна – Північна Корея.

Повноцінними демократіями є Норвегія (з балом 9,93 з 10), Швеція, Ісландія, Данія, Нова Зеландія, Австралія, Швейцарія, Канада, Фінляндія. США і Велика Британія вже другий рік поспіль у рейтингу повноцінних демократій перебувають майже в кінці – на 21-му і 16-му місцях відповідно.

До демократій із дефектами належать Португалія, Франція, Італія, Греція, Естонія, Ізраїль, Індія, Польща, Латвія, Угорщина, Хорватія, Молдова, Румунія.

Загалом відзначено зниження довіри до політичних інституцій у більшості європейських країн, зростання злочинності, зокрема торгівлі наркотиками та її негативний вплив на демократію у Латинській Америці, погіршення демократії в 10 країнах Східної Європи.

16 січня Міжнародна неурядова організація Freedom House видала новий звіт, у якому оцінила ситуацію з правами людини та демократією у світі у 2012 році. Україна обігнала Бурунді і Гондурас за темпами регресу демократії.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Іноземна преса про Україну | Переглядів: 984 | Додав: adminA | Теги: рейтинг демократії, 80-та позиція, україна | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]